esmaspäev, 7. september 2015

Suve lõpunoodid

Nagu meie laiuskraadil ikka, kipub suvi augustiga otsa saama. Nii ka sel aastal - soe läks koos lõikuskuu viimaste päevadega. Septembri esimese nädala päevad on olnud sajused ja jahedad, jätkuvast kalendrisuvest nad enam palju aimu ei anna. Ka loodus on aina sügisilmeliseks muutumas. Looduslikud niidud ja kraaviservad on muutunud hallikaspruuniks, õisi neis on vähe. Kaskedes on juba kulda ja pärnad poetavad vaikselt kollaseid lehti. Siiski on üldilme veel õnneks roheline.

Ja kui loodus võtab vaikselt nukramaid sügistoone, siis sügisene aed minu arvates peaks selle võrra värvilisem, rõõmsam ja õierikkam olema. Kompensatsiooniks ja tuju ülevalhoidmiseks. Ja see ei ole mitte oluline ainult mulle. Eilne ootamatult soe päev aias oli liblikaid ja kimalasi täis, samal ajal kui metsasihid ja põlluääred olid neist nukralt tühjad. Hilised nektaririkkad taimed on vägagi olulised, et energiavarud saaksid pikaks talveks kogutud.

Minu enda meelt rõõmustavad sellisel hilisel suveajal aedhortensiad. Aina enam ja enam. Tõsi, putukatele pole neist küll kasu. Veidi üle võlli lopsakuse ja õierohkusega teevad nad rõõmsaks iga sügisese aia. Ja nii võib meelestki minna, et juba on september! Eriti kui istuda päraslõunasesse sooja päiksepaistesse, kohvitass ühes ja hea inglise aiaajakiri teises käes.


Gardener's Corner
Aedniku nurk, hinge tõmbamiseks, olemiseks, vaatamiseks, nautimiseks/ A Gardener's Corner for relaxtion, observation and enjoyment
Meie aed sai kohe palju "aiamaks", kui sündis see nurgake. Esimene aiapink. Mõttes mõlkus ta juba varemalt, kuid teoks sai see sünnipäevaks, kui plaatidest aluse tegin. Ja pingi sain kingituseks. Pildil vasakul olev roos kasvas maja servas aastaid üksi, ja kuidagi veidi õnnetult. Juulis istutasin talle seltsiliseks 'Robusta' roosi ja kohe paraja vahega - istumiskoht mõttes. Pidupäevaks tulid juurde veel 'The Fairy' ja äraviskamiselt päästetud 'Sweet Pretty'. Pink oleks võinud olla ka lihtne, aga no tuli selline, ja ma olen väga tänulik! Tasapisi olen istumiskohas taimestust täiendanud ja põhimõtteliselt on ta nüüd valmis. Sel laupäeval istutasin veel rooside vahele pööris-kipslille 'Flamingo' ja päideroo 'Picta'. Õrn ja õhuline "roosiaed" sai.

Kui nüüd pingilt aeda pilku heita, siis näeb sealt varakevadel lumikellukesi õunapuude all, kevadel roosat õievahtu puudel, suvel siberi iiriste sina ja sügisel valendavad hortensiad. Siberi iiristega aiapeenar, mis sügiseks jäänud siiani õievaseks, sai täienduseks kaks jaapani ülast 'Köning Charlotte' ja särab nüüd uuesti temagi. See on üks väärt paik ja mul suur rõõm, et ta hakkab ilmet võtma. Aed, mitte vaid taimed!

Hydrangea paniculata 'White Diamond'
Hortensiavaated/ Hydrangea views
Rosa 'The Fairy'
Rosa 'The Fairy'
Rosa 'Sweet Pretty'
Rosa 'Sweet Pretty'
Rosa 'The Lark Ascending'
Ka tulbipeenra 'The Lark Ascending' on uuele õiteringile sättinud/ Second flush of blooms on my Rosa 'The Lark Ascending'
Meil on tegelikult maja ees trepil ka üks istumispaik ja pink, isa tehtud. Aga see on alati suhestunud rohkem majaga ja mitte aiaga. Kuid alati on natuke aeda ise selle pingi juurde tulnud. Katusealusel terrassil suvitavad toaagaavid ja lõhna loob sellest suvest potti istutatud buddleja 'Naho's Blue'. Kaarduvate okstega sordina sobibki ta paremini konteinerisse. Talveks läheb ta keldrisse puhkama.

Aga üks lõhn, mida ma veel pikalt olen ihanud enda lähedusse, on shokolaad. Ja on taimi, mis pakuvad seda kõige ehedamal kujul. Lugenud "shokolaadi kosmose" imelisest olemusest olin juba mõned aastad tagasi, kuid kui mul teda lõpuks õnnestus eelmisel sügisel Malmö keskväljakul nuusutada, siis olin peaaegu kohe valmis sealt samast kogu lillekasti kaasa haarama. Nüüd siiski leidis üks taim tee minuni. Hoolduselt peaks olema sarnane daaliaga ja loodan temaga kenasti hakkama saada.

