kolmapäev, 23. september 2015

Suvi venitas sügisesse välja

Sellist septembrit eriti ei mäletagi, mil poleks aru saanud, et suvi on läbi ja sügis käes. Täna alanud sügiseni oli septembirs küll vahel ka mõned kehvemad ilmad, kuid nädalavahetused juhtusid olema soojad ja päikselised ning tabasin end nii mõnelgi korral mõttelt - ah et september juba, - ma ei olegi tunnetanud mingit üleminekut. Ja kuigi muutused on ju olemas, siis nende toimumine on nii pikaldane ja loomulik, et seda lihtsalt ei märka. Ja see on hea, jääb igasugune kohanemistress olemata.

Mida ma küll aga märganud olen, et ma ise hakkan kuidagi aeglasemaks ja flegmaatilisemaks muutuma. Hooaeg on olnud ääretult pikk, toimekas ja sündmusterohke. Eks see vähe väsitab. Talve ja "puhkuse" saabumine ei teeks paha. Võiks siis ka mõne vaba päeva niisama, raamatu või ajakirja seltsis maha logeleda. Sellele mu mõtted hetkel keerlevad. Kuid enne veel on vaja sügistööd ära teha. Sibulad uuesti maha saada, lehed kokku koguda ja komposti panna, kannad ja daaliad üles võtta ning varjule panna. Mul pole paraku veel ka kõik potid mitte tühjaks saanud. Ka aiamaa annab veel saaki ja talvejuurviljad ootavad hoiustamist. Kuid selleks on ju aega, sügis alles algas!

Hot Summer Bed
Suvikud lõõmavad veel/ Dahlias and cannas are still flaming in Hot Summer Bed
Pühapäeval oli aias veel mitmeid admirali liblikaid. Imestan, et millal nad küll otsustavad lõuna poole liikuma hakata?! Võib-olla on see üldse viimane soe ilm, mil tiivad veel liikuma saab! Aga eks nad ise teavad. Igal juhul tol soojal päeval (+18) admiralid purjutasid muretult mädanevatel õuntel ning mekkisid buddlejasid ja ogaputki peale. Neile sekka liikus ringi ka kapsaliblikaid ja paar koerliblikat.

Vanessa atalanta on Eryngium 'Blue Glitter'
Admirali liblikas ogaputkel/ Red Admiral butterfly on Eryngum 'Blue Glitter'

Ootasin ka seda, kas näen veel pääsukesi. Pühapäeval oligi neid ülelennul. Sookurgi seevastu oma kurjade ilmadega veel taevalaotuses polnud. Mitmel pool Eestis on neidki juba massidena nähtud. Ja pühapäeva õhtul sähvis äike! Äike septembris pidi tähendama aga sooja sügist. Olgugi ta siis selline!
Grass Border
Sügisesed toonid kõrreliste peenras/ Autumn hues in my Grass Border

21 kommentaari:

  1. Ilusat, pikka ja tegusat sügist Sulle!
    Meil on tänavu kuidagi naljakalt kõik suured tööd tehtud suve viimaseks päevaks. Õnneks ei pea me midagi üles kaevama ega hoiule panema, sest lihtsalt pole sellist kohta ja igasugu varte mahalõikamiseks on veel aega. Nii, et meil on ette näha mõnenädalane puhkus :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Ja ilusat puhkust teile ka seal udude maal!

      Kustuta
  2. Mul on alles kõik tegemata aga õnneks pidavat sellega veel aega olema või nii ilmatargad väidavad. Väike väsimus hiilib ligi küll aga päris õiget sügise tunnet veel pole. Küll on ikka hea, et meil neli aastaaega on.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi jaa, aastajad on väga head. See teeb ikka elu väga mitmekülgseks ja rikkaks. Juhtusin just kuulama ühte soojas kliimas elavat eestlast ja ta märkis, et kõige enam tunneb ta just puudust aastaaegade vahetusest. Ka lõputu suvi väsitab, nii kummaline kui see ka ei tundu.

      Kustuta
  3. Küll see kannade ja daaliate peenar on Sul maru, ikka tuli, mis tuli. Minul jääbki selle aastane kohustuslik admiralipilt vist tegemata, sest fotokas on alati mujal kui nemad :) Ilusat ja sooja sügist meile kõigile :D Saladuskattre all võin öelda, et tahaks ka pintseldada ja mitte korilusega tegelda ja aia võiks keegi teine korda teha sel aastal :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Maru-maru, mu meelest ka! Admiralid on täna jälle väljas, vb saad mõne pildile! Sügis on täna suvine.

