laupäev, 26. oktoober 2024

Malbed ilmad

Oktoobri teine kolmandik on olnud keskmisest soojem. Ilmad on olnud mahedad ja sageli päikesepaistelised. Temperatuurid on tõusnud 13-14 plusskraadini. Öökülmadega öid on olnud vaid väga üksikuid. Tugevaid tuuli on esinenud, kuid veel mitte ühtegi päris tõsist sügistormi. Puud on sellegi poolest poetanud päris hoogsalt lehti ja on üsna raagu jäänud. Kiita tuleb veelkord kuldseid sügisvärve võrades. Kahju vaid, et see aeg nii kiirelt möödub. Täna olid metsad läbi Eesti sõites juba valdavalt pruunid ja hallid.

Acer platanoides
Harilik vaher/ Acer platanoides
Acer platanoides
Harilik vaher/ Acer platanoides
Acer platanoides
Acer platanoides

Kui nii võtta, siis on hooaeg olnud ääretult pikk. Vaatamata sellele, et kevad oli jahe, on suvesoe kestnud maist septembri teise poolde ning oktoobergi on olnud keskmisest soojem. See on meelitanud uuesti õitsema mõned suvelilled ja puittaimed. Näiteks üllatas üks päevaliilia - sealjuures need sügisesed õied päris avali ei avanenudki, kuid kestsid see-eest pea nädalapäevad, erinevalt suvisest ühepäevasest õitsemisest. Sügisel on õitsenud ka mitmed priimulad ning päris mitmed lumepallid on lodjapuul.

Viburnum opulus var rosea
Harilik lodjapuu/ Re-blooming Viburnum opulus var rosea
Hemerocallis 'Anita Davis'
Päevaliilia/ Re-blooming Hemerocallis 'Anita Davis'
Hemerocallis 'Anita Davis'
Hemerocallis 'Anita Davis'
Primula cv.
Priimula/ Primula cv.

Flokside korduvõitsemine on päris sagedane. Mõned sordid on sellele altimad, teised üldse mitte. Näiteks õitseb alati mingil määral teist korda floks 'Blue Evening'. 'Rosa Pastel' on minu aias alles esimest aastat, kuid näitab väga kena teist õitsemist. Huvitav on seegi, et 'Flame Blule' ja 'Flame Marine' pidid olema tegelikult üks sort, kuid minul näiteks 'Flame Blue' õitseb vähesel määral igal aastal uuesti, 'Flame Marine' pole seda kunagi teinud, kuigi välimuselt on nad tõesti samad, või vähemalt väga-väga sarnased.

Phlox paniculata 'Blue Evening'
Phlox paniculata 'Blue Evening' re-blooms reliably every autumn
Phlox paniculata 'Falme Blue'
Plox paniculata 'Flame Blue'
Garden Beds
Floksid aias/ Re-blooming phloxes in the garden
Phlox paniculata 'Tenor'
'Tenor'il on juba kolmas õitsemisring/ Phlox paniculata 'Tenor' is blooming for the third time this year!
Phlox paniculata 'Rosa Pastel'
Phlox paniculata 'Rosa Pastel'

Möödunud kuival ja päikesel nädalavahetusel kuulsin-märkasid tugevaid klõpsatusi floksipõõsastes. Selgus, et seemnekuprad avanevad tugeva plaksuga. Seemneid on floksidel sel aastal rikkalikult.

PA192201
Floksi viljad, avanenult tähekujulised/ Seedhead of garden phlox. Starry structures are opened capsules. These are opening with a sharp click sound on a dray sunny day. 

Kui mõned õitsevad hoogsalt teist korda, siis jätkuvalt mõned teised ei taha üldse õitsmiseni jõuda. Räägin ikka mõnedest oma sügisastritest. No tõesti - kui ei taha õitseda, siis komposti! Pildistasin möödunud nädalavahetusel - peab möönma, et nüüd nädal hiljem on nad siiski avanema hakanud. Aga hilja, liiga hilja. Ja kui taim ise juba sügisest kolletab, siis pole sest ka mingit ilu.

Symphyotrichum novae-angliae 'Barr's Blue'
Kaunis sügisaster 'Barr's Blue'/ Symphyotrichum novae-angliae 'Barr's Blue' is too late in my northern garden
Symphyotrichum novae-angliae 'Rosa Zieger'
Kaunis sügisaster 'Rosa Zieger' - mõned üksikud õied, taim kolletamas/ Symphyotrichum novae-angliae 'Rosa Zieger' is also too late - just few blooms and already yellowing leaves
Symphyotrichum novae-angliae 'Barr's Blue'
Õitsvad ja mitteõitsvad astrid tiigipeenras/ Blooming and non-blooming asters in Pond Border

Seevastu mõned teised kaunid sügisastrid jõuavad alati õitsema ja ei valmista pettumust ka sel aastal. Üks eriline lemmik (kahjuks nimeta) sort alustab õitsemist alati augusti lõpul ning on siiani õies, kuigi ka seemned juba valmivad.

