reede, 6. oktoober 2017

Lihtsalt ilus

Soojad päevad said otsa möödunud reedega ning laupäeval oli juba oluliselt jahedam, pilvisem ja niiskem ilm. Ilus, soe sügis oli lahkunud. Pühapäeval oli ilm samasugune: vaikne, pilves, jahe - vaid kümme kraadi. Ometi oli selles halluses ja kõleduses piisavalt kirkaid värve ja kauneid õisi, mida aias ringi liikudes imetleda. Ja kõige selle krooniks oli veel üks punane admiral, kes vapralt külma ilma ja päikse puudumist trotsis, ringi lendles ning ka daaliale nektarit mekkima laskus.

Täna öösel võis olla esimene tugevam öökülm, mis potentsiaalselt daaliate õieilu viis. Olgu nad siis siin veel viimast korda, 1. oktoobrist. Kuid võib-olla ka veel mitte viimast?!

Dahlia 'Walzing Mathilda'
Dahlia 'Walzing Mathilda'
Dahlia 'David Howard'
Dahlia 'David Howard'
Dahlia 'David Howard'
Dahlia 'David Howard'
Dahlia Bed
Daalia peenras on algusest peale olnud kõige õiekamad 'David Howard' ja 'Bishop of Landaff' ning ka jäänud viimastena sellisteks/ Dahlias 'David Howard' and 'Bishop of Llandaff'' in my Dahlia Bed have been the most floriferious and still are!
Dahlia Border
Teine daaliapeenar/ Dahlia Bed
Dahlia 'Blue Bayou'
Viimane admiral daalial 'Blue Bayou'/ Last Red Admiral Butterfly on dahlia 'Blue Bayou' on October 1st
Dahlia 'Blue Bayou'
Dahlia 'Blue Bayou'
Dahlia 'Walzing Mathilda'
Dahlia 'Walzing Mathilda'
Dahlia Border
Daaliapeenar majaserval/ Dahlia Bed next to house
Esimesed daaliaõied avanesid juuli viimasel nädalal, siis oli veel lühterpriimulate ja teiste kesksuvelillede kõrge hetk, kellest nüüdseks jäänud pelgalt mälestus, kuid daaliad on siiani vägevas vormis. Hindan neid seetõttu üha enam. Tublid lilled ja head kaaslased ka liblikatele ja mummidele. Järgmine aasta jälle!

Aster cv.
Aster cv.
Perennials Bed
Sügisene püsikupeenar/ Autumnal Perennials Bed
Kas teil öökülma juba oli?

16 kommentaari:

  1. Ei taha küll ennast korrata aga kordan siiski, daaliad on võrratud lilled ja kui ma vaid saaksin neid kusagil ületalve hoida...:) Sügis on sel aastal värvide poolest ka muidu ilus. pruuni peaaegu pole ja kollane on väga kollane. Kõuk vahtrad on kirjud. meie kandis vähemalt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minul on raske uskuda, et ühe nii suure majapidamise juures siis ühte sellist nurgakest ei leidu, kuhu daaliakasti juurikatega üle talve panna. No lihtsalt ei usu! :D
      Väga kollane sügis on tõepoolest. Nii kollast teist ei mäletagi. Punast pole praktiliselt üldse. Looduses vähemalt mitte.

      Kustuta
  2. 'Lilac Time'-is on vanamoodsust, mõtlesin, et leian sordi vanuse googeldades, aga ei midagi, kusagil vilksas sõna "retro" läbi. Ja nüüd siis vastu ööd sattusin juhuslikult ühele GBR daaliate kodukale. Kulutan aega, vaatan siis mis maailmas olemas on.
    Meil käis suvedaaliatest külm üle, päeval võtsin seemneid, et viimane võimalus veel värvi järgi valikut teha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Külmajärgses r a h u s, talve hinguses on midagi meeldivat - talveks valmistumise askeldamine, puhkus saabub.

      Kustuta
    2. Valisin 'Lilac Time' värvi ja kataloogipiltide järgi. Ei jätnud muljet, et tal NII SUUR õis võiks olla. Aga tuleb välja, et ongi "dinner plate" tüüpi. Aga ilus värv on ja üldse ikka ilus sort. Järgmine suvi panen kolm taime kokku ja selgelt omaette, etsiis saaksid wow-tada nagu paabusabad!
      Mina oma külma veel ootan, või siis ei oota.

      Kustuta
  3. Tõesti ilus. Soe ja sügav ilu!

    VastaKustuta
  4. Eriti nauditav on õite ja lehtede kontrast. Väga kaunid daaliad.:)
    Meil oli 2. oktoobri hommikul autoaken jääs. Kraadiklaas näitas nulli. Õrnemad hostad muutusid rääbakaks, aga muu aed elab edasi. Kõreliilia õitseb, lursslill ka ja enamik hostasid veel ilusad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, need tumedalehised, et mitte öelda mustjate lehtedega taimed panevad oma õied eriliselt särama!
      Kaks nädalat tagasi oli kõik veel ilus, kuid vahepeal on murre sündinud ning seda on uuest postitusest juba ka näha.

      Kustuta
  5. Meil oli laupäev võrratu ilmaga kuni pärastlõunani, öökülma pole veel olnud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loodan, et teile eile ka anti kaunis ja soe päev nagu meil lõunamail. Sedakorda nüüd küll vist tõesti viimast korda, kuid kes teab. Kaks nädalat hiljem, meil ka veel külmata.

      Kustuta
  6. Sügis on alati ilus, olgu need värvid peenras või puus. ÖÖkülm pole meid veel puudutanud

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hea et öökülmadega on nii kaua hoidnud, saab veel nautida hiliseid õisi. Ja öökülmani neid ikka on.

      Kustuta
  7. Vaatan Su daaliaid ja pean plaani... ehk konniks mooda keskusi uuriks neid pilte, ehk onnestub veelgi moni juhuleid. Muide vanaema kasutas sona jorjen nende kohta, mida yle talve hoiti. Daaliad olid siis need madalamad, kust vahest seemet korjati, aga olid justkui yheaastased?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa-jaa-jaaaa! Ma ise ka pean plaani juba! ;D Kõndisin veebikaubamajasid pidi ja leidsin, et selline kombo võiks küll meie peenardes kasvada: https://www.sarahraven.com/flowers/bulbs/dahlias/william_morris_dahlia_collection.htm

      Tänapäeval nimetatakse kõiki daaliateks. Mulle millegipärast meeldib ka daalia nimena rohkem kui jorjen.
      Muide meenutasin, et meil vana kodu juures olid ka ju daaliajuurikad, aga nood olidki madalad ja lihtsaõielised?

      Kustuta
    2. Jah toesti, hoidsin neid selles maakivikeldris, kus nad koik laksid muidugi hallitama, ka Marissa-tadi krysanteemid, aga ellu nad jaid ja kevadel uued pungad valja ajasid. Maletan ka, et paar korda korjasin seemet ja sain vaga huvitavaid uusi varve niimoodi :)

      Kustuta