Cosmos 'Chocamocha'
Ruske kosmos 'Chocamocha'/ Chocolate cosmos Cosmos atrosanguineus 'Chocomocha' on my porch
Buddleja davidii 'Naho's Blue'
Teised trepipealsed/ Agaves and Buddleja davidii 'Naho's Blue' on porch
Daaliate ja kannade pilte olen ma nüüd pea iga nädal siia üles riputanud ja teen seda ka täna. Sest võib-olla pole mul selle nädala lõpust enam uusi võtta. Öökülma võimalust ennustatakse jälle ja neile saab saatuslikuks ka kõige väiksem miinus. Seega, olgu neil see õigus. Ja kui see aitab (ära sõnudes või pildistades), siis võin ma igal nädalal neist uusi pilte panna, et vaid nende aeg veel kestaks.

Hot Summer Bed
Kuum suvelille peenar septembri esimesel nädalal/ Hot Summer Bed on first week of September
Dahlia 'David Howard'
Dahlia 'David Howard'
Dahlia 'Bishop of LLandaff'
Dahlia 'Bishop of Llandaff'
Ricinus communis
Harilik riitsinus/ Ricinus communis
Hot Summer Bed
Külmad, hoidke eemale!/ Who could loose a beauty like this to first frosts, predicted for this week?!
Classic three (Cannas)
Kannatihnikud/ Jungle of canna
Lõpetuseks veel selle möödunud pühapäeva (eilseid) meeleolusid. Päikselisi ja liblikaseid.

Butterflies
Maismokad/ Sweet tooths on Buddleja davidii 'Black Knight'
Buddleja davidii 'White Profusion'
Ja valgel buddlejal/ And some on Buddleja davidii 'White Profusion'
Vanessa atalanta
Admirali ilu/ Beauty of Red Admiral butterfly
Butterfly bush, Buddleja davidii 'Black Knight'
Põõsas täis liblikaid/ Bush full of butterflies

Ja et te mind ikka siilkübaratega seostaks... see on nii kena...

Echinacea 'Hope'
Echinacea 'Hope'
Echinacea 'Virgin'
Echinacea 'Virgin'
Echinacea 'Rubinstern'
Echinacea 'Rubinstern'
Late summer layers
Echinacea 'White Swan'
Late summer layers
Hilissuvised kombinatsioonid/ Late summer layers of Bee&Butterfly bed
Late summer layers
September/September


Summary: Last Notes of Summer

As usual, summer tends to end with last days of August in our latitudes. So it happened this year as well. First week of September was noticeably colder and rainy, not summery at all, even though summer by calendar lasts almost for another month. Not in Estonia. And it's not only a weather, our natural meadows and verges of forests are changing too, taking grey and brown hues in prominent. So I think the importance of colour in our gardens comes in headlight as the fall progresses. For me, these are the paniculata hydrangeas that make a fall garden lushly glow. I love them more and more and tend to add to every corner possible.

Speaking of corners, I have a new and very special Gardener's Corner in my garden now. It is a seating area in late afternoon sunshine with roses, perovskias, and some grasses. I laid the base by myself and got a bench as a gift for my birthday back in August. Planting is pretty much finished by now, as Gypsophilia 'Flamingo' went in this weekend along with Phalaris arundacea 'Picta, completing my scheme for the area.

From my wonderful English bench I can enjoy views to early spring snowflakes under apple trees, pink foam of apple blossoms in spring, blues of Iris sibirica in high summer and bright whites of hydrangeas in fall. Something for every season! And what could be better than enjoying the afternoon sun with cup of coffee and good English gardening magazine!

We have a seating area in front of our house too and over there I finally can enjoy a wonderful scent of chocolate cosmos! I longed for this plant for some time. I once read about it from "Gardener's World" magazine and last October had a chance to smell it in real in Malmö, Sweden. It was amazing and I just had to have it. And now I do! Finally, Cosmos atrosanguineus 'Chockomocha' on my balcony along with Buddleja davidii 'Naho's Blue' and agaves.

Sunday was filled with butterflies and I just had to share them with you for once more, who knows, maybe for the last time this year. First frosts are predicted later this week.

 

16 kommentaari:

  1. Seostame, seostame.:)
    Aga aia kasvamisega seoses üks huvitav moment: Olin siis viis aastat teadlikult aeda teinud kui tuli hea naabrinaine lilli kaema ja imestas, oi, kuule, sul hakkab siin ju täitsa ilmet võtma. Võrdlesin vanemaid pilte ja oligi tõdemus käes.:) Eks ilusa paigutuse poole püüdleme me kõik, aga siis kõlksus justnagu paika, et aed peab vähemalt viis aastat vana olema, et puud-põõsad oleksid mõnusalt kasvanud, hostad lopsakad ja oma nägu (sest esimesel juurdumissuvel ei ole nad seda mitte), lillepuhmad suured ja mulda varjavad. Nii ta on. Kasvame koos oma aedadega.:) Viis on hea, aga kümme veel parem.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minul on aiaga 5.-6. tegutsemisaasta ja tõepoolest, sel hooajal tunnen ma esimest korda, et aiast on saamast päriselt Aed! Sealjuures siiani pole see eriti eesmärgiks olnud, sest ma olen olnud pigem huvitatud taimedest ja nende arengust ja selle vaatlemisest. Aga taimed hakkavad lõpuks ikka moodustama aeda ja mõni aialik komponent (nagu see pink) hakkab oma kohta nõudma. Ja nagu Muhedik ütleb, muidu olekski vaid töö tegemise koht.

