kolmapäev, 13. november 2019

Novembrike pehmeke

10. november, 10 kraadi sooja. Mardipäev. Sinised vihmapilved käivad ringi mööda taevakaart, kuid pimedani sajuga peab. On meeldiv aiailm. Tegelen istutamistega. Naabri aiast maastiktööde eest päästetud mõned taimed saavad oma kohale. Kirjulehine naat ja luuderohi, paar kiviimarat kivide vahele monteerituna. Üht-teist jääb ka pottidesse kevade ootele, sest kõigele lihtsalt ei ole kohe kohta. Kokkuvõttes, kõik mu "omad lapsed", aga see oleks juba pikem jutt selgitada.

Koristada oli ka veel viimseid puulehti. Need on küll tihedatest sadudest märjad ja rasked, kuid seda paremini püsivad koos kärul ja hiljem kompostihunnikus. Kena, suur aun sai selle aasta lehtedest kokku. Teine, nüüdseks juba kolme aasta jooksul läbi kõdunenud hunnik vajaks peenardele laialikandmist, kuid suuresti jääb see kevadiseks tööks, kui pealsed saavad eest lõigatud. Sügisel seda tööd ma ei tee. Lähenemisi on erinevaid, minul selline. 

Cymbidium cv.
Tsümbiidum tubastes aedades/ Cymbidium cv. blooming indoor 
Erigeron sp.
Kõige viimane õitseja aias - õnneheina liik/ Last blooming plant in the garden - Erigeron sp.
Otsisin selles soojas ilmas hiliseid õitsejaid, kuid mida pole, seda pole. Astreid ehk oleks, kuid viimase nädalaga on metskitsed kärneriks käinud ning kõik õied söönud. Nii leidsin vaid kaks kaheaastast õnneheina veel ennastunustavalt õitsemas. Eks nad ikka juba kuhtumise äärel on, kuid võiks siiski lugeda veel õitsvateks. Õievaesust aias kompenseerib õites õilmitsev tsümbiidium toas. Üle aasta ta ikka oma õied teeb, vahel pisut varem, vahel veidi hiljem, kuid ikka üldiselt talveperioodil.

Aga kraavis, kraavis õiteb varsakabi. Möödunund nädalavahetusel oli ilm hall ja pilt jäi tegemata, sel korral oli aga veetase tõusnud nii, et õievarred vaevu veel välja ulatusid, aga pildi sain kätte! Nähtus omaette seegi!

Caltha palustris
Varsakabi novembris/ Marsh marigold blooming in November
Kuigi on veel sügav sügis, siis juba on kevade märke. Adoonistel ja harilikel lumikellukestel on tõusmed maapinnal väljas. Sinililledel on pungad punnitamas õitest. Mõned kobarhüatsindid on kasvatanud päris suured lehed. Loodan, et neil kõigil on oidu end siiski nüüd väheke tagasi hoida ja talv ära oodata. Kas seda talve ka tuleb, kes teab, kuid päris taeva pole ta kunagi jäänud. Meil on ilmad pehmed, kuid nädala lõpus sadas Wales'is 3 tolli lund maha, Põhja-Ameerikat tabas külmalaine... Põhja-Soomes olla ka päris korralik talv. Kahe nädala pärast tulebki sinna suunduda suusatama!

Malus domestica 'Talvenauding'
'Talvenauding'/ Malus domestica 'Talvenauding', local winter apple variety
Malus domestica 'Talvenauding
'Talvenauding'
Echinacea purpurea
Siilkübarad/ Coneflowers
Phlomis tuberosa 'Amazone Mist'
Mugul-tuliürt/ Phlomis tuberosa 'Amazone Mist'
Berberis thunbergii 'Aurea'
Thunbergi kukerpuu/ Berberis thunbergii 'Aurea'
Nädalavahetusel on veel mitmeid aiatöid vaja ette võtta, sealjuures istutusigi. Kuid nendest järgmisel korral.

10 kommentaari:

  1. Oo, suusatama ! lumi ! Eks aednikud peavadki hakkama oma energiat mujale suunama ja aial puhata ka laskma :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hetkel pidi polaarjoone taga olema kenake talv. Kas ka detsembri alguseni vastu peab, selgub õige pea. Aga pausi oleks tarvis, kasvõi pealesurutut. Sest muidu võib igasugu hulle asju välja mõelda. Eile peilisin välja, et UKst oleks paras aeg ka võimalus tellida paar lauguliiki! :D

      Kustuta
  2. Sa oled tõesti ikka väga tumeroheliste näppudega, mina küll tsümbiidiumi teist korda enam õitsema ei saanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Temaga on jah hästi läinud. Kas kolmas või neljas õitsemine. Aga nagu öeldud, üle aasta!

      Kustuta
  3. Nice November photos, Tistou. It's sad time, nature is ready to sleep.
    We had no snow at all, today is +9C. Warm November! love your photo of Cymbidium - beautiful orchid is.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you, dear Nadezda! November is very warm, rather like October. Good for gardening works! ;)

      Kustuta
  4. Imeilusad pildid.. Ja nii hea on tagasi kerida ja vaadata septembrit naiteks.. Muide, ma ei usu, et need ounad pildidl on Talvenauding. Papa kunagi kyll nii arvas, aga see peab ikka miski sygisoun olema.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No ei tea, on ju samas talvenaudingu maitse. Kraavipoolsed puud on rohkem päikese käes ja kannavad punasemaid õunu. Mulle näib nii.

      Kustuta
  5. Tsymbiidium, jutt siis meil levinumatest hybriididest, on orhideedest meie oludes yks vastupidavamaid, isegi ilma õiteta on ta ilus. Mul yks valgeõieline on tubli õitseja, paraku on lehetäid orhideede õievarte ja võrsete peale kole maiad. Teised 2 kasvatavad rohkem niisama kena haljasmassi :D
    Ilus pikk sygis on.
    AH, ei taha talve ja igahommikust auto lume ja jää seest välja kraapimist.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tsümbiidium tahab talvist jahedust ja meil maal ta seda saab. Päris karmilt, sest südatalvel on toas nädala sees viie kraadi kanti. Sellised olud kannatavad ära ka päris mitmed troopikataimed. Näiteks monstera on väga hästi kohanenud ja mitmed teisedki.

      Kustuta