esmaspäev, 27. mai 2019

Vihmapühad

Viimane kord kirjutasin kuumast ja kimbutama kippuvast kuivusest. Vihmaootus süvenes päevadega, kui ilmaportaalid ja ennustused aina lubasid sademeid igaks järgnevaks päevaks, kuid mida ei tulnud, oli vihm. Kangesti hakkas olukord meenutama möödunud aasta kuiva suve, kui samuti aina lubati vihma, mida ei tulnud ja ei tulnud.

Möödunud kolmapäeval külvasin viimased aiaviljad ja töö käigus vaatasin terve päeva, kuidas lõunakaares tahaks nagu midagi pilvedest luua, kuid milleksi enamaks, kui hallikas-roosakas hämu see ei kujunenud. Samas oli tunda, kuidas õhk on kuum, niiske ja raske ning kogu ilm ebastabiilne, nagu sünoptikud tavatsevad äikse-eelset olukorda kirjeldada. Õhtupoolikul, kui lootused hakkasid juba lahtuma, tuli lahendus hoopis ootamatult ja põhjast. Meil on põhjakaares mets ees ja sealtpoolt tulijaid ei märka enne, kui juba peakohal. Nii ühtäkki avati taevaluugid veele ja mürisevale äikesele. Umbes 10 minutit väga vali vihma koos ägeneva piksega. Pilv liikus otse lõunasse - aasta esimene äike, ju siis lööb lõunast suve soojaks!

Nädalavahetuse päevadeks taandus soe ja vihmahood sagenesid. Eilne pühapäev oli juba väga sajune ning tänagi käis mitu sabinat üle. Õhtul üks tugevamgi. Ning homseks-ülehomseks lubatakse taas laussadu. Maa on kastetud ja saab lisa. Loodan, et aiavili tärkab nüüd hästi ja kasvab jõudsalt.

Vihmase ilma taimed on kindlasti hostad. Vihm peseb lehed ja muudab värvid kirkaks! Neid ongi tore vaadata sajus, vihmapärlid üle lehtede jooksmas.

Hosta Bed
Hostapeenar vihmasajus/ Hosta Bed in rain
Hosta Bed
Hostapeenar/ In Hosta Bed, hostas grow along with snowdrops, which bloom early in a year and slowly fade by the time hostas come in prime.
Hosta Bed
Hosta peenar/ Hosta Bed
Kolm nädalat tagasi näis, et hostad said öökülmadest tugevalt pihta ja pungad näisid külmakahjustustega. Õnneks siiski olukord ei kujunenud hulluks. Mõni esimene leht on pisut formeerunud, kuid üldiselt on taimed väga ilusad ja lopsakad. Nüüdsed vihmad lisavad kindlasti lopsakust veel juurdegi.

Hosta 'First Frost'
Hosta 'First Frost'
Hosta 'Liberty'
Hosta 'Liberty'
Hosta 'Frances Williams'
Hosta 'Frances Williams'
Hosta 'Liberty'
Hosta 'Liberty'
Mõned hostad säravad ja näitavad kirkamaid värve vahetult peale lehtimist, teised vajavad aega ja on oma parimas vormis suve teisel poolel. Ongi hea ja tasakaalus. Hetkel on kaunimad siniselehisest hostast 'Halcyon' põlvnevad sordid, mida on väga palju, nii valge- kui kollaseservalisi ja muid kombinatsioone. Üks kaunimaid on 'Apple Candy'.

