esmaspäev, 11. veebruar 2019

Suur sula

Ilmateenistus avaldas oma kuuprognoosi kohe 1. veebruaril. Vahel nad viivitavad sellega mõned päevad - ju siis püüavad saada veel kõige värkemaid mudeleid ja arvutusi. Seekord ehk siis oldi kindlamad - tuleb keskmisest külmem veebruar, temperatuurid normist (norm -1,6 ... -6 'C) madalamad. Aga juba 5. veebruaril muudeti prognoosi ning nüüd on oodata veebruri normipiires või sellest kõrgemat.

Esimene dekaad ongi olnud soe, kahe sula ja ühe paaripäevase jahenemisega alla nulli. Viimased neli päeva on stabiilselt plussi poolel olnud, eile päeval suisa +4. Seda on saatnud sage vihm, hooti päris tihe. Seega mitte kuigi talvine. Täna peaks jõudma uus tihe sajuala, algul vihmana, siis üleminevalt lörtsiks ja lumeks. Paar päeva miinustes ning nädalalõpp taas plusspoolel, siis juba kuni +5.

Big Thaw
Kodused jäised väljad/ Icy yards of home - Big February Thaw
Käisin pühapäeval üle päris mitme nädala maal. Õu oli jäine ning vihmast klaaslibe. Aiavalvur lumememm täielikult sulanud! Lumi vesine ja määrdunud, aed kuidagi õnnetu ja vettinud - alistunud ja alandlik selle paratamatuse ees. Aga eks see kõik on meie talvede osa ja arvatavasti on taimed juba igasuguste ilmaveidrustega kohanenud. Kes pole, need on läinud, kuid neid on õnneks väga üksikud olnud. Ja nii mõnedki neist on omakorda tagasi tulnud. Paari ogaputke ja mesiohaka puhul on juhtunud, et talv on taime võtnud, kuid hooaja lõpuks on mulda jäänud juurtest uued taimed tärganud ning korraks tühjaks jäänud koht taas täitunud.

Big Thaw
Õu/ Yard
Lumi oli täis aga kõikvõimalikke jälgi, värskemaid ja vanemaid, sellised, mis suladega nii suureks vajunud, et võimatu aimata, kes need jättis. Kitsed on õunapuude all sügiseseid maha langenud vilju välja kraapinud, mööda minnes ka hortensiapõõsaid naksanud, päris aplalt. Üks siga, selline kesikumõõtu, oli tulnud aga tiigi tagant metsast ja uljalt ümber maja nurga ka õunaaeda suundunud. Neid nii hoonete lähedal polegi liikumas näinud. Paneb muretsema suve ja aiamaa pärast - sead on halastamatud. Mitu aastat oli seakatku tõttu täielik rahu, kuid nüüd paistavad nad tagasi olema.

Kevadeni pole kuigi palju jäänud. Ometi tekkis juba väga suur igatsus tärkvate taimede, lõhnava mulla ja kõige elava järele. Küllap on see loomulik. Veidi rõõmsamat muljet pakkus metsaäär.

Big Thaw
Ainsad rõõmsavärvilised oli kivid metsaserval. Ilmselgelt naudivad samblad sulailma täiel määral/ Only colourful bits of our garden now are mossy rocks on the woodland edge. Mosses must be enjoying the wet winter weather. 
Natuke veel veebruari ja siis ongi märts. Märtsis võiks tulla kevad!

14 kommentaari:

  1. Sula tõi teedele suure libeduse ja täna ööga on meil maha sadanud korralik lumekiht märga lund.Eks näis mis veebruar edasi toob,ei julge enam pikemat ilmaprognoosi uskuda.Aga need rohelised kivid püüavad pilku,meil nii erksaid värve kahjuks ei ole.Olen rõõmus uue valge lumekihi üle,kevadeootust veel ei ole,aga küll varsti tuleb.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hakkasin mõtlema, et kui mu metsapeenrast nende kivide vahel asja ei saa, siis istutan need vahed täis värvilisi kontpuid. Siis on veel värvilisem ja hea talvel vaadata!!

      Kustuta
    2. No kuule, kas siis kontpuud, no vaikesed, ei voi olla ka peenras... Sa ytked seda nii, nagu idee oleks labi kukkunud.. Come on, see on yks parimaid ideid yldse, keep going :)

      Kustuta
    3. No ma loodan, et midagi seal ikka vast ka normaalselt kasvab, aga hostadel küll arengut täheldada pole. Eks ma pean rohkem sõnnikut neile viskama. See on see konkurents puu juurtega!

      Kustuta
  2. Praegune tundub nagu liiga hea, et tõsi olla. Sellised pehmed ilmad veebruaris. Tavaliselt näitab pakane veebruaris vähemalt nädala hambaid, kui mitte kauem. Ehk seekord siis sedasi, et suure lume ja hade ilmadega. Oleks mõnus küll. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hetkel on kohe soe lauasa! Ainult et tänavad linnas on ositi kui klaasist ja liikumine on väga vaevaline seetõttu. Ehk nüüd tulebki vaikselt kevad siia otsa nüüd! :)

      Kustuta
  3. Esimene kommentaar kooksis ära, postitan uuesti. Kivid on sul fantastiliselt ilusad ja kevadised. Ja märtsis tuleb kevad, kus ta pääseb.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ootame, loodame! Tihased laulavad küll juba nagu suur kevad oleks käes!

      Kustuta
  4. Kuu alguse prognoos oli jah selline huvitav. Sula üllatas mind ja natuke ehmatas ka, mul mõned talvised tööd veel tegemata. Mul taimed kasvuhoone umbes seda nägu nagu sul kivid :) Eile pöörasin näo päikese poole ja tunne oli märtsine.

    Loodan väga, et sead sulle sinna rohkem ei satu, see oleks kole.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sead on suisa jube teema. Naabrite aia/murud keerasid nad juba sügisel täiesti pahupidi. Nüüd ehk saab tihemini maal käima hakata, jääb inimese lõhn rohkem ringi ka hõljuma. :D

      Kustuta
  5. Ma markasin akki, et yhe kivi peal on vaikene kattejalg (appi, oli ikka selline nimi voi, dementsus kimbutab)..
    Kas Sina istutasid, voi paljunes ta ise trepi eest metsa alla :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, see on hoopis kivi-imar! :) On kattekold ja näiteks maajalg. See on sinna metsast toodud ja mu enda poolt monteeritud. Ega tal hästi ses mõttes pole, et päikese poole ja keeruline tal on - suvel lehed kogu aeg rullis. Aga vastu on pidanud.

      Kustuta
  6. I also wait for spring Tistou. here the last days we have +5 +4 C and snow melts and gets dirty and black. In the garden I see the similar picture as yours, only the high bushes and grasses are visible above the snow.
    Soon March will come!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh I'm sure you do, Nadezda! But I think now that Spring is on the way, earlyer than we would expect. March is around the corner!

      Kustuta