pühapäev, 27. detsember 2020

Tuhksuhkrust suhkruvatini

Jõulupühade ilmaprognoosiga läks nii- ja naamoodi. Jõululaupäev oli meil tõesti palja maaga ja päris pime päev, kuid ümbritsevad päevad on olnud oluliselt valgemad ja helgemad. 23. detsembri öösel oli hommikuks maha sadanud päris kena kihike lund, muutes maailma kohe valgemaks. Paraku üldine plusskraadide foon sulatas lume õhtuks ning jõululaupäevaks polnud sellest enam midagi järel. 

Uus lumi tuli jõuluööl. Hommikuks oli paari sentimeetri tüsedune lumekiht katnud puud ja vabad pinnad. Puudealused aga olid jäänud lumeta. Ikka plussis päev kahandas lumekest jõudsalt ning õhtuks polnud palju järel, kuigi kergelt sadas õhtupoolikul ka juurde. 

Christmas Day
Puuderdatud hortensia õied/ Christmas snow on hydrangea blooms
Christmas Day
Jõululumi esimesel jõulupühal/ Christmas snow on Christmas Day
Christmas Day
25. detsembri hommik/ Morning of Christmas Day

Eelmisel aastal pildistasin jõulu esimesel pühal esimesi lumikellukese õisi ja juba päris suuri lumeroosi nuppe. Sel aastal on kõik vaoshoitumad, kuigi sügis oli pikk ja soe. Vaid üks, pea kahenädalane külmalaine, võis siiski teha omad korrektuurid ja panna taimed mõtlema talvele. Pole siin hetkel rutata kuhugi. Mis muidugi ei tähenda, et juba paljusid ninasid näha poleks - on küll! Ikka krookuseid ja lumikellukesi, aga ka võrkiiriseid ja kobarhüatsinte. Lumeroosidel ka siiski on esimesi õiepungi näha, kuid nad pole õnneks kuigi kaugele arenenud.

Christmas Day
Lumikellukeste ninad õunapuu all/ Snowdrops emerging under the apple tree
Christmas Day
Must lumeroos/ Helleborus niger
Christmas Day
Samblamaastikud/ Moss landscapes
Christmas Day
Samblametsad/ Moss forests

Lumikellukeste hooaeg Inglismaal on juba täistuuridel. See muidugi algabki juba sügisel, sügiseste lumikellukeste (Galanthus reginae-olgae) õitsemisega. Kuid on ka suureõieliste ja kurruliste lumikellukeste sorte, mis tärkavad ja õitsevad varem, ning on tavapäraselt õies jõulupühadeks, mistõttu kutsutkse ka neid jõululumikellukesteks. Sellisteks on näiteks kurruline lumikelluke 'Three Ships' ja suureõieline lumikelluke 'Mrs. McNamara'. Sel aastal olid nemadki juba mitmel pool detsembri keskpaigas, ehk kaks nädalat tavapärasest varem, õies. Ma ei tea, kas ja kuidas saaksid meie oludes jõulukellukesed hakkama. Kas õitseksid ikka lume sulades, või siis enne lund? Pole proovinud. Sügisesete lumikellukeste jaoks on aga meie kliima sobimatu. Õitele järgi tulevad kohe ka lehed ning need ei saa oma ülesannet täita külmas talves, lume all.

Christmas Day
Tuhksuhkrune jõululumi/ Dusty Christmas Snow

Kui jõulu esimese püha hommik oli kerge tuhksuhkru piserdusega, siis teise püha hommik oli ilmaelu juba piltlkult suhkruvatti mähkinud. 6-7 cm värsket, kohevat lund! Juba pisut talve moodi! Tegelikult päris talve moodi! Tegin ühe ringi metsas ja see oli ilus.

Boxing Day
Uus lumi/ Fresh snow on Boxing Day morning
Boxing Day
Hydrangea paniculata 'Limelight'
Boxing Day
Eryngium 'Blue Star'
Boxing Day
Berberis thunbergii
Boxing Day
Aed/ Garden
Boxing Day
Metsas/ Forest
Boxing Day
Jõe ääres/ By the River

Akna taga on meil kümmekond rasvatihast, kaks sinitihast, kaks puukoristajat, kaks põldvarblast, üks tutt-tihane, vahel tamme-kirjurähn ja põõsa all korjab pudemeid ka pasknäär. Neid võib lõputult vaadata.

Boxing Day
Linnud akna taga/ Birds behind the window

4 kommentaari:

  1. Mulle meeldis see esimene öine +1 kraadiga lumesadu; selline õhk ja räästate tilkumine on meelele mõnus. Head vana aasta lõppu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh heade soovide eest! Mõni talvepäev/-õhtu/-öö võib olla küll väga lummav! Meil paraku seda lumesadamise lummust on see talv äärmiselt napilt olnud. Hetkel vähem lund kui jõulujärgselt vana-aasta lõpul.

      Kustuta
  2. Imeilusad pildid!! Head õnne kaamera taga ka Uuel Aastal!!!

    VastaKustuta
  3. Aitäh-aitäh! Õnne on vaja, aga ka indu ja inspiratsiooni! ;)

    VastaKustuta