Symphyotrichum novae-angliae
Kaunis sügisaster, mis on jõudnud õitseda ja viljuda ning õitseb ikka veel/ Some Symhyotricum novae-angliae varieties (unfortunately without a name in this case) are early enough to bloom and set seed in my garden.
PA202216
Juba augusti lõpust õitsemas/ Already in bloom from late August
Symphyotrichum novae-angliae
Väärtuslik kõhutäide/ Valuable source of food for late bees on wings

Mõningaid tublisid on veel:

Symphyotrichum novae-angliae
Nimetu, kuid levinud väga laialdaselt Eesti aedades/ Another well blooming aster that is wide-spread in Estonia, but unfortunatly without a name?!
Symphyotrichum novae-angliae
Symphyotrichum novae-angliae
Symphyotrichum novae-angliae 'Wineflower'
'Wineflover' - hilisevõitu/ S. novae-angliae 'Wineflower', rather late
Symphyotrichum novae-angliae 'Marina Wolonsky'
S. novae-angliae 'Marina Wolkonsky'

Tublisid on ka õiekate astrite seas (ja on ka lootusetuid, keda ma pole kunagi õitsemas näinud!): 

Symphyotrichum novi-belgii
Õiekas sügisaster/ Symphyotrichum novi-belgii
Symphyotrichum novi-belgii
Õiekas sügisaster/ Symphyotrichum novi-belgii
Symphyotrichum novi-belgii 'Island Samoa'
S. novi-belgii 'Island Samoa'
Symphyotrichum novi-belgii
Õiekas sügisaster/ Symphyotrichum novi-belgii
Symphyotrichum 'Little Carlow'
Symphyotrichum 'Little Carlow'
Ja korra veelkord need selleaastased seemikud:
Symphyotrichum novi-belgii seedling
Symphyotrichum novi-belgii - a seendling from my garden
PA192210
Symphyotrichum novi-belgii - a seendling from my garden
Symphyotrichum novi-belgii seedling
Symphyotrichum novi-belgii - a seendling from my garden
Symphyotrichum novi-belgii seedling
Symphyotrichum novi-belgii - a seendling from my garden
Väga tubli on ka Frikarti aster 'Jungfrau'. Palju vähem levinud ja haljastuses kasutatud kui 'Mönch', kuid minu meelest tänu oma sügavamale õietoonile ja paremale ilmakindlusele vääriks seda. Katsetamata on mul veel kolmas, 'Wunder von Stäfa'.
Aster x friartii 'Jungfrau'
Frikarti aster/ Aster x frikartii 'Jungfrau'
Vaatamata mitmetele õitele ja õitsejatele on aias siiski sügis. Juba isegi sügav sügis. Selle nädalaga vajusid enamik hostasid ära. Paljud teisedki taimed kolletavad ja kuhtuvad. Ükski hooaeg ei jää kestma lõputult, kuigi see viimane on ilmlõpmata pikk! Olen mitmel nädalavahetusel nüüd lehti koristanud. Homme pean daaliad üles ja varju alla saama. Sisse tuleb tõsta ka veel väljas olevad külmaõrnad potitaimed - lembeliiliad, kaeralilled, kroonlaugud, agaavid. Kohe-kohe on siiski november juba.
Rhus typhina 'Tiger Eyes'
Äädikapuu/ Rhus typhina 'Tiger Eyes'
Eutrochium sp.
Vesikanep/ Eutrochium sp.
Grass Border
Kõrreliste peenar/ Grass Border
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed
Eucomis pole-evansii
Suur tuttliilia/ Eucomis pole-evansii
Ka tuttliiliad tuleb üles võtta, kuid mul on midagi veel ka maha panna. Leidsin poest ühed uued hüatsindid. Ja radde püvililli tahtsin ning leidsin. Kirju püvilille valget vormi võtsin veel kah - seda on juba paaris kohas, kuid pole kunagi liiast.

2 kommentaari:

  1. The 'Marina Wolkonsky' has an amazing dark shade! Looks great with pale grasses. It's true that some asters cause frustration when they refuse to come to flower.

    VastaKustuta
  2. No on poisil ikka alles astreid :) Sinu seemikud on väga ilusa, peene õiega. Täiesti uskumatu, et november on kohe, kohe käes. Aga on alles sügis olnud, imeline nii ilma kui ilu poolest. Üldse ei tahaks veel lõpetada. Lubasin, et alla 10 C ma aiatööle enam ei lähe aga kui peaks veel natuke üle 10 ilma tulema siis saaks sel sügisel 100 % aia sügiskorda. See oleks esimene kord ja tekitab pisut isegi kõhedust. Korduvõitsemist on sel aastal ka meil kuhjaga. Tõesti ka päevaliiliaid ja priimulaid. taimi lõigates on enamusel juba uued lehekesed näha. ka hostadel. Veigelad tegid uhke teise ringi ja mis kasu oli siis peale õitsemist lõikamisest :) Alpi näsiniine teine õitsemine oli esimesest uhkem ja pole siiani päriselt lõppenud. No ja neid oli teisigi. eks nüüd tuleb siis see aeg kus jälle mööda veebipoode tuulata ja uusi unistusi täitma hakata

    VastaKustuta