pühapäev, 31. märts 2024

Pluss seitseteist (mõõtmisajaloo kõige soojem märtsipäev Eestis, +21,3 Valgas)

Kontrastid, kontrastid, kontrastid. Soe-külm, vihm-lumi, talv-kevad, ka jälle talv ja mätsti lõpetuseks peaaegu, et suvi. Täna oli maja põhjaküljel viludas +17 kraadi sooja. Lühikese särgi päev. Aga meist vaid veidi lõuna pool Valga linnas sündis täna märtsikuu absoluutne soojarekord, kui esimest korda mõõtmisajaloos mõõdeti üle kahekümne kraadi sooja (+21,3). 

Kui uskuda ilmaporognoose, siis homme on veelgi soojem, võib-olla on siis meilgi 20 kraadi sooja ning seejärel - vihm, lörts ja lumi, päeval kaks kraadi sooja, öösel viis miinust. 

Perennial Bed
Sooja päeva õied/ Blooms of exceptionally warm March day

Nobedamad lumikellukesed olid väljas juba paar nädalat tagasi. Vaikselt on nad edasi arenendu ja on hetkel ehk oma parimas vormis. Mõned aga alles tärkavad. Nii suurt tärkamiste vahet varasematest aastatest ei mäletagi. Vanad suured pundid on endiselt tugevad. Mõned hilisemad isututused on aga ka vähikäiku teinud ja väheldasemaks jäänud. 'Corrin', kes esimesel kevadel kasvatas minu õit vaid ühest sibulast, oli teisel aastal veelgi tugevam, kuid sel kevadel on vaid üks õis ja kaks lehte. Mõned sordid pole siini veel tärganud. Aga oli ka üks positiivne üllatus - ülemöödunud sügisel istutatud 'Trymming', mis eelmisel aastal elumärke ei näidanud (ja mille asukohale ma äärepealt midagi uut oleks istutanud), on nüüd kasvatanud kaks lehekest. Ta on siiski alles ja elus!

Galanthus elwesii 'Don Armstrong'
Suureõeline lumikelluke/ Galanthus elwesii 'Don Armstrong'
Galanthus elwesii 'White Perfection'
Suureõieline lumikelluke/ Galanthus elwesii 'White Perfection'
Galtanthus elwesii 'Margareth Biddulph'
Suureõieline lumikelluke/ Galanthus elwesii 'Margareth Biddulph'
Galanthus 'Vernoica Cross'
Galanthus 'Veronica Cross'
Galanthus 'Berthram Anderson' & Eranthis cilicica
Eelmine kord oli mul näidata vaid kolme lumekupu nuppu, nüüd on aias mitu päikesekollast laiku. Kurdistani lumekupp, naturaliseerub hästi poolvarjulises murus/ Eranthis cilicica has a reputation of poor increase. In my garden it naturalize well in grass in half shade. Here with Galanthus 'Bertram Anderson'.
Tugev soe on õitsema pannud teisedki varakevadised lilled - armeenia sügislilled, varasemad krookused, adoonised, lumekupud ja isegi sinililled. Kõik näib korraga õitsevat. Ja tervikpilidi mõttes on see ilus ja värviline. Just selline, nagu mulle meeldib. 
Eranthis x tubergenii 'Guinea Gold'
Aed-lumekupp ja esimesed sinililled/ Eranthis x tubergenii 'Guinea Gold' & first of hepaticas 
Crocus tommasinianus 'Roseus'
Dalmaatsia krookus/ Crocus tommasinianus 'Roseus'
Perennial Bed
Kevadised sibulilled püsikupeenras/ Early bulbs in Perennial Bed
Perennial Bed
Püsikupeenar/ Perennial Bed

Soe ilm tõi välja igasugu putu-mutukad. Aedmesilased ja metskimalased, liblikad ja erakmesilased. Loomulikuilt ka palju kärbseid. Esimesed õied oli neist suisa tulvil! Kirjusid liblikaid on hetkel enam kui kollaseid. Täna oli näha nii päevapaabusilmi kui väikseid koerliblikaid. Ka kolla-tähn pajuliblikaid (mis on sarnased koerliblikale, kuid palju suuremad). Varasemad haruldused on vist tavalisemaks muutumas. Täna oli ka esimene linavästrik ja esimene mets-kurvits. 

Colchicum szovitsii 'Tivi'
Õied täis elu/ Blooms full of life - Colchicum szovitsii 'Tivi'
Bubocodium vernum
Kevadine valevlill/ Bulbocodium vernum

Ühtegi koristustööd aias ma selle nädalavahetuseni ei olnud teinud. Seega olid paljud õied lõikamata varte vahel varjus. Kiirelt tuli kõike vabastama ja puhastama hakata. Kolm päeva tihedat toimetamist ja korda nad kõik saidki. Lõigata on vaid pikk peenar ja jupike kraaviäärset sinist peenart. Nendega pole aga ka kiiret. Tiimitööna sai ka aia murupinnad üle riisutud ja lõpptulemus oli rõõmustav. Kord on alati rahuldust pakkuv. 

Ei tea kas see on üles-alla kõikunud temperatuurist või millestki muust, kuid mitmed pinnapealse juutestikuga taimed on sel aastal kuidagi maa küljest lahti. Natuke sikutamist ja tulevad üles. Näiteks suuremad naistenõgesed. Aga ka mitmed teised olid kuidagi "lahti". Nii tuli pealsete lõikamisega ettevaatlik olla, et mitte taimi liialt sakutada. 

Snowdrop Bed
Lumikellukeste peenar/ Snowdrop Bed
Snowdrop Bed
Lumikellukeste peenar/ Snowdrop Bed
Adonis amurensis
Adoonised ja lumikellukesed/ Snowdrops and adonis

Kevad ja kevadtööd jätkuvad. Aiatöid on nüüd jälle lumeni. Ja see on hea!

Võrus on praegu äike! Ikka on veel märts, kuigi viimaseid tunde. Selline märts, selline ilm. 

2 kommentaari:

  1. Need varakevadised vaprad väikesed on lihtsalt võrratud. Hooaeg on avatud ja tõesti, mis rõõm, jätkub lumeni. Toredat toimetamist ja kevade nautimist.

    VastaKustuta
  2. Kadestan kõiki, kel lumekupud rõõmsasti vohavad. Mul siin kahjuks ei sobi mitte ükski paik neile, ei ole seega ette nähtud.

    VastaKustuta