esmaspäev, 18. november 2019

Roog-sinihelmikad

Kes suve lõpul või sügisel Futulandias jalutanud, see teab, et üks vägevaimad vaatepilte on seal kõrguvad ja tuules kõikuvad roog-sinihelmikad. Pikalt oli vaid üks, kuid millist imetlust ta sellevõrra sai! Hiljuti lisandus esimesele veel paar tükki lisaks. Vaatasin huviga postitusi Futu blogis oktoobrite-novembrite kaupa ridamisi tagasi ning igal sügisel on sinihelmikas leidnud äramärkimist. Oktoobris 2014 on kirjutatud, et roog-sinihelmikas on lõpuks leidnud oma õige koha, kus oma "leffik" valla lüüa. Nüüd lehvib see võimas puhmas aga Mulgimaa kõrge taeva all ning loodetavasti ajab juba juuri mulgi viljakasse mulda. 

Vahel tuleb mõni pakkumine, millest on keeruline keelduda. See oli sügavalt üllatav, aga täiesti vastupandamatu.


Molinia arundinacea planting
Futulandia roog-sinihelmikas kõrgub nüüd Mulgimaal/ Molinia arundinacea, gifted from a good friend is planted now in my garden.
Keskkonnavahetus on küll suur - viimse ruutsentimeetrini planeeritud ja peenviimistletud aiakeskkonnast on satutud nüüd pigem maastikku. Aga nii majesteetlikku tegelast ei saagi suruda tihedasse peenrasse, teiste vahele. Nii sai ta pandud soleerima muru serva, paari madala aedhortensiasordi juurde kompositsiooni. Kokkuvõttes võiks moodustuda üks voogav tervik teiste kõrgete kõrreliste ja püsikutega lähikonnas, kraavi serval.

Molinia arundinacea planting
Roog-sinihelmikas/  Molinia arundinacea
Sellise suure, üle kahe meetri kõrguse taime tervena eesti teise otsa toimetamine oli päris keerukas. Väga suur mullapall oli üüratult raske, auto oli lõpuks heinapepri täis, aga kõik läks hästi. Suurus kohustas ettevaatlikkusele ja põhjalikkusele.

Molinia arundinacea planting
Peategelase saabumine/ Arrival of main character of this post
Molinia arundinacea planting
Noorte sõsarate taustal/ New bed of tall grasses and perennials
Molinia arundinacea 'Transparent'
Eelmisel sügisel sai istutatud murusse mitmeid uusi roog-sinihelmika sorte, mis sel suvel sai omakorda kokku kaevatud üheks peenraks ja isutatud vahele kõrged püsikud, nagu vesikanepid, floksid, männasmailased ja naistenõgesed. Arvatavasti juba järgmisel suvel võib siit avaneda päris kena pilt. Esiplaanil roogsinihelmikas 'Transparent'/ Last autumn some new Molinia cultivars were planted, like 'Transparent' above. This summer I added many tall perennials like Joe Pye Weed, Phlox, Veronicastum and Nepeta. Next summer it might be quite a show!
Aia peenardel kasvavad kolm sinihelmikat - 'Fontäne', 'Karl Foerster' ja 'Heidebraut', mõned aastad vanad ja juba päris kenad ja kogukad. Eriti võimas on 'Karl Foerster' - arvatavasti suurimate pööristega sort. Ja kõrgust on tal ka, vähemalt 2,5 m. 'Fontäne', nagu nimigi ütleb, on tõeline fontään!

Molinia arundinacea planting
Molinia arundinacea 'Karl Foerster' & Hydrangea paniculata 'White Diamonds'
Molinia arundinacea 'Fontäne'
Molinia arundinacea 'Fontäne'
Juhtusin ülemöödunud nädalal Tartu Botaanikaaeda. Ka seal on mõistetud roog-sinihelmikate hilissügisest väärtust ning erinevaid sorte on istutatud kõikjale üle aia. Lihtsalt imelised, eriti veel õlgkollaseks värvununetena. Sain sealt ka paar head sordiideed lisaks. Mis aga hakkab täitma Futulandias vabaks jäänud poolruutmeetrit, tuleb juba lugeda Futu blogist! :)

8 kommentaari:

  1. See oli nüüd küll suur kolimine :) Futulandist tuleb tõesti mõnikord pakkumisi, mida eirata ei saa :) Roog-sinihelmikas on minu absoluutselt lemmik kõrreline.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga vahva on nii roog-sinihelmika liik kui sordid. Ainus viga, et ta talveks laiali kipub vajuma. Samas on võimalik pakkuda tuge ja alt nööriga puhma kokku tõmmata.

      Kustuta
  2. Pole midagi paremat kui mõni oma aia jaoks liiga suureks kasvanud taim omale uue ja avarama kodu saab. :)

    VastaKustuta
  3. Roog-sinihelmikas on minu eriline lemmik kui tema nimi on roog-koldhelmikas. Ta passib nii kenasti kokku sügiseks nähtamatute iiristega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Või miks-mitte lausa kuld-helmikas! Aga pakkumine on väga hea!

      Kustuta
  4. See, et ta juurestik nii võimsaks kasvab on üllatus, mul veel noorevõitu. Eriliselt ilus on ta küll oma kõrguva õrnusega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 10 aastane taim, eks ta on jõudnud seda juurepalli kasvatada. Väga hoolsalt ja suurelt oli muidugi ka välja kaevatud. Eks ma püüdsin kõike säilitavalt taas taime maha saada! :)

      Kustuta