esmaspäev, 9. november 2015

Oodatud vihmasadu

Seda, et möödunud oktoober kujunes üheks möödunud sajandi kuiveimaks, on ilmselt uudisportaalide kaudu kuulnud meist enamik. Kuidas selline ilmanähe mõjutab aga eelseisvat talve ja taimede talvekindlust, saab selgeks tuleval kevadel. Seetõttu tervitasin eriti soojalt laupäeva õhtul alanud ja terve pühapäevagi kestnud vihmasadu, ehkki ta nii mõnegi töö ootele pani. Ehk jõuab enne suuremaid külmasid veel piisavalt maad niisutada. Ja parem oleks, kui need suuremad külmad igaks juhuks üldse seekord olemata jääks.

Meie tiik, kalad ja tiigiroos on täiesti kuival. Vaid pisuke loiguke on kõige madalamas paigas veel järel. Kogred on ehk mutta kaevunud ja siiski elus, vesiroos on aga täiesti kuival ning kes teab, kas tal tuleb veel üks talv nii mööda saata?! Pühapäevases sajus hüppas sellesse lompi reipalt üks konn - ehk tema teadis, et talveks jõuab veel piisavalt vett koguneda.

Berberis thunbergii 'Aurea'
Vihmapärlikeed/ Rainy pearls/ Berberis thunbergii 'Aurea'

Berberis thunbergii 'Orange Rocket'
Berberis thunbergii 'Orange Rocket'
Berberis thingbergii 'Aurea'
Berberis thunbergii 'Aurea'

Aias on nüüd päris pruunid ajad. Värvid on külmadega lagunenud-lahustunud. Vaid muru on rõõmsalt roheline ja kasvab. Võib-olla tuleks veel niitagi, kuid vaevalt, et sobivalt kuiva ilma tuleb. Värvilised on küll ka thunbergi kukerpuud, kuid need on vaid väiksed laigukesed suuremas pildis. Eilses sajus köitsid aga just nemad kõige enam pilku. Justkui klaasja glasuuriga punapärlid okstel reas olid nende marjad.

Kui võiks arvata, et kõik rändlinnud on nüüdseks juba läinud, siis polegi see nii. Laupäeval nägin põhja-Viljandimaal ühel põllul suurt kiivitajaparve. Linde oli tõesti palju ja hetkeks võis mõelda, et näe kevad käes! Pole niiviisi kiivitajaid massiliselt sügisel varasemalt näinudki.

Üks hull temp sai ka tehtud. Kuna detsembris olen varasemaltki sibulaid edukalt maha pannud, siis võtsin kinni ühest pakkumusest ja tellisin peotäie viltuse laugu sibulaid, et need siis veel saabudes maha tippida. Omajagu julgust selleks andsid ilmaportaalide pikad prognoosid, mis lähimaks kuuks nagu miinuseid eriti ette ei näegi. Eks siis näis. Hooaeg kestab veel!

Iris sibirica
Siberi võhumõõk - Iris sibirica


Summary: Long Waited Rain

First of all, all my readers all over the world - please accept my apologies for not being quick enough with English summaries. I have been extremely busy this autumn and have had so few chances for proper blogging altogether. I'll try to do better and add them right when writing a new post. I'll do my best!

But, last weekend I wrote about a long drought we had for whole October and which resulted in really dry soils and exhausting wells and smaller water bodies. This October was recorded as one of the driest in last century in Estonia and it has made many local gardeners, including me, to worry about the garden plants and their ability to withstand the coming winter. Our only hope is for rain to come and bring some comfort; also, hope for milder winter. Luckily, it started to rain last Saturday evening and it continued on the whole Sunday. I took a round in rainy garden and tried to capture the long waited rain. It wasn't easy task, as it was really dark. Only shiny things were the berries of Berberis bushes and they captured quite well, I think.

The overall look of our garden is quite brown now. Deep frosty nights we had in late October have made their work. Leaves have fallen and they are all over our garden. My biggest job has been raking them and collecting to compost heap in few past weekends.

And even though, it looks as in depths of autumn now, I noticed a big flock of lapwings resting on wast field on the other day. For a moment it felt like a spring, because it is a very typical sight for spring time and I haven't seen those birds so late in Estonia.

Our bond has nearly dried up and it's a concern for me. Does the wildlife in it will survive the winter?! Very shallow water would freeze through and would leave no chance for them. Hopefully the winter is long away and there will be a lot of rainy days ahead of us before its arrival, filling the thirsty bonds and wells.   

18 kommentaari:

  1. Külma õnneks tõesti ei lubata aga vihma saame kindlasti. Esitesk ei jää see kunagi taevasse ja teiseks, mille arvelt siis see novembri ja ehk ka detsembrisoe ikka olla saavad. Kukerpuumammud on sel aastal kuidagi eriti tegijad :). Täitugu Sinu tiik ja selle konna unistused, kes sinna kolis.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud heade soovide eest! Loodan ise ka, et tiik saab vee ja tegelased turvalise talvitumiskeskkonna.

