teisipäev, 21. mai 2019

Kuumad mai päevad

Ma plaanisin võtta teist aastat järjest kaks nädalat kevadpuhkust. See, mis ma mõlemal korral saanud olen, on olnud pigem suvepuhkus. Ilma poolest vähemalt. Sest taas on kuumad päevad sattnud meie aladele ning temperatuurid on tõusnud kolmekümne alla. Õuetoimetusi see muidugi piirab - keskpäeval on lihtsalt liiga palav, õhtud on aga täis kõikvõimalikke purejaid satikaid, nii et jäävad vaid hommikud. Aga need on ilusad. Linnulaululised ja soojad, häid lõhnu täis.

Õitsejaid muidugi selline kuumus kipub kimbutama. Papagoitulbid olid õitsemist alustanud juba kaks nädalat tagasi, kuid nende kõrgaeg jäi ikkagi nüüd viimasetle päevadele. Paraku jäi see kõrghetk lühikeseks, sest kuumus ja kõrvetav päike teevad õitega kiirelt oma töö. Täna nad juba närbuvad. Laupäeval olid leekides veel aga 'Daydream' tulbidki.

Tulipa 'Daydream'
'Daydream' tulbid, ühed mu lemmikud/ 'Daydream' tulips are my favourites!
Tulipa 'Daydream'
Tulipa 'Daydream'
Tulipa Parrot Group
Papagoitulbid/ Parrot tulips
Tulipa Parrot Group
Papagoitulbid/ Parrot tulips
Viridaflora tulpe istuasin aiapeenardesse mõned aastad tagasi. Hajusalt ja ühekaupa. Nüüdseks on enamik tublisti paljunenud ja kenasid puhmaid moodustanud. Mitte kõik hübriidsed sordid pole sellise kestvuse ja vitaalsusega. Julgen neid soovitada.

Tulipa Viridiflora Group
Viridiflora tulbid/ Viridiflora tulips
Tulipa Viridiflora Group
I planted these Viridiflora tulips couple of years ago, scattered singly to my garden beds. They have multiplied well and have bulked up, forming nice glumps. They seem to be reliably perennial in our conditions.
Tulipa batalinii 'Bright Gem'
Batalini tulp on mõnel kevadel kollasem, mõnel viskab enam leekivaid toone sisse nagu sel aastal/ Tulipa batalinii 'Bright Gem' is more yellow in some years, flaming on others like this spring.
Vahepealsed jahedamad ajad tõmbasid ilmselt aias ja looduses arengutuure maha, kuid nüüdsed soojad päevad on taas kõik täiskäigul liikuma pannud. Sõnajalad kõrguvad, hostad kasvavad mühinal. Seinaääres õitsevad juba iirised ja muudavad lähikonnas õhku suhkrumagusaks.

Aiamaal on tärganud herned ning tõuseb varane kartul. Üleljäänu peab nüüd puhkuse päevil maha saama. Pelgasin kuuma ja kuiva mulda ning olen seetõttu peenemate seemnetega oodanud vihmade saabumist. Tegelikkuses maa aga polegi nii kuiv. Aedubade külviks peaksid tingimused olema ideaalsed - see ongi homne plaan.

Dryopteris filix-mas
Sõnajalgade lahtirullumine/ Unfolding of ferns
Dryopteris filix-mas
Maarjasõnajalg/ Dryopteris filix-mas
Brunnera 'Diane's Gold'
Brunnera 'Diane's Gold'
Hosta 'Jack of Diamonds'
Mühinal kasvavad hostad, nende vahel juba taanduvad lumikellukesed. Esiplaanil hosta 'Jack of Diamonds'/ Hostas are growing rapidly now as snowdrops between them going to dormancy. Hosta 'Jack of Diamonds' in front. 
Reede õhtupoolikul käisin läbi Türi lillelaadalt. Peale tööd, poolel teel maale, kiirustades. Mõned soojad kohtumised, jutuajamised, mõned taimed ('Vulverine' hosta, pisiputk ja kaks transilvaania sinilille). Laat ise oli kuidagi ühekülgselt suvelilleline ja ampliline. Vähem justkui puid-põõsaid, püsililleisitkuid. Aga võib-olla see mulle tundus vaid nii, sest kiirkõnnil sai ta ju läbi käidud.

Laupäeval aga niitsin esimest korda muru ja 2/3 osas on nüüdseks teinegi ring peale tehtud. Võililled, teadagi ... Aga poolteist nädalat puhkust on veel ees ja see on meeldiv väljavaade! Olgu või muru niites.

6 kommentaari:

  1. Tulbid on imelised. Kui õitseajal on jahe, siis peavad õied paar nädalat vastu. Nüüd on muidugi kuum, jah.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, need 'Daydream' tulbid pidasid selle vahepealse "külmalaine" toel pea kolm nädalat vastu. Suvekuum võtab aga iga tulbi kiirelt.

      Kustuta
  2. suvehommikud, eriti need kuuma päeva hommikud on ütlemata mõnusad, kõik on siis veel värske ja ööst virgunud. Kui saan õigel ajal üles, siis naudin neid veel enne tööpäeva algust. Maikuu puhkus on üks maailma parimaid :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle maikuu puhkuse võlu olen ma selgeks saanud küll ja seetõttu võtan juba teist aastat kaks nädalat mais. Mõnna-mõnna. :)

      Kustuta
  3. Issand kui ilusad sõnajalarullid, see võib lausa hulluks ajada :D Tulbikollektsioon on muidugi ka üsnagi hullutav. Toredat aiailmalist puhkuse jätku

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, rullid on meil ilusad! ;) Ja tulbid muidugi niisamuti! Ja üldse on kevad ütlemata kena aeg. Puhkus sel ajal on lihtsalt ilmeline!

      Kustuta