laupäev, 20. märts 2021

Kevade esimene

Täna hommikupoolikul algas kevad. Kui kaua sai teda oodatud ja päevi loetud?! Kaua, kaua-kaua! Aga kuigi kalendri ja päevapikkuse järgi on ta nüüd käes, siis kohal teda ometi pole. Vähemalt mitte täna, vähemalt mitte ilma poolest. Eelnevad päikeselised päevad on ehk isegi kevadist tunnet toast vaadatuna pisut tekitanud, kuid külm tuul põhjast on välja astudes selle tunde kohe minetanud. Täna on aga pärastlõunast saati suisa tuisk ja tugev lumesadu.

Kaks viimast ööd on ka külmad olnud - mõlemal hommikul meiemail -10'C. Lumikellukesed on kõik longus ja külm kuiv tuul on võib-olla õisi rikkunud. Eriti neid sorte, kes oma kord avanenud õisi enam kokku panna ei saa. Selgus saabub soojema ilma saabudes, eks siis on näha. Õnneks prognoosid lubavad uue nädala teise poolde juba arvestatavaid plusskraade. Ehk tõesti kevad nüüd ka tuleb.

Märke on. Isegi tänases tuisuses õhtus kostus üle hämarduva põllu sookure hõikeid. Ka lõokesed tegid mõningaid lühemaid häälitsusi, ei ole külm ja lumi hetkel neid taganema pannud. No ja aias oli ka üht-teist värvilist! 

Crocus sieberi 'Tricolor'
Sieberi krookus/ Crocus sieberi 'Tricolor'

Crocus chrysanthus 'Blue Pearl'
Kuldõieline krookus/ Crocus chrysanthus 'Blue Pearl
Iris danfordiae
Danfordi iiris/ Iris danfordiae
Galanthus nivalis
Harilik lumikelluke/ Galanthus nivalis

Lund oli enne sadu laiguti ja õhukeselt. Näis palju teda hommikuks sajab. Võimalik, et katab kõik valge vaiba alla. Eks edasi tuleb lubatult sula ja siis ta jälle vaikselt sulab ära, nagu ta siin juba mitu korda teinud on. Ehk jääb ka viimaseks. 

Galanthus 'Bill Bishop'
Galanthus 'Bill Bishop'

Aiatöid pole ma veel midagi teinud. Tomatid kasvavad vaid aknal. Ehk nüüd õnnestub pisut õunapuid lõigata. Ka hortensiad võiks vormi pügada. Nädala lõpul, kui ilm tõesti heaks läheb, tuleb ka peenraid maha lõikama hakata. Tugevamad kõrred-varred plaanin purustist läbi lasta ja peenrale multšiks jätta. See on mõneti katsetamiseks. Mujal maailmas jäetakse mõnes aias ka kõik mahalõigatud pealsed tervelt sinnasamasse maha. Kuna mul on purustaja ja purustatud materjal on nägusam ning kõduneb kiiremini, siis prooviksin esmalt seda. 

Eranthis cilicica
Lumekupp/ Eranthis cilicica
Leucojum vernum
Märtsikelluke/ Leucojum vernum
Adonis amurensis
Amuuri adoonis/ Adonis amurensis
Galanthus plicatus 'Wendy's Gold'
Kurruline lumikelluke/ Galanthus plicatus 'Wendy's Gold'
Galanthus 'Spindlestone Surprise'
Galanthus 'Spindlestone Surprise'
Galahnthus plicatus 'Trimmer'
Kurruline lumikelluke/ Galanthus plicatus 'Trimmer'

Selleaastane talv on olnud pikk ja talvele kohane. Aga nüüd oleks aeg tal minna ja meil tast lahti lasta...

Ilustat kevadet!


4 kommentaari:

  1. Kevad on suurepärane, onju aga mitte enne kui kohale jõuab. Talv on jokutama jäänud aga tähtsad linnud on juba kohal ja eks see soegi kohe tuleb :)

    VastaKustuta
  2. Tore, et krookused juba ka tulevad.. Sinu blogist näen :) Selle asemel, et aeda minna ja vaadata :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No see on tõesti laiskuse tipp! Aga eks ma pean siis kevadet enam siin blogis kajastama, muidu lähebki ta Sust mööda! :D

      Kustuta