      Kustuta
  2. Rahmeldajal on õigus, ei jää kunagi tulemata aastaajad ega sademed. Mõnd aega võib ju kuiva pidada, aga aasta keskmine sademete hulk on üsna püsiv suurus, lihtsalt antakse meile teda ebaühtlaselt.
    Kui mahub, istuta pajusid, need on meil veel lehes, lehised lisavad kulda ja okkaliste vormide värvid paistavad samuti kaugele, siis aias pruuni aega pole.
    Sooja on veel pikalt, laukude tellimine oli õige tegu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tõsi on, et kõike loetletut on meil suhteliselt vähe. Kunagi oli okaspuuvorme, kuid need jäid suureks kasvavate puude alla ja nii nad lõpuks riburadamisi hääbusid. Räpina perioodil tegin ise mitmeid pistoksi ja taimigi sai küllaldaselt, kuid nad on majast kaugemal ja neid on tugevalt kitsed kärpinud. Nad on tõesti head kärnerid! Kummalisel kombel nüüd viimasel ajal pole okkalised enam eriti tõmmanud ja nii neid polegi eriti aeda sattunud. Mulle meeldiksid küll kitsad, püramiidjad kadakad, kuid kas nad meie viljakatel savimaadel ka hästi tunneks... On mõtlemise ja tegutsemisruumi!

      Kustuta
  3. Mõnusalt soe ja vihmane on, selline november mulle suisa meeldib.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pole viga, pole viga! Täna tuli hetkeks peale sadu päike välja ja kohe eriti mõnusalt soe oli.

      Kustuta
  4. Vaatasin kohe mitmest aknast välja. Tühja need värvid. Halli lepa tüve-sambad on, okaspuude vormid on, lillepeenras on mõned mustavad vormid. Aed on vorme-struktuure täis. Siiski, harilik sirel on täitsa rohelist täis, praegu on seda(kahvatu-rohelist) palju; jah, vähem on rohkem.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi vormi on palju! Selleks on mul kõik peenrad lõikamata, et ikka oleks hilissügist ja talvist vormi. Vihmas ja hallis paraku kipub aga kõik ühte sulama. Selged härmahommikud ja lumi tooks kõik paremini esile. Aga sel korral oli nii.

      Kustuta
  5. Meil on kõik raagus. Aga tabasin tänavu näsiniined huvitavat külvinippi kasutamast: Peale suuremad öökülmu tõmbusid marjad pruuniks ja kukkusid põõsastelt maha. Veel paar seitsmekraadist ööd ja lehed kukkusid marjadele katteks. Mina neid kokku riisuma ka ei läinud. Ilmselt on nüüd kevadel hulgem järglasi oodata.
    Vihm oli ka meil, leotas korralikult.
    Minu kõige hilisem istutus oli tänavu oktoobri esimesel veerandil ja need olid kivirikud, pisipajud ja varjulilled, kuid liiliasibulaid olen maha pannud ka novembri alguses.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, hilissügis saabus kiirelt, lehed langesid kiirelt ja värvi kaotasid nad ka justkui üleöö. Aga taimedel on kindlasti oma strateegiad ja kindlasti Sinu näsiniinelgi. Ositi olen minagi selles mängus sees sest nende pojad ju nüüd meie metsa all!

      Kustuta
  6. This is amazing. Though I don't understand what you have written, still, that doesn't become a barrier in admiring the beautiful plant. And, you have taken really great shots.

    VastaKustuta
  7. This is amazing. Though I don't understand what you have written, still, that doesn't become a barrier in admiring the beautiful plant. And, you have taken really great shots.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On thank you, CyberKid! I'm glad you enjoyed my pictrues. Also, sorry for being often late with my English summaries. I try to improve myself! :-)

      Kustuta
  8. As You can see, better to take time for comments in English... That is also right, that picture itself will tell the story :)
    I like You storytelling, and it's not only me! Keep going..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yes, yes and YES! :-)
      I'll try to do my best with all, starting tomorrow - "Stars of Borneo" on it's way!

      Kustuta
    2. Great, I'm really proud of You :) And You can reduce the frequency of Your stories, if no time. We all love then, but please stay alive, in a best possible condition :)

      Kustuta
  9. This year my Berberis thunbergii had fruit first time. I was surprised and wanted to taste its berries ---they are not edible. Lovely photos, especially the third one, Tistou.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yes, Nadja, all Berberis thunbergii bushes seem to have lot of berries this year. I'm glad that yours is in fuit too!
      Thank you for your kind comments on photos! They are well needed! ;)

      Kustuta