esmaspäev, 11. märts 2019

Sammuke lähemale

Reedel pärast tööd asusin teele. Ärevuses, nagu rännul kevadlind -  mis ootab ees?! Kas lumi on sulanud, kas mõni uus ninake on mullast tärganud, kas nõiapuude õied on puhkenud? Aedniku varakevadine rahutus!

Teel hakkas tihedalt vihma sadama. Enne Türit nägin üksikut kiivitajat, Võhma kandis teist. See andis lootust. Vihm aga aina tihenes. Õigupoolest oligi kihk minna reedel just seepärast, et ennustati vihma üleminekut öö jooksul lumeks ning see võis omakorda katta kõik väärtused, mida silm ihkas näha. Jõudsingi veel enne pimedat! Lumi on valdavalt sulanud ja ninakesi tõuseb mullast kõikjal!

Galanthus 'Trimmer'
Uus lumikelluke 'Trimmer' on õied avanud/ New snowdrop 'Trimmer' has started to bloom
Öösel mühises torm tammikus. Tuul kogus hoogu juba õhtul ja selle jõud rauges alles järgmiseks päevaks. Hommik tervitas aga päikesega. Ja valge maaga! Niisiis ennustus oli tõeks saanud ning vihm lõpuks lumeks muutunud. Õnneks polnud lund palju ja ilm oli päikese mõjul taas sula. Ärkamisjärgsel ringil õue kuulsin ära esimesed lõokese lirtsutamised.

Kahe nädalaga on lumikellukesed kõvasti edasi arenenud. Umbes pooled on õied juba avanud, kuid eks nad on ikka alles väiksed ja madalad. Pole olnud ju ka sellist sooja, mis tõelise kasvu ja õitsemise hoo sisse annaks. Aga eks nad tasapisi arenevad. Lumekupud olid ka tulema hakanud.Sügisel sai neid aeda marjapõõsaste alustesse juurde pandud. Äkki neile meeldib see plaan ja hakkavad sealt levima?!

Krookused tärkavad meil sel aastal aga suisa iga nurga peal. Võtsin eelmine suvi palju neist üles ja kui sügisel hakkasin tagasi panema, ei tahtnud nad loomulikult endistesse kohtadesse ära mahtuda. No paar pakki ostsin juurde ka. Khmm. No ja siis arvasin ühel hetkel, et asi tehtud ja rahu majas. Kuid siis avastasin, et pooled sibulad hoopis teises kastis veel ja üldse maha panemata. No siis saigi neid panna absoluutselt igale nurgale. Neid kollase-lilla segus olevaid krookusi, mida ma ikka iga kevadel siia blogisse olen ka pildistanud. No tuleb see aasta siis ka topelt pilte panna, mis muud.

Galanthus elwesii 'Pat Mason'
Suureõieline lumikelluke 'Pat Mason' on mu suur lemmik/ Galanthus elwesii 'Pat Mason' is my favourite snowdrop
Galanthus elwesii 'Pat Mason'
Teine pundike veel/ Another patch of 'Pat Mason'
Galanthus plicatus 'Wendy's Gold'
Kollane kurruline lumikelluke 'Wendy's Gold'/ Yellow snowdrop Galanthus plicatus 'Wendy's Gold'
Galanthus 'John Gray'
'John Gray' on juba päris suur/ Galanthus 'John Gray' is pretty big already!
Olin mõelnud õunapuid lõigata, kuid see tundus siiski halb plaan olema, kuna maa puude ümber oli tegelikult väga vesine ja mäda. Niisiis lõikasin hoopis aedhortensiad. Horensialõikus mulle meeldib! See on natuke loominguline (loomulikult nagu iga teinegi puu- või põõsalõikus) ja töö saab oluliselt kiiremini tehtud kui õunapuude puhul.

Pühapäeva hommik Viljandimaal oli sompus aga soojem kui eelmisel päeval. Põllul oli suur parv lõokesi, arvatavasti sadakond lindu. Ühel hetkel tõusid osad neist taevalaotusesse ning lasid pika laulu valla, ei mingit juhuslikke sirtse ja litse enam! Päeval  lendas üle ka üks kühmnokapaar, ida poole. Neist said siis teised kevadekuulutajad kodumail.

Aga loodus pakkus ühe elamuse veel sel päeval. Üks hetk ilmus suurem salk (6-7 looma) metskitsi köögi akna alla metsapiirile, kiviaia taga. Suurem osa karvaste sarvedega sokud. Nosisid seal pikalt ilmselt välja sulanud tammetõrusid. Mina vaatasin aga köögiaknalt. Ei häirinud neid see, et aknas tuli põles ja mina köögis liikumas. Ja siis sündis kõige kummastavam - nad heitsid sinna samasse kõik karjakesi puhkama! Kõige enam 30 m majast. Ja ma heitsin siis kah, sest ma ei tahtnud neid välja häirima minna.

