kolmapäev, 16. detsember 2020

Jõuluprognoos 2020: roheline

Ilmaportaalid ennustavad vähemalt nädalaks püsivat soojust, temperatuuri ülal pool nulli. See tähendab, et ka jõulupühad tulevad samasugused, ja seega - rohelised. Olgem siiski positiivsed! Ja aednikele nad vist muud karva ei saakski olla. Mustad, st lumeta, võivad nad näida ehk mõnele teisele. Mõneti olen siiski õnnetu selle perspektiivi üle, sest unistan valgest talvest. Varasematel aastatel ehk nii väga ei oodanudki teist, mõtlesin, et aiale vaid kergem. Nüüd vist mõtlen rohkem endale. Ja küll aed hakkama saab.

Esimene lumi sadas meil 30. novembri öösel. Kena 3-4 cm, mis lõi maailma valgeks ja vaated värskeks. Paari päeva jooksul jõudis ta küll sulada, enne kui tuli ligi nädalane külmalaine. Mõne päeva jagu isegi pikaajalisest kuu keskmisest madalamale langenud temperatuur tegi kuiva külma ja kaanetas seisvad veed jääga. Polnud uisutanud vist aastaid... küll oli tore! 

Pildid ongi esimesest lumest 30. novembril. Kes teab, kunas tuleb järgmine?! Kaks viimast päeva on sadanud ohtralt vihma. 

Frist now of Nov. 30th
Esimene lumi kõrgetel püsikutel/ First snow on tall perennials
Frist now of Nov. 30th
Siidpööris/ Miscanthus
Frist now of Nov. 30th
Kaunis teleekia/ Telekia speciosa
Frist now of Nov. 30th
Lumi liblikapeenras/ Snow on Bee&Butterfly Bed

Eks ma siis lepin sellega, mis parasjagu on. Ikkagi pühad ja aeg iseendale. Kui on sula ja ilm lubab, saab tegeleda kompostiga. Läbi kaevata vanu hunnikuid, laotada värsket kraami lumikellukeste peenrale, kust juba ninad nõusmas on. Mõni õrnema taime juurekael värskes istutuses võiks ka saada kerge komposti katte. Igaks juhuks. 

First snow of Nov. 30th
Hiina siidpööris/ Miscanthus sinensis 'Morning Light'
First snow of Nov. 30th
Esimene lumi/ First snow

 Pühade endi suhtes tuleb leida veel see mõte ja olemine. Hetkel nagu pole. 

10 kommentaari:

  1. Elu on näidanud, et mingisugune talve moodi asi siiski saabub (või siis mitte) jaanuari lõpuks ja kestab veebruari alguseni või pooleni, aga siis hakkab küll kevad väge näitama. Viimased aastad on umbes sedamoodi olnud. Tegelikult on talv vms raskesti piiritletav. Eeldan, et kui maa on külmunud ja ei suuda ära sulada, siis on talv. Sellist juba oli 2 nädalat detsembris kuid tuleb ilmselt veel.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mõtlesin siin, et ei tea kas viimaste aastate jõulutunde puudumise taga on ajas nihkunud talved?! Varasematel aegadel võis jõuluks juba kaks kuud talve selja taga olla. Ja tee mis sa teed, lumi on oluline osa jõulutundest.
      Kuigi jaanuarini on aega, hakkan mulle tunduma, et kordub eelmise aasta stsenaarium.

      Kustuta
  2. Beautiful snowy pictures Tistou. I love winter without snow, I prefer green winter when I could walk for hours. When it snowing and then melting we have wet and windy weather. The last days is snowing in Petersburg, tomorrow I will shovel snow, clean the garden paths, cover plants.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. I agree, snow can be a nuisance, but Christmas without snow, is little less Christmas. This year it will be without.

      Kustuta
    2. Tistou,
      A Merry Christmas, happy holidays with your family and loved ones.
      Good health and take care!

      Kustuta
    3. Thank you, dear Nadezda! Happy New Year!

      Kustuta
  3. Mina olin eelmisel aastal talveks valmis jaanuari teisest nädalast. Talve ei tulnud nagu sa mäletad :) Sel aastal olen samal moel ootel. Minu meelest on aastaajad nihkunud ja meil on pikk ja heitlik kevad ning pikk ja soe sügis.

    Jõuludega aga on mul oeh nadi seis. Ma oleks hea meelega omapead ja ignoreeriks seda püha täiega :)

    Nii palju lund sai küll ainult sinu blogis olla, meil oli see kiht imeõhuke ja kadus kohe. Sellegipoolest - soovin sulle kauneid valgeid jõule :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tundub, et me oleme jõulude osas üpris samal meelel. Mul olid sel aastal kusjuures samasugused tundmused ka aastavahetuse osas. Ja talvevaimustus sai mul ka ootamatult otsa. Tahan juba kevadet ja tärkavaid taimi ja pealsete lõikamist.

      Lume osas oleme nüüd uue aasta esimeseks nädalaks aga jäänud vaeslapse ossa. Kõikjal mujal näib olema rohkem. No saared on võib-olla veel napimas seisus.

      Kustuta
  4. Minu jõul ja tunne tuli 30.november🙂
    Ma teadsin,et ta tuleb varem,alati tuleb....
    Seekord olin selleks valmis.Piparkoogitaigen....valmis
    Kõrvits...valmis
    Kingid....valmis
    Puhas maja.....valmis
    Vaba päev....tänutundega Covid-19🙂
    Päris kuusk metsast....toodud
    Olge te armastatud mu pere,et jagasite minuga seda hetke mis oli ehe ja päris.Ei mingit stressi,väsimust ega tülpimust.
    Hetki tuleb nautida just siis kui nad on nautimist väärt.
    Peale püha söömaaega lumesõda õues ja tv-kogupere jõulufilm "Eia jõulud Tondikakul"
    Elu on nautimist väärt😉
    Naudime siis seda mis antud😉🍷

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh küll Sina oled tublike! ;)
      Head uut ja sama innukat! Ka aia lainel. Jään huviga ootama uusi taimi, uusi peenraid, uusi lahendusi, uut aiaruumi! :) Jõudu ja jaksu ja jätkuvat tahet selleks!!!

      Kustuta