reede, 7. september 2018

Kuidas plaanid omasoodu lähevad

See võis olla veel möödunud aasta sügisel, daaliate õitsemise aegu, kui esimesed plaanid käisolevaks hooajaks paika said pandud. Unistatud sai William Morris'e kollektsioonist ning emale tagasihoidlik palve esitatud juurikate tellimiseks ja lähetamiseks. Varakevad jõudis ja kõik läkski hästi. Mugulad tõin ise saareriigist ära, trullakad ja heas konditsioonis. Tellitud sai mõned kenad sordid veel Hollandist (aitäh Mildale!) ning kohalik kaubanduski pakkus mõne toreda eksemplari. Kindlasti tahtsin hoida mõõdukat joont ning valida vaid parimatest parimad.

Daaliad istutasin maha mai teisel nädalal, samal ajal kartuliga. See kogemus on paari aastaga kujunenud, et nii sobib küll. Või siiski? Põllupealsed taimed said päris tugevalt öökülmaga pihta ja mõni jäi pikemalt põdema, teisega aga ei pruukinud midagi juhtuda. William Morrise kollektsioonist aga tärkas vaid üks sort kahe taimega. Ülejäänud kaks sorti saatsid mullapinnale mõned kiduvad võrseudemed, mis hääbusid peagi. Nii jäi algne unistatud kompositsioon sel aastal olemata. Aga mis seal ikka, on selle eest toredad vanad ja teised põnevad uued.

Dahlia 'Otto's Thrill'
Daalia 'Otto's Thrill' on tõeline silmatrill!/ Dahlia 'Otto's Thrill' is real eye thrill!
Kevadine löök üle elatud, võis loota päris head daaliasuve ja varast õitsemist, sest ilmad pöörasid soojaks. Aga kes oleks võinud aimata, et meeldiv soe muutub selliseks pikaks põuaks ja õisi kõrvetavaks õuduseks! Esimesed taimed puhkesid õide juba juuli keskpaigas, kuid sealt edasi nupud vaid kergelt avanesid, siis kohe kuhtusid. Hilisemad jäid lihtsalt kasvus kinni, sest veenappus hakkas oma lõivu võtma.

Nüüd on vihmad toonud niiskust ja daaliate elutegevus taastunud. Moodustuvad uued pungad ning avanevad õied. Aina enam ja enam. Küll on kena ja värviline.

Dahlia 'Cafe au Lait'
Dahlia 'Cafe au Lait'
Dahlia 'Cafe au Lait Rose'
Dahlia 'Cafe au Lait Rose'
Dahlia 'Mom's Special'
Dahlia 'Mom's Special'
Dahlia reversed 'Mom's Special'
Tema on samuti nime poolest 'Mom's Specal' ja kõigi omaduste poolest ka samasugune, v.a värv. Tundub et äkki on ta tagasi pööranud (reversed) või edasi läinud... väga huvitav igal juhul. Ja üüratusuure õiega/ This magneta dahlia was also in a pack of 'Mom's Special', but have a solid flower colour. All other features are identical.
Dahlia 'Tangerine Dream'
Daalia 'Tangerine Dream', ainus William Morris kollektsioonist, kes edenes/ 'Tangerine Dream' is the only dahlia thriving from William Morris collection by Sarah Raven.
Dahlia 'Bishop of York'
Uus Bishopi seerias - 'Bishop of York'/ New from Bishops series - Dahlia 'Bishop of York'
Dahlia 'Sunshine'
Daalia 'Sunshine' on tõeliselt päikseline/ Dahlia 'Sunshine' is bright as Sun
Dahlia cv
See leegitsev tegelane on sattunud meile vist juhuslikult, ühe teise sordi asemel/ No name dahlia, arrived to us by accident. Beautiful nevertheless!
Dahlia 'Jescot Julie'
Dahlia 'Jescot Julie'
Daaliad on nüüd oma peenras murus, mõned kannedele seltsiks lõunaseina ääres ning terve rivi aiamaa servas. Ega neid rohkem ka enam olla ei saa, võib-olla ehk mõni väga väärtuslik. Aiamaa näib mulle endalegi ehk hädalahendusena, kuid tegelikult mulle meeldib, kui kasuaed on ilutaimedega rikastatud. Kõik võib ju olla kena ja lilleline!

