esmaspäev, 20. jaanuar 2020

Ei sügis, ei talv, ei kevad

Paljud märkavad juba kevade ilminguid. Eks näid märke ju ongi - esimesed õied aias, varblaste kevadine sirtsumine või tihaste meeleolukas sädistamine. Varesedki on häälekad. Maal oli kuulda-näha endiselt hallrästaid, ses mõttes nagu ikka veel sügis- polegi teised ära läinud. Ilm on soe ja vihmane, vahel isegi piilub päikest.

Aga minu meeltes valitseb segadus. Vaatan, kuidas kuidas lumikellukesed, krookused ja võrkiirised tärkavad mullast ja ei saa ma aru, kunas nad siis niiviisi õitsema peaks hakkama. Ei saa ju veel. Kuigi mõni lumikelluke õitsebki juba. Isegi kodumaised. Ja mis neist siis saab, kui peakski veel talv tulema? Kuigi mina sellesse ei usu enam. Minu mälestustes täiesti ainulaadne jaanuar. Eks iga kuu ja aeg ongi täiesti ainulaadne ja kordumatu, aga ikkagi!

Hamamelis x intermedia 'Arnold Promise'
Nõiapuu/ Hamamelis x intermedia 'Arnold Promise'/ This January has been very confusing. I can't recall such in my lifetime. Very warm and no snow or ice. It is raining often and even on sunny days, it is warm, though it should be colder in wintertime.
Leidsin ühe õie nõiapuul. Jah just nimelt ühe, sest teised pungad olid kõik nuppus alles. Küllap nõiapuu sattus ka segadusse, et kas tõesti kevad? Ja avas seepeale katsetuseks ühe punga.

Mida siis sellise imelikul ajal peale hakata? Rohisin natuke. Riisusin väheke aeda veel. See pole kunagi nii kastud olnud, kui sel aastal. Kui keegi mu peenraid näeks, siis arvaks muidugi hoopis teisiti, sest midagi sügisel ma põhimõtteliselt maha ei lõika ning mõni nurk on ka seepärast päris sagrine. Kuid mulle tundub nii õigem. Ja kuigi oli kiusatus juba kääre haarata ning peenraidki korrastama hakata, siis sellega hoidsin end tagasi. Vara veel.

Kuna lumikellukestel on ninad valdavalt väljas, siis neile sai tehtud seenetõrjet. Tõrjutud sai ka võsa kraavist ja hekiservast. Eelmine kord lõikasin ülemöödunud augustis, august pidi vähendama uute võsude teket. No tühjagi. Paju ja lepp võsub ka niiviisi väga hästi. Näis kas talvine lõikus annab kehvema tulemuse.
 
Galanthus nivalis
Kodumaiste lumikellukeste puhkemine/ Local snowdrop variety is also already in bloom 
Galanthus 'Reverend Hailstone'
'Reverend Hailstone' on kõrgunud juba 15 sentimeetrile/ Galanthus 'Reverend Hailstone' has a hight about 15 cm now? Will it double up to 30?
Ja kuigi ajad on segased, siis tahaks ikkagi juba päris kevadet. See on vale puha, et talv on aednikule puhkuseks. Tegelikult on vaid rahutuseks. Kes nii ei leia, pole õige aednik! :D

Over the green fields
Jaanuari teine pool/ Second half of January
Lõpetuseks veel üks linnu-uudis. Kodukakk on huikama hakanud. Neil on küll juba kevad!

8 kommentaari:

  1. ma ei tea kuidas kauged ja õrnad aga kodumaine lumikelluke ei tee väljagi kui mingi talvetörtsu kätte peaks jääma.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma usun ka, et küll peavad! Isegi kui see "törts" peakski tulema. Aga ehk ei tule!

      Kustuta
  2. Ikka talv on, mul roniroos kuuseokstega kaetud, ja puha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga mul on roosid puhta katmata! Või katsin? Pisukese lehekompostiga?! Heh, kes seda enam mäletabki. Hetkel ei saa minna kontrollima ka. Aga paljudel on näha juba roosidel pungade puhkemist ja kui nüüd peaks külma tegema, siis on küll vist jama käes.

      Kustuta
  3. Pilt aias meenutab tavaliste aastate märtsi lõppu peale lume sulamist. Lumeroosid, alpikannid, lumekupud, võrkiirised, krookused ja armeenia sügislill Tivi sirutavad ninakesi ja kivirikudki näitavad juba palju nad õitseda kavatsevad. Teeb veidi nõutuks jah, mitte et see tore ei oleks - kiviktaimlavarandus on kogu aeg lume alt väljas, tee või aiaekskursiooni. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sõber Aednik Hiiumaalt kirjutas, kuidas need loetletud asjad tal juba kõik õitsevad! Olen rahul, et mul veel mitte. Isegi ühte näsiniine õit ei ole veel, kuigi pungad on punnis-punnis.

      Kustuta
  4. I think it's winter Tistou :-)
    I love this warm winter because it's better for the plants.
    My hyacinths started to grow, I needed to cover them if the frost come finally.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. I hope that winter will not come this year. Otherwise plants will suffer.

      Kustuta