reede, 23. august 2019

Rauged ajad

August läheb omasoodu. Juba on ta kaugelt üle poole ja tõttab hoogsalt septembri suunas. Kõik kulgeb nii kiirelt, et enam ei suuda kulgu ohjes hoida. Seetõttu on mõistlik ise jääda vaoshoitumaks ja tagaplaanilisemaks. Aednikul on rauged ajad.

Eks väheke on ikka nokitsetud, siin ja seal. Peaasjalikult aga nauditud suveande. Liisu ploome ja nüüd juba Liivi kollaseid, Klaare ja Suisleppi, Martsipane ja pirne. Ikka kõike kordamööda ja läbisegi. Aiamaa annab erinevaid ube, kabatšokke, peete, kartuleid, porgandeid. Ole vaid mees, korja ja kokka! Kuigi ikka ühtteist panen ka tallele, siis üha enam saab omaseks hetkes elamine. Süüa tuleb vilju siis, kui neid on ja kui neist saab kõige enamat. Pole mõtet marju kiivalt talveks koguda, need tuleb süüa kohe. Kui jääb jääke, siis võib mõelda säilitamisele. Juurviljadega on muidugi teine lugu, nende söömiseni suvel õieti ei jõua (sest kõike muud on küllaga) ja nende aeg ongi rohkem talvel.

Aias olen meisterdanud sinist peenart. Alguses pidi see olema üksikute suurte kõrreliste ala, siis suurte püsikute peenar, nüüd on hoopis sinine peenar kõrgete kõrreliste ja püsikutega.  Sinine värv ja sinised õied mulle ju meeldivad. Samahästi võiks tegemist olla ka nõgesepeenraga, täpsustatult naistenõgeste peenraga, sest neid on seal kõige enam. Aga sinist annavad veel floksid ja kurerehad, männasmailased ja kassisabad. Mõned erilised taimed veel.

Õitsejate seas on hetkel aga mitmeid "tumedaid kirsse" hoopis.

Nymhaea 'Black Princess'
Eelmisel suvel Prantsusmaalt tellitud ja tiiki istutatud vesiroos 'Black Princess' õitseb/ Nympahea 'Black Princess' was ordered from France last summer and is blooming now for the first time.
Nymhaea 'Black Princess'
Nympahea 'Black Princess'
Dahlia 'Karma Choc'
Daalia 'Karma Choc' on kui must vesiroos kuival maal/ Dahlia 'Karma Choc' is like a black water-lily on dry land
Dahlia 'Karma Choc'
Dahlia 'Karma Choc'
Dahlia 'Rip City'
Dahlia 'Rip City'
Dahlia 'Karma Choc'
Dahlia 'Karma Choc'
Cosmos atronsanguineus
Ruuge kosmos avaneb süsimustana/  Cosmos atrosanguineus opens completely black
Daaliad puhkevad järgemööda, õitsejaid aina lisandub. Kui muidu hakkab aed augusti teises pooles tasapisi luituma, siis daaliad toovad tagasi kõige kirkamad toonid.

Dahlia Bed
Daaliapeenras/ In Dahlias Bed
Polygonum orientale 'Kiss Me Over the Garden Gate'
Ida-kirburohi sekundeerib daaliatele ning lisab peenrasse õhulisust/ Polygonum orientale 'Kiss Me Over the Fence' adds airiness to the Dahlia Bed.
Otsapidi hakkab kätte jõudma kevadiste lillesibulate istutusaeg. Piilun lumikellukesi. Ja teise silmaga päevaliiliaid (mis ei ole muidugi sibullilled, kuid mida on samuti hea istutada suve lõpul peale istutamist). Mõned kollased on mind ära tinistanud. Ja neid on nii ägedaid!

Hemerocallis 'Green Flutter'
Päevaliilia/ Hemerocallis 'Green Flutter'
Canna 'Durban'
Hommikud on kastesed/ Mornings are dewy
Nymhaea 'Black Princess'
Nympahea 'Black Princess'
Varsti on september ja siis on Juurikas ja siis võib juba suuskadelt tolmu pühkima hakata! :D

6 kommentaari:

  1. On vast värvid mõnedel õitel, superilusad :) Ja otse loomulikult tuleb marju, vilju süüa siis kui need on parimad.

    VastaKustuta
  2. Nice garden, Tistou. The nymphaea Black Princess is really a princess in a pond:-)
    Hugs!

    VastaKustuta
  3. Missugused uskumatud daaliate ja vesirooside värvid! :)
    Roheline kaunidus on ka väga eriline.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Päevaliiliate seas leidub ka päris rohelisi! Peaks kunagi ka mõne sellise vaatama! ;)

      Kustuta