Dahlia 'Mexican Star'
'Maxican Star' - meenutab shokolaadi kosmost ja lõhnab ka shokolaadiselt/ Dahlia 'Mexican Star' looks like chockolate cosmos and also smells like chockolate!
Dahlia 'Fascination' & 'Walzing Mathilda'
Vanad lemmikud - 'Fascination'& 'Walzing Mathilda'/ Old favorites
Dahlia 'Moulin Rouge'
Dahlia 'Moulin Rouge'
Dahlia 'Karma Choc'
Dahlia 'Karma Choc'
Dahlia 'Marble Ball'
Dahlia 'Marble Ball'
Dahlia 'Blue by You'
Dahlia 'Blue by You'
Dahlia Border
Daaliapeenar aiamaal/ Dahlia Border on weg plot
Dahlia Border
Inglid kesapõllul/ Distant view
Dahlia 'Otto's Thrill'
Dahlia 'Otto's Thrill'
Hetkel on suviselt soe. Täna oli sooja 27 kraadi, küllaltki erakordne septembri kohta. Lapsepõlves sai kooli mindud ja juba värvilisi lehti korjatud. Hetkel näib sügis veel kauge ja loodus särab värskelt roheline peale põuda, kuid see kõik võib kiirelt muutuda. Sügis tegelikult ilmselt siiski juba on ümber nurga ootel. Kuni öökülmadega peab, on daaliailu.

17 kommentaari:

  1. Ilus kollektsioon-millised värvid! Minu lemmikuks on see leegitsev tundmatu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Jaa, leegitseja püüab aina enam tähelepanu, mida enam õisi avaneb! Õnnelik juhus!

      Kustuta
  2. Daaliad on imelised, küll ma tahaks neid kasvatada aga kui ikka pole talveks neile kohta, siis pole. Imetlen sinu suurepäraseid

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma rõõmuga postitan pilte neist külmadeni! ;)

      Kustuta
  3. Sa panid ajaloos mind paari lingiga daaliaid vahtima. Miskipärast komistasin 'Glorie of Noordwijk'-i otsa, et liiga suured oranžkollased õied sügises, mulle sobiks. Äkki veel kellelegi...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tõepoolest! Kaunis sort, mida saaks püsikutega sobitada! Ehk saab ristata teid temaga! ;)

      Kustuta
  4. Wonderful dahlias Tistou! I like 'Cafe au Lait',Karma Choc' and Mexican Star' - they are such pretty and new to me.
    You have got a amazing collection of dahlias. Can imagine how hardly is to store all this staff.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you Nadezda! Storing is not very complicated. Taking them up and drying takes bit of effort, but rest is piece of cake! :D

      Kustuta
  5. On ikka värvid ja õie suurus...Pöörane lill, ma ütleks. Millegipärast tekkib neid vaadates illusioon, et lõhn on sama originaalne kui õied ja tahaks muudkui järjest neid nuusutada, aga on vaid õie jahe lõhnatu tekstuur. Tundus uskumatuna,aga neil suurtel polegi lõhna. Väiksemad ja lihtõielised lõhnavad siiski magusalt nagu oleks midagi söödavat, jah, see tume meenutas tõesti šokolaadi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Daaliad on nii pillavad ja värviküllased nagu Braziilia samba karneval! Muretut rõõmu kui palju!

      Kustuta
  6. See "Tangerine Dream" on ikka võrratu, päris elus veel ilusam kui pildil.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On küll, mulle ka meeldib! Ta läheb aina rohkem õisi täis.

      Kustuta
  7. Nüüd on mul eriti kahju, et pühapäeval meie seltskonnaga ühineda ei saanud. Meie daaliad on sel aastal eriti nukrad. Kasuaed - väga tore sõna, pole enne kuulnud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõik oli kena tol Juurika nädalavahetusel. Sel korral minnes oli shokk suur - kannade vahel olevad daaliad olid tormiga kõik maha murdnud. Põllupealsed sealjuures väga kannatada polnud saanud. Teooria, et taim mis kasvab tuulte käes, suudab ise püsti seista, peab suures osas küll. Mõni nõrgem võrse oli põõsastest maha paindunud. Sidusin kõik uuesti üles ja kokku ja pühapäeval enam polnudki väga hull vaatepilt.

      Kustuta
  8. Nii kaunid ja on ikka ilus küll, kui neid niimoodi palju ja selliste värvivarjunditega on. Kuidas/kus neid säilitad? Meenub mulle üks vana sorti, mis mul kunagi oli ühe vanatädi käest saadud, kahjuks enam seda pole. Kui laps esimesse klassi läks, viis õpetajale ühe õie, mis oli pea sama suur kui lapse nägu :). Tore, et sellist ilu saad nautida, vaatamata ilmade heitlikusele. Meil ka alles mu "mõned pesad" daaliaid alustanud, loodetavasti jõuavad ka kauem nägu näidata. Tänane hommik oli juba üsna karge....

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Daaliad võtan peale esimest öökülma üles ning püüan juurikaid kuivatada nädala tagurpidi keeratult, et vedelik torujatesse vartesse ei jääks. Siis panen keldrisse, kartuli salve ja panen peale veidi neutraliseerimata kuivemapoolset turvast (sügisel ostes ongi kõik pakid juba poodides ära kuivanud!).
      Loodan, et jõuad pildistada oma daaliaid ja ka oma kaunisse blogisse panna!

      Kustuta
  9. Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

    VastaKustuta