neljapäev, 4. märts 2021

Neli päeva kevadet

Veebruari viimase päeva postituses kirjutasin jõudsalt sulanud lumest, tärkavatest lumikellukestest ja saabuvatest tiivulistest kevadekuulutajatest. Aga ilm läks paari päeva jooksul veelgi kevadisemaks - esmaspäeval oli 8 kraadi sooja, teisipäeval 9,5 'C. Soojalainega kaasnes ka päris tugev tuul, mis võib-olla ei lasknud sellest päris täit mõnu tunda. Tuul muutus eriti tugevaks eile, kui kohises tamme ladvus suisa tormiselt. See oli märk aga ilma muutumisest. Päike kadus pilvesse, temperatuur hakkas langema ning õhtul saabunud vihmasajuhood muutusid kiirelt lörtsiseks. 

Täna oli hoopis jahedam ilm, kuigi taas päikeline. Edasi aga külmeneb veelgi ja ka päeviti jääb temperatuur alla nulli. Nädalavahetusel võib sadada uus lumi. Kui temperatuurid langevad öösiti -10 'C kanti, siis ongi hea, lumi on katteks ja kaitseks juba puhkenud õitele ning tärkavatele taimedele. 

Galanthus nivalis
Harilik lumikelluke/ Galanthus nivalis
Galanthus nivalis
Üks pisut pikema õiega lumikelluke, leitud kodukandi vanast aiast/ A common snowdrop variety with slightly longer petals. Found from old garden in Estonia.
Galanthus nivalis
Harilikud lumikellukesed/ Common snowdrops

Lumikellukesed arenesid selle lühikese soojaperioodiga kiirelt. Paljudel sortidel lõikusid õiepungad tupest. Samas mitmed teised sordid alles tärkavad mullast. Lumikellukeste periood ongi pikk ja kõik ei õitse korraga. Kahjuks pole meil aga lääne-euroopa luksust, kus lumikellukesed alustavad sügiseste liikide õitsemisega oktoobris ja perekonna õitseperiood tervikuna kestab märtsini. 

Galanthus 'John Gray'
Galanthus 'John Gray'
Galanthus elwesii 'Pat Mason'
Galanthus elwesii 'Pat Mason'
Galanthus plicatus 'Trimmer'
Galanthus plicatus 'Trimmer'
Galanthus 'Pieces of Eight'
Galanthus 'Pieces of Eight'
Galanthus elwesii 'Margaret Biddulph'
Galanthus elwesii 'Margaret Biddulph'
Galanthus plicatus 'Glenorma'
Galanthus plicatus 'Glenorma'

Loodan, et saabuv külmalaine on lühike ja leebe ning et üldine suund on siiski juba kevadesse. Loomulikult ühelt poolt lumikellukeste pärast kuid ka saabunud lõokeste tõttu, kes juba laulsid täiel rinnal. Esmaspäeval ja teisipäeval oli tõeline kevad. Pühapäeval ja kolmapäeval ka. Neli päeva kevadet juba sel aastal!

Galanthus nivalis
Harilikud lumikellukesed/ Common snowdrops 

10 kommentaari:

  1. Ootan igal kevadel teie postitusi lumikellukestest. Saan siit tõelise kaifi. Ega kõiki lilli ei peagi enda aias kasvatama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No see on tore! Ma ise vahin ka foorumeid ja instagrami silmad punnis, kus aga lumikellukesi näidatakse! :)

      Kustuta
  2. 4 days of spring Tistou? What happy days!
    Lovely galanthus, spring is around the corner. Here the warm days +6 C changed to -4 C and snow leis again. I'm waiting for spring as well.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. These were especially happy days! It felt like real Spring! Unfortunately winter came back and it is very snowy and cold again. Hopefully it will get better soon!

      Kustuta
  3. Ja jälle kiusad sa inimesi oma lumikellukestega :D ´Trimmer ` tekitas hingevärinaid :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Timmer on küll tõesti üks suurpärane lumikelluke. Saab minult maksimumpunktid juba teist kevadet järjest!

      Kustuta
  4. Meie kemilullukesed ei jõudnudki lumest välja sulada. Nüüd tuli uus lumi peale. Tõsi, kui endal veel pole, siis on ka teiste omi hea vaadata. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No siinsed said ka mitu lund ja kõva külma ja ühe peenra õied selle roaks ka langesid. Poleks sellist võimalust uskunudki, aga näed on!

      Kustuta
  5. Trimmer on imeilus!! Ja pildistatud on väga hästi :) Kas roomasid päris kòhuli :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Peaaegu. Aga õnneks on fotoaparaat sellise ekraaniga, mida annab keerata nii, et ise kõhuli ei peagi viskama, piisab kükitamisest!

      Kustuta