      Kustuta
  4. Meil oli ka mingi päev täiesti korralik äike. Täna töölt koju jõudes 21 kraadi sooja. Mulle meeldib.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mõnusalt suvised sügispäevad on olnud sel nädalal. Õigupoolest ei saagi aru et sügis on, Naudime niikaua, kui on!

      Kustuta
  5. Sügis jah, lehed langevad. Tahtsingi küsida, et kuidas sa mägisibulate peenart talveks ette valmistad? Igasugune lehesodi on vist out? Vihmamärjad puulehed ei mõju sibulikele ilmselt hästi? Igatahes, seni olen nad ära korjanud, samas kas peaks? Kuidas sina toimid?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõik lehed on üldiselt kurjast. Need hoiavad niiskust ja blokeerivad mägisibulatele nii olulise valguse. Seega lehed peaks kindlasti ära koristama taimedelt. Kui ilmad on juba külmaks muutunud (november-detsember), siis mõne lehe rosettidele sattumine ei oma enam nii olulist negatiivset mõju. Puhastama peaks peenrad-taimed ka kõigest muust, mis hoiab või kogub niiskust. Eriti sammal ja muu mittekohane taimne materjal. Hea on ära täita ka kõik õitsemisest tekkinud tühimikud padjandites - kerge dreeniva mullaga. Tühimikud on mõistlik ka tütartaimedega täis istutada aga seda päris vastu talve pole mõtet teha. Pigem kevadel. Ja kui tulevad külmad ning lund napib, siis tasub seda murult koguda ja taimedele panna. Eriti kui on selliseid tuulepealseid nurki, kuhu lumi püsima ei taha jääda.

      Kustuta
  6. Jah, eks ta niimoodi tõesti, see sügis siis :), pärale jõudnud on. Sul seal ikka päris värviline. Ise jõuan vaid pilguga aias veidi jalutada, natuke nokitseda, ja blogidest väga pealispindselt läbi hüpata, aga rõõmu teevad neeki killud. Ja kui kirjutad väsimusest, siis, eks ju puhkama peab ka, hea kui inimene tajub ja selleks ka nö. loa annab. Mõnusat sügiseaega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, puhkama kindlasti peab, ja sellest peab õigel hetkel aru saama. Kui tundelisest vajadusest aru ei saa või sellest ei lähtu, siis tulevad lõpuks füüsilised sõnumid ja need pole enam nii malbed. Ilusat sügist Sullegi!

      Kustuta
  7. Tuleb tunnistada, et ma magan enamasti aastaaegade vahetuse maha, sest pole piisavalt saanud aias olla, puhkust ei igatse, aga mul pole ka selliseid sügistöid nagu daaliad ja kannad eeldavad. Imetlen järjekindlust. :)

    Sinu admirali vaatlused on mindki tähelepanelikumaks teinud. Vaatasin, et nad on buddleiadelt laigulisele vesikanepile kolinud, seal õisi rohkem, buddleiad ju lõpetavad tasapisi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore, et liblikaid tähele paned! Nende maailm on ikka nii põnev ja kahtlemata rikastavad nad oma kohaloluga aiast saadavaid emotsioone. Päris huvitav, kauaks neid veel sel aastal jagub?!

      Kustuta
  8. Vastused
    1. Thank you Nadi! Those English favourites are true beauties!

      Kustuta
  9. Hmmm, vaatan ja vaatan Sinu lillepeenraid, kus tundub, on lilled samamoodi kaootiliselt segamini, nagu mul, ometi on sinu vaated alati nii elegantsed, mul aga mõttetu virrvarr. Ei tea, millal mina selle paigutamise saladuse jälile küll saan?
    Mul on ka tahtmine juba puhata ja, ausalt öelda, olen seda ka teinud, mis sest, et osa aiatöid veel ootel. Küll jõuab, parem naudime ilusat ilma kuniks seda jagub.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nooo ma ei tea... Eesti tüüpiline lillepeenar (and Englisj cottage garden) ongi üks mudru. Regulaarsust ja rütme kohtab ju meie aedades väga harva. Pigem on need tellitud-tehtud aiad. Ja eks looduseski on ju kõik segi ja see ongi loomulik. Mina väärtustan seejuures, et taimed pakuvad nii ka üksteisele enam tuge.
      Võib-olla leiad omad vastused nii, kui mõtled selle segaduse juures enam värvidele. Selles osas annab küll üht-teist ära teha ja paremaid kooskõlasid saavutada.

      Kustuta
  10. Rahulik ja ilus - isegi tuul on tuulamisest väsinud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sügis on esialgu leebe meie vastu ja see on tore!

      Kustuta