Galanthus plicatus 'Wendy's Gold'
Galanthus nivalis 'Wendy's Gold'
Vaatamata, et hommikupoole sadas jälle vihma, koristasin pisut juba ka peenraid. Ikka selleks, et varajased tärkajad saaksid vabamalt tõusta. Teine ettevõtmine oli hostaistutus. Jajah, need mis Fransenist said veebruaris tellitud, jõudsid kokkuleppe kohaselt märtsi esimesel nädalal kohale ning tuli nüüd pottidesse panna. Potid sättisin keldrisse jahedasse. Kui aeg paras, toon nad välja.

Linnas tomatid juba tärkavad ja mõned tsilliseemned said veel eile mulda pandud. Ja nüüd sajab jälle lund. Kaks sammu edasi, üks tagasi.


16 kommentaari:

  1. Ja juba jälle hakkad sa lumikellukestega hullutama :) Lõokest pole veel kuulnud, näinud, kuldnokk oli küll eile olemas :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No mina ootan, et Sina ka oma kellukesed jälle kord piltidel ritta paned, kui õied avanevad. Võiks veel jutu ka juurde kirjutada, kuidas neil on aastate jooksul läinud. Tahaks üldistavat selgust luua, kuidas lumikellukesel üldiselt Eestis läheb. Tundub, et mitte kõige paremini.

      Kustuta
  2. See kevadine ootusärevus on meil kõigil ja need esimesed tärkamised ka.Kevad tuleb, vaatamata lumele!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui nüüd värskeid ilmaprognoose vaadata, siis lubatakse temperatuuride olulist tõusu - kui see juhtuma saab, siis see kevad saab ka paisu tagant vabaks!

      Kustuta
  3. Oo, see oli sul küll tore sõit, otse kevadesse :) Lõokesi pole ma veel kullunud-näinud, see on hea uudis, et nad on juba kohal.
    Lugesin, et tegeled hostaistutusega ja korraks kangastus mulle pilt, kuidas sa neid poolkülmunud maasse istutad :)
    Kui sul oleks kasvuhoone, siis see oleks ilmselt nagu talveaed, imesid täis. Triiphoone öeldi selle kohta vanasti? Ma juba kujutan seda hästi ette - punastest tellistest alusseinad, mõni mõtisklusnurgake ja taimi, palju taimi :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Maasse ei oleks ma söadanud neid pista, isegi kui maa sula oleks olnud! Ikkagi keskeurooplased. Peavad kõiepealt meie oludega pisut kohanema! :)
      Triiphoone oleks hea - ma vist hulluks. Või siis oleks kõik talved väga rahulik hoopis! :D saaks siis seal möllata mullas ja taimedes!

      Kustuta
  4. See on igal aastal sama suur - see "esimeste ninakeste ootus" :). Ja vahva kogemus toredate külalistega!

    VastaKustuta
  5. Sedasi märtsis on peris kena kevadet oodata. Eriti kui lume vahelt juba õisi sirgub ja kalendrikevadeni on jäänud vaid 10 päeva. Jah, panin ka toamtiseemned hakkama. Viimane aeg ju. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks see kevad jõuab ootamatult kätte ja siis on ta käes ja kiire kõigi toimetustega. Plaanin NV juba peenraid korrastada ja pealseid lõigata. Hea on need lõikamistööd kevadeks jätta, sest muidu poleks selles hirmsas kevadeootuses ja aiastoimetamise rahuldamiseks miskit teha! :D

      Kustuta
  6. Metskitsede lugu on kyll tore, hea veel et seakari pole neid torusid avastanud - oi seda pahandust siis :) Triiphoone mote on NII HEA, tervitusi Tsiilile :)

    VastaKustuta
  7. No sead on maastaapselt naabrite akende all juba möllanud! Aga loodan südamest jah, et nad meile ei tule!

    VastaKustuta
  8. :) tervitused vastu võetud. Kui kaugaiandust teha, siis võib stressi lisada, aga muidu on ikka vägagi tervendav. Tistou teab ise kindlasti mitmeid aednikke, kellel see olemas. :)

    VastaKustuta
  9. Lovely snowdrops, Tistou. Especially 'John Gray'.
    Finally spring comes, here as well. Temperatures are above zero at nights. hurray! Have you sowed any annuals?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you, Nadezda! Yes, Spring must be here! I have sowed only tomatoes and chillies so far. I collected seeds from many annuals last year, but I havent sowed these yet. It is little early for most of them. However, I should sow my sweet peas! :)

      Kustuta