Hosta 'Apple Candy'
'Apple Candy' is one of the prettiest among hostas in early season
Hosta 'Appletini'
Veel üks kaunis õunaline - 'Appletini'/ Another beautiful apple - Hosta 'Appletini'
Hosta Bed
Esiplaanil 'Ben Vernooij', kes pärineb sorist 'First Frost', mis omakorda sordist 'Halcyon'/ Hosta 'Ben Vernooij' (in front) is a sport of 'First Frost' which is sport from 'Halcyon'
Hosta 'Touch of Class'
'Touch of Class' kuulub samuti 'Halcyon' perekonda/ Hosta 'Touch of Class' is also derived from 'Halcyon'
Hosta Bed
Ja ka 'Autumn Frost' (esiplaanil) on sama perekonna liige/ Hosta 'Autumn Frost' is also a member of 'Halcyon' family
Kuigi soovisin ilma jahenemist ja kosutavat vihma, siis nüüd mõtlen, et võiks juba olla pisut soojem ja päikselisem. Vihmapühad sunnivad pigem tubastele olengutele, kuid nii ei edene tööd, mis mõeldud-plaanitud. Kaks nädalat puhkust on muidugi ka piisavalt pikk aeg, et jõud ja entusiasm aias rassida võiksid vähetasa raugeda. Eks ta pisut ongi. Päike võiks tuua uut energiat. See on mulle ikka pigem käivitav jõud. Hetkel aga tuleb siiski pidada veel paar päeva vihmapühi. Võib-olla lugeda kaasa võetud ajakirju või hoopis vaadata veel hostasid?

Hosta Bed
Hostapeenar - vormilt pisut matemaatiline, kuid kollektsiooniks koos lumikellukestega sobiv/ Hosta Bed - bit mathematical in shape but good enough for a collection of hostas and snowdrops. 

10 kommentaari:

  1. Hostad on ainult mone paevaga nii palju kasvanud, myhinal :) Vaga uhked ja trullakad :) Selle "First Frosti" taga on valged tulbid harali, nii naljakalt ja huvitavalt.. Motlesin esimese hooga, et mis lilled need Sul seal on :)
    Vaatasin yle ka Sinu eelmiste postituste tulpide seeria, on ikka ilusad. Ja peab ytlema, et Sinu piltide peal on koik justkui ilusam :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Praegust kasvab kõik ääretult kiiresti, kuid iseäranis hostad. Aiapeenardes on jah veel Viridiflora tulpe õitsemas, mis lõpetavad niiviisi päris lapikult.
      Pildid loomulikult petavad. Ma ju pildistan vaid parimaid külgi. See pole küll kuigi dokumentaalne, mida küll see päevaraamat taotleb, kuid kunstiline külg on ka miskitpidi ikka oluline. Las ta siis olla pisut parem kui on.

      Kustuta
  2. Mina sellesse laussajusse ei usu aga võib-olla on ainult meil selline vähevihmane piirkond. Pühapäeva pealelõunal anti tõesti ka vihma ja vist ka öösel, eile oli vaid udutamist õhtupoolikul aga hostad on ikka vinged tegijad, öeldagu mis tahes ja su piltidel on tõesti kõik kuidagi natuke kenam :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ilmateateid ei maksa eriti sel kevadel uskuda tõesti. Too laussadu - oli üks hall päev mõne taevast langeva tilgaga. Eile öösel oli meil aga teine äike ja peenramaal olid vaovahed suisa uppunud. Pildid ... najah. :)

      Kustuta
  3. Peale maa seest välja tulemist on hostad nii uued ja veatud, ühegi pleki või hambajäljeta. Imetlesin ka just enda omi, aga mul pole veel nii suured. Lõunas ilmselgelt soojem ja kasvujärg varasem. Vihm oli meil ka, sadas põhjalikult.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Veatuid hostasid võibki imetlema jääda. Nii kaua kuni tulevad teod ja nälkjad ja teevad oma krõmpsud. Kuidagi palju on neid sel aastal. Ju pehme talv soosis nende talvitumist.

      Kustuta
  4. I see you have nice vacations Tistou. Your Hosta bed is perfect, clean, weedless. I love the Hosta Liberty. I have some of them in shady spots and they brighten spots.
    Happy vacations!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yes, I have my Spring vacation for two weeks. Well, first half of it was more like a summer holyday, because of very warm weather. Now it has cooled down and rains often, but it was much needed!
      Hosta Liberty is excellent hosta, also one of my favourites!

      Kustuta
  5. Hostade värvid löövad vihmaga eriti särama. Meil on sel kevadel ka sadanud aga alati võiks rohkem, mulla pealmine kiht tolmab jälle.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh jah, seda vihmajanti. Olen tänulik oma aia sügavale ja raskele pinnasele ja ka sellele, et vihmapilved ringiga mööda ei käi. Kuigi viimase osas tundub mõni aasta ka vastupidine olevat.

      Kustuta