teisipäev, 1. oktoober 2024

Esimesel oktoobril esimene öökülm

September oli rekordiliselt soe, teatas täna Riiklik Ilmateenistus. Soojarekordid purunesid suisa 15 päeval. Üheksal päeval oli keskmine ööpäevane temperatuur üle 20 kraadi. Mitte kunagi varem pole nii hilja olnud kuumalainet ehk temperatuuri üle 27 kraadi ja seda siis 17. septembril. Seni kõige hilisem kuumalaine oli olnud 11. septembri kuupäevaga 1955. aastal. Üle keskmise päikest, parajalt sademeid. Oh milline suvine september!

Aga soe sai otsa ja oktoobri alguseks seda enam ei jagunud - saabusid esimesed öökülmad ja päevasoegi on hetkel napilt üle 10 kraadi. Päris esimene öökülm võis lagedamatel aladel olla meil juba ka eile öösel, kuid erilisi märke ta sellest maha ei jätnud. Suvelilled olid veel terved. Ja kuigi ennustuste järgi võis loota, et tänane (01.10) öö tuleb ehk pehmem, siis ometi oli hommikul maa valge ja esimene korralik öökülm seega kohal.

First Frost
Hallahommik aias/ Frosty morning of Oct 1st in the garden
First Frost
Pikk peenar ja hõbedane muru/ Long Border and silver lawn
First Frost
Pikk peenar/ Long Border
First Frost
Öökülm/ Frost

Kui päike hakkas soojendama, sai juba ka selgemaks öökkülma sügavus. Daaliaid on näpistatud, põllul enam, aias vähem. Peamiselt lehed, mõnel lopsakamal sordil ka õied. Näis, kas taimed tahavad veel uusi õisi lahti punnitada või mitte. Eks see sõltu ka ilmast ja temperatuurist. 

Enamikule püsikutele ei teinud see väike miinuskraad veel midagi. Vaid siilkübarate kroonlehed pruunistusid. 

Dahlia 'Richard's Fortune'
Öökülma hommikul/ Dahlias on frosty morning
Dahlia 'Octopus Sparkle'
Dahlia 'Octopus Sparkle'
Summer Bulb Bed
Dahlia 'Richard's Fortune'
Helianthus 'Lemon Queen'
Päikseline päevalill/ Sunny Helianthus 'Lemon Queen'
Symphyotrichum novi-belgii 'Blaubox'
Õiekas sügisaster/ Symphyotrichum novi-belgii 
Symphyotrichum novi-belgii
Õiekas sügisaster/ Symphyotrichum novi-belgii 
Symphyotrichum novi-belgii 'Island Samoa'
Õiekas sügisaster/ Symphyotrichum novi-belgii 'Island Samoa'
Symphyotrichum novae-angliae
Kaunis sügisaster/ Symphyotrichum novae-angliae

Õikekate sügisastrite seas valitseb mul kahjuks korralagedus. See tähendab, et nimed ja näod ei klapi. Paraku on ka nimekatest euroopa aianditest tulnud taimed valede nimedega. Ja nii päris mitmel juhul. Kokkuvõttes mulle need nimed ehk polegi nii olulised. Oluline on hoopis, et taimed oleksid piisavalt varased ja jõuaksid õitsema minna. Ja selle järgi neid tuleksi selekteerida ja säilitada - kellest asja ei saa, see komposti! 

Tore lugu juhtus mul aga kasvuhoones talvitatud sügisastritega. Üks hetk kevadel leidsin maasikataimede vahelt (jah, meil on kasvuhoones maasikaread, naudime marju juba juuni algusest) kaks noort astritaime. Nad pidid olema vast idanenud ja tärganud juba möödunud aastal, kuid ju siis mingil moel rohimisest pääsenud. Nüüd olid nad juba äratuntavad. Jäin põnevusega ootama, mis neist kasvab. 

Esimene taim puhkes õide juba umbes kuu aega tagasi. Imeliste roosakas-lavendlikarva õitega. Väga õierohke taim ja õitseb siiani. Teine avab alles nüüd esimesi õisi ja on seega oluliselt hilisem. Õied hele-hele roosad, peaaegu valged. Kuna tegemist on esimeste seemikutega, siis jäävad mõlemad, kuid asjalugu on mind ennast pannud arutlema, et võikski astreid külvata ja vaadata, mis tuleb; selekteerida varajaseimaid õitsejaid ja võib-olla jõuda mõne uue sordinigi ükskord võib-olla. See oleks tore ja see huvitab mind - mulle ikka astrid väga meeldivad jätkuvalt. 

Symphyotrichum seedling
Esimene astriseemik/ First seedling of autumn aster
Symphyotrichum seedling
Õiekas ja kaunis/ Abundant and beautiful
Symphyotrichum seedling
Teine seemik/ Second chance seedling aster

Ja veel mõned uued õitsejad. Need on küll septembri viimasel nädalal pildistatud.

Bömeeriatele pole veel eriti eestikeelseid nimesid jagatud. Toredad "nõgesed", mis minu aias sellest kevadest alates. 

Boehmeria tricuspis
Bömeeria liik/ Boehmeria tricuspis
Boehmeria platanifolia
Bömeeria liik/ Boehmeria platanifolia

Ja väikses veepajas õitseb väike vesiroos... juba teine õis ja kaks on veel tulekul. Mul on raske uskuda, et nii väiksest taimest võib õisi tulla. Aga needki on väikesed - vaid 2 eurose mündi mõõtu. 

Nymphaea 'Pygmea Alba'
Väike veesilm/ Little water feature with smallest water-lily 
Nymphaea 'Pygmea Alba'
Vesiroos/ Nymphaea 'Pygmea Alba'

Samal ajal täna veel tiigis...

Nymphae 'Black Princess'
Nymphaea 'Black Princess'

Mõned taimed on sel suvel kasvanud suurepäraselt. Juba möödunud sügisel kiitlesin torujaõielise vesikanepi hea kasvu ja hiiglasuurte õitega. Sel aastal on tulemus veelgi võimsam - kasv mega, õied giga. Ma ei ole kunagi varem nii suuri õisikuid ühelgi püsikul näinud. Need on ligi 70 cm läbimõõduga. Väga-väga rahul! 

Teiseks juba varem kiidetud suur tuttliilia. Nad on sel aastal tõesti väga hea õitsemise ja hiiglasliku kasvuga. Pildid lihtsalt ei anna vahel edasi seda õiget suurust. Seetõttu sätin siis mõõdupuu enda näol sinna kõrvale. 

Eucomis pole-evansii
Suure tutt-liiliaga/ With Eucomis pole-evansii and Eucomis 'Pink Gin'
Eutrochium fistulosum
Torujaõielise vesikanepiga/ With Eutrochium fistulosum
Summer Bulb Bed
Suvelillepeenras/ With my summer bulbs and blooms

Ja meenutades seda erilist septembrit, siis veel mõned kuumad pildid suvelillepeenrast. 

Summer Bulb Bed
Dahlia 'Walzing Mathilda'
Summer Bulb Bed
Daaliad/ Dahlias
Summer Bulb Bed
Suvelillepeenar/ Summer Bulb Bed

Edasi on nüüd sügis, sügisesed pildid, lood ja tegemised. Mulle toob ta istutusi, koristamist, aias olemist, plaanide mõlgutamist. Ka aiaajakirjade lugemine nõuab järgi võtmist. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar