esmaspäev, 11. november 2013

Kõik ei ole veel läbi ehk õisi novembrikuus

Käes on pea novembri keskpaik, kuid ilm on ebatavaliselt soe. Lehed kirjutavad, et sel novembril on septembri ilm. Ja tõepoolest, öökülmi pole, sajab sageli ja temperatuurid on päeviti kaheksa ja kümne kanti. Kohalikud linnuvaatlejad räägivad veel äralendamata kuldnokkadest laulu vilistamas, ise märkasin mõnd rästast. Just kui vanal heal Inglismaal, võiks nüüd minna aeda tulpe istutama, nagu soovitab "Gardener's World". Tõttöelda ootangi sealt veel üht hilist pakikest - hull aednik! Aga sellest pikemalt mõni järgmine kord.

Viola cornuta
Sarvkannike/ Viola cornuta
Kuigi aeg on kalendri järgi juba väga hiline, pole veel kõik rohtsed taimed sügisele alla andnud. Ühed, kelle jaoks nagu lühike päev ja jahe ilm midagi ei loeks, on sarvkannikesed. Ikka jätkuvalt on nad väikesi rõõmsaid õisi täis. Rõõmsatele õitele muidugi järgnevad seemned (ning rõõmsad taimed igal pool!) ja tegelikult on ju tegemist paraja umbrohuga, kuid mis sellest! Teine paras tüütu umbrohi on kirikakar, kuid vahel on murus nende valgeid päid päris tore vaadata. Ja eriti nüüd, kui kõike elavat-õitsvat on minimaalselt järgi jäänud.

Viola cornuta
Viola cornuta
Bellis perennis
Harilik kirikakar/ Bellis perennis
Üks talvel toodud priimula pidas pika ja väga kuiva õhuga linnaelu kevadeni vastu ning siis pääses maale ja värkesse õhku peenrale. Suve teisest poolest siiani paotab ta uuesti oma sügavlillasid õisi, kollane silm keskel. Kõik pole veel kadunud.
Primula
Priimula/ Primula
Summary: Not all is over jet - blooms in November

It is nearly mid-November now and one could expect quite wintry weather by this time in Estonia. However, it has been, and still is, rather warm. Mild temperatures around +10 'C and frequent rains refer more to September or October than to November in this corner of the world. Also, not all migrant birds have left jet, starlings and blackbirds still can be heard and seen here and there. In England November is a best time for planting tulips . Here it would be a little late, but hopefully not this year. At least I hope so, as I'm waiting a little bulb pack from England.

Not all herbaceous plants have faded jet either. Horned pansies are flowering like in summer and some blooms of lawndaisies can be found in the grass. On the last picture there is a primrose I purchased last winter for indoor joy. It survived long winter in indoor environment with high temperatures and very low humidity but now is happily in garden and blooming nonstop from late summer.

November is named Winter Month in Estonia but no winter so far. I think we are lucky!

3 kommentaari:

  1. Ma avastasin ka täna ühe kirikakra muru seest õitsemas, mulle nad meeldivad. Aga meie muru koosneb muidugi põhiliselt ristikust ja võilillest ja paremates kohtades naadist :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No sinna võid siis teha kapsamaa! :-P
      Naat kasvab ikka vaid kõige parema koha peal!

      Kustuta
  2. Ma panin aastal 2000 viimased tulbid maha 5.12 ja säärast sooja novembrit on viimasel kümnendil päris mitmeid olnud.

    VastaKustuta