reede, 31. detsember 2021

Aiandusaasta 2021 videvik

Üks aastaring on jälle täis saamas. Selle ringi on talletanud puud oma tüvedesse, jõekarbid oma kodadesse, kalad soomustesse ja kuulmeluudesse. Kuhu jätab aednik oma aastaringi? Eks ikka oma aeda, mälusse ja märkmetesse. Paraku on siinsed selleaastased märkmed jäänud jälle mõnevõrra napimaks võrreldes varasematega. Ehk seda kompenseerivad pisut pikemad, sisukamad ja pildrikkamad sissekanded. Endal on juba nüüd, vaid mõned kuud hiljem, vaadata ja meenutada, kus ja kuidas mis kõik oli. 

Jättes kõrvale kõik muud elu ja maailma uperpallid ja veidrused, oli täitsa hea ja tore aasta. Aias hakkas tekkima aia tunne. Olen jõudnud nüüd ligi kümne aastaga ringi ümber meie suure maja. Igas küljes on midagi loodud, rajatud. Pikk peenar näitas juba oma nägu ja juurde sai loodud emale kollaste rooside peenar. Endale sai ka veel jupike preeriapeenart tehtud. Või noh, vb ikkagi lihtsalt lillepeenart. Oleks nüüd vaid jaksu ja meelekindlust kõike korras hoida. Ja kas on pääsu uutest peenardest-taimedest? Loomata on ikka veel üks korralik kõrreliste ala. Ja talve aed... 

Ka ilutaimedel oli hea aasta. Ilusaim lumikellukeste aeg, väga rikkalik krookuse- ja sinililleaeg, tulbid olid kaunid. Siis tulid juba suvikud, floksid! ja hilissuvised õitsejad. Üldse, kuigi sügis pole mu lemmikaastaaeg, siis aias on kõige rikkalikum ja ilusam aeg. Kõrrelised, daaliad, vesikanepid, sügisastrid... Kõik mu lemmikud!

Nuriseda võib vaid kasuaianduse osas. Nii kehvasti pole tõesti mul mitmete asjadega enne läinud. Täielik ikaldus oli sibul, väga napp hernes ja uba. Paremini läks nendega, mis kasvatavad maasse, või tahavadki sooja - kartul oli ilus, pastinaak paras (mitte üle kasvanud) ja porgand suisa suurepärane. Peet kasvas kah, kuigi oli väiksem varasemast. No ja kõrvitsatel oli suisa pidu! Eks tuleb tänulik olla selle eest, mis antakse ja keskendudagi siis sellele enam.

Dusk of Gardening Year 2021
Vesikanep õhtupunas/ Eupatoriums in a dusk of gardening year 2021

Aga nüüd on tõesti õhtu. Selle päeva, selle aasta õhtu. Tulgu järgmine ikka lilleline ja toredate üllatustega. Pakkugu aed rõõmu ja vajadusel lohutust, kindlust turbulentsetel aegadel. Et ilm tuleks leebe ja ei kimbutaks taimi ega inimesi. Loomad taipavad vajadusel varju minna ehk isegi! Et oleks ergastavaid kohtumisi ja aiakülastusi, endal külalisi, pikemaid mõtisklusi ühe või teise taime hingeelu üle. Kõike seda, mis rikastab ja õpetab.

Meeleolukat vana aasta lõppu ja väga head uut!

4 kommentaari:

  1. Tistou, you really did a lot for your garden last year.Now you only need to look after him. Your mom's yellow bed is lovely. Happy New Year, new plans, new tasks and new successes.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank You dear Nadezda! You are so kind and sweet! :)

      Kustuta