teisipäev, 15. veebruar 2022

Talvekannatus katkeb

See talv on juba nii pikk, nii pikk! Ja kuigi pehme ning paljude suladega, on ta siiski olnud päris talv. Ohtra lume, sagedase tugeva tuule ja tuisuga. Ja nagu juba öeldud, siis ka sagedased sulad on saatnud nii jaanuari kui ka veebruari kuud. Tänagi sadas päris ladinal vihma. Aga vaatamata vihmale lumi püsib, sest seda on lihtsalt nii palju.

Aasta kõige pimedamal ja värvivaesemal ajal õitsevad tubastes aedades ühed värvilisemaist - kuukingad. Mõneti seisneb selles ka paradoks - ega kuukingad otsi õitsemiseks pimedust, vastupidi, valgus on äärmiselt vajalik õiepungade arenemiseks ja külluslikuks õitsemiseks. Seetõttu võib nii sageli näha õiepungade pudenemist talvistes oludes. Aga nende troopiline päritolu sunnib neid õitsema just sel ajal. Troopikas on alati öö ja päev ühepikk.

Phalaenopsis 'Orchid World'
Imeliselt lõhnav kuuking/ Wonderfully scented Phalaenopsis 'Orchid Word'
Phalaenopsis 'Orchid World'
Phalaenopsis 'Orchid Word'
Phalaenopsis orchids
Värvilised kuukingad/ Colorful moth orchids

Tuleb tunnistada, et vana lumega veebruar on aias kõige igavam aeg. No tõesti on keeruline siin leida midagi ilusat ja meeli ülendavat. Seda enam, kui metskitsed on kõik kohad läbi trampinud ja söödava nahka pistnud. Sellist rünnet, kui sel aastal, pole varem esinenud. See on tõesti nahaalsuse tipp! Viis meetrit peasissekäigust, 2 meetri kaugusel maja nurgast (hoovi peal, hoonete vahel) on söödud rootsikuks jugapuu; neli meetrit teisest maja seinast on suur kerajas elupuu söödud alt paljaks nii kõrgele, kui koonud ulatuvad. Maja kolmandal nurgal, suisa räästa all, meeter seinast on krõmpsutatud puishortensia kallal. Rääkimata kõigist teistest hortensiatest, mis pisut kaugemal - kõigil kitsed kärneriteks. 

Palju on aega veedetud ka lillepeenardes ning lastud hea maitsta sellel, mis talveks jäetud. Küllap siis maitsebki hea. Loomulikult on paljud taimed ka lamandunud raskete lumede all. Hellitatud pole sel talvel kedagi ning alla on andnud ka nii mõnedki seisukindlamad eksemplarid. Aga kes püsti, väärib ära märkimist!

Panicum virgatum 'Northwind'
Läbi mitmete talvede on ennast kõige seisukindlama kõrrelisena tõestanud vitshirss 'Northwind'/ Most reliable winter interest grass in my snowy garden is Panicum virgatum 'Northwind'. Many other grasses have been flattened this winter by heavy snows.
Long Border
Villane nõianõges, hiidiisop ja naistenõges on talve vitsutustele vastu pidanud/ Stachys, Nepeta and Agastache have withstand all winter forces.
_2130432
Pikk peenar talvel/ Long Border in Winter
_2130426
Pikk peenar talvel/ Long Border in Winter
Eupatorium atropurpureum
Väga tugev ja vastupidav nii tormidele kui raketele lumedele on verev vesikanep. Laigulise vesikanepi suured õisikud koguvad palju lund ning murduvad raskuse all/ Standing tall and strong, Eupatorium purpureum 'Atropurpurea'
Eupatorium atropurpureum
Eupatorium purpureum 'Atropurpurea'

Aasta alguses tabas ka esimene meeltesegadus ja tehtud sai meelehetlik taimetellimus. Niipalju siis aiapuhkusest ja talverahust! Seda lihtsalt ei ole! Talv on aednikule kõige rahutum ja raskem aeg üldse! Ja seda tuleb siis leevendada. Näiteks lumikellukestega. Ja nii me nüüd siis kevadet ootame, mina siin ja nemad keldri aknal. Et tuleks päike, sulaks lumi, saaks aiamulda... Varsti.

New Snowdrops
Uued lumikellukesed/ New snowdrops in January!
New Snowdrops
Ootame kevadet, mina ja nemad keldri aknal/ Waiting for spring to come. Snowdrops on cellar window.


4 kommentaari:

  1. Tõsi, nii pikka talve pole ammu olnud ja meie kandis on selline suur sula juba mitmeid ööpäevi ilma lumelisata sealjuures, et kohe vägisi hakkab kevad pähe lööma. Kitsed võivad ikka palju kurja teha, kurb, et just suured ja kaua kauniks kasvanud on sul ära rikutud, kohe väga kurb. Meil on üldiselt haukamisjäljed ja mõned hõrendused aga meil on kõik, mis majaümbruse aiast väljas ka võrgutatud. Need haukamise on siis nö siseaias, tellisime verejahu ja ja Ülo tegi laupäeval tõsist määrimistööd. Verejahuga on kõik kasutajad üldiselt rahul, eriti need kes märkasid sügisel selle savipottidega puukeste juurde või piiridele panna. Lumikellukesed, nii armas ja ma tean, mis tunne sul on :D Kuukingad on imelised, endiselt. Kena kevade ootust, katsu närve päriselt mitte ära kulutada :D

    VastaKustuta
  2. Head ajad on juba teel. See pikaldane sula läheb märtsini välja. Ja ei mina usu, et sellise joonega talvel märtsis veel pakast võiks tulla. Meil õnneks keegi taimi närimas ei käi, aga see hull lume kogus teeb muret küll. Eriti alpialadel.

    VastaKustuta
  3. It is nice to see what plants, that still stands. Northwind is very nice and live up to it's name I think.
    Lisbeth

    VastaKustuta
  4. "Like" lumikellukeste piltidele - näevad väga isuäratavad välja! Teised pildid on ka toredad, aga lumikellukesed...mmm... kevad... kusagil... :)

    VastaKustuta