      Kustuta
  2. Nojah, minuni jõudis see viie aasta tõdemus peale kokkutulekut, et jah ma elan küll oma majas 2008. aastast aga aiaga hakkasin ma tõsiselt tegelema ju aastal 2013 kui ma aalujate hulka sattusin. Sest ega esimene lillepeenar ei tähenda ju veel tõsiselt tegelemist. Nii et minu aed on tegelikult alles 2-3 aastane põngerjas, kellelt ei saagi veel väga palju oodata. Ja selle ajaga on toimunud küll. Aga Sinu istumisnurk on väga armas, just sobiv hea aiaajakirja nautimiseks. Minu aias veel sellist pingiga nurgakest pole aga küll ta tuleb, kuhu ta pääseb!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui ma vaid märkaks ikka piisavalt aega võtta ja seda kohvi ning ajakirja nautida. Selle suvega on tekkinud esmakordselt mahajäämus, olen alles juunikuu numbrite juures!
      Sul on tubli meistrimees kaasaks, küll ta Sulle ühe pingi ka meisterdab, kui veidi suuniseid annad! ;-)

      Kustuta
  3. Palju õnne! Küll hilinemisega, aga eks teda ole ju iga päev vaja :)
    Aiataimed vajavad tõesti 5 aastat, et end juba näitama hakata, aga aiast saab Aed just siis, kui sinna ilmub Aedniku pink. Väikeses aias piisab 1-st, suures tuleks sellele 0 taha kirjutada. Pingita on aed justkui läbikäiguhoov või lihtsalt üks töötegemise koht :D Väärt kingitus!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh-aitäh heade soovide eest!
      Ja Sul on väga õiged sõnad! Aed peab pakkuma võimalusi olla ja vaadelda ja mõnuleda, mitte ainult tööd rabada.
      Oma pingi-kingitusega olen ka tõepoolest väga-väga rahul ja lõpmata tänulik kingitegijale endale.

      Kustuta
  4. Kannad on nii eksootilised. Aga mul pole kahjuks ühtegi kohta, kus selliseid iludusi ületalve hoida.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui mul poleks keldrit, mis mul on, siis ma usun, et leiaksin vaatamata sellele ikka võimaluse. Paneks sahvrisse või kasvõi voodi alla! :D

      Kustuta
  5. Sul on väevi ja rõõmu ja sär aias ikka veel väga palju, ilus :) Pink on ilmselgelt parim kink, tundub mõnus ja muudab aedniku nähtramatuks, selle kel ühes käes kohvitass ja teises hea inglise ajakiri. :D Minul on selle hooajaga 10 täis ja ma tunnen, et ma alles hakkan aedlema, et noh nüüd ma alles hakkan ja näitan :D :D :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aednik muutus pildil tõesti nähtamatuks! :D
      Vahel mulle tundub, et olengi nähtamatu, sest elusloodus ei tee mind eriti märkama. Aga ju nad harjuvad toimetava aednikuga. Ja ega aednik liiga tee...

      Kustuta
  6. I did not see any prediction of frost Tistou, maybe it won't? What a treat to sit on so nice bench, viewing sunset...:0))
    I love your dahlias and canna, my canna is very sad, without blooms. Some dahlias have started . blooming only this week, ha ha. I want to move them in the greenhouse.
    Enjoy last warm and sunny days!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. I guess we were lucky this time and those cold nights passed without frosts. I also love my dahlias and cannas, so that was the reason I was worried so much. Seems to me that I cans ejoy them a little more!
      Saturday is predicted to be warm and sunn, I will enjoy it in full!

      Kustuta
  7. Maailmakuulus Eckhardt Tolle oma pohikontsepsioonis kaesoleva hetke tugevusest voiks oppida aednike kaest :)
    Sest mis see hetke todemus voi kaemus siis muud on.. Annab joudu edasi minna ja maailma ilusamaks muuta. Kiiduvaart.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nonäedsa, millised peenikesed seosed!
      Täname kiidu eest!!! :-)

      Kustuta
  8. Hilinenud õnnesovid ka siitpoolt! Su aed on nii mõnusalt kutsuv, hea meelega tuleks ja istuks kohe sinna liblikaid nautima.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh-aitäh. Kui hilissuvi veel ilusaid ilmu annab, siis on kõik võimalik! ;) Hetkel on veel liblikaid palju!

      Kustuta