kolmapäev, 13. juuli 2016

Rohetäpikud

Eelmise nädala keskpaiku, vahetult enne puhkuse algust, otsustasin teha paar välitööpäeva. Esimene sattus ilusale ilmale, teisel sadas vihma. Viimane oligi tegelikult väljamineku eelduseks - siis on hea näha väikseid konnapoegi!

Aga tol esimesel päeval olid pisut teised eesmärgid. Muu hulgas sattusin teepervedele ja metsaservadesse. Ühel lepavõsaga palistatud sihiäärel kasvas suur laik põldohakaid, mis kenasti roosakaslillasid õienutte täis. Õied omakorda olid aga kaetud kõikvõimalike liblikatega. Kõige enam köitis mu tähelepanu rohetäpikute rohkus - neid võis olla oma kümmekond või enam. Oma suure kasvu ja laugleva lennuga on rohetäpikud väga lummavad. Tavaliselt näeb neid ikka üksiti, harva enam. Seda enam olin vaimustunud nende suurest hulgast.

Thistles with butterflies
Telefoniga lummust pildile ei püüa, aga mingi aimduse saab siiski/ Butterflies on thistles 
Peale rohetäpikute oli ohakatel väikeseid koerliblikaid, silmikuid, lapsuliblikaid ja väikeseid kapsaliblikaid. Milline liigirikkus! Tabasin end mõttelt, et kas oleks natuke hullumeelne teha kodu üks ohakapeenar - kui ikkagi liblikatele, siis miks ka mitte?! Või siiski mitte...Tore oleks küll enam liblikaliike aias näha, kuid kuskil on ikkagi ka mõistlikkuse piir.  Eks siis jäävad metsaliblikad metsa ja aialiblikad aeda. Igal juhul oli see üks tore elamus.

Pärast suuri aiapidustusi nädalavahetusel jõudsin lõpuks ka koju, maale. Ja mis ma leidsin eest..?!

Argynnis paphia
Rohetäpikud harilikul punel/ Silver-washed Fritillaries on oregano
Argynnis paphia
Rohetäpikud/ Silver-washed Fritillaries
Kõik nähtud rohetäpikud oleks justkui ühe hetkega minu aeda saanud. Ja rohkemgi veel. Kolmel pune põõsal liblikapeenras loendasin kokku üle 20 isendi. Neid lendles kõikjal, sekka mõned valged liblikad ja kollased, ja paar kirjut kah! Lihtsalt uskumatu! Ja ei olegi vaja ohakapeenart. Piisab mõnest harilikust punest, mis samuti toodud loodusest. Ja kaunis teleekia meeldib neile samuti. Paar portreed tegingi sealtki.

Rohetäpik on liblikaraamatu järgi üsna tavaline liik, kes toitub (röövik) vaarikatel ja kannikestel ning talvitub röövikuna. Lendama hakkab juuli algusest, sega- ja okasmetsade sihtidel, valendikel, servadel ja teedel, septembrini välja.

Argynnis paphia L.
Argynnis paphia & Telekia speciosa
Argynnis paphia
Argynnis paphia
Argynnis paphia
Rohetäpik on oma nime saanud tiibade alaküljelt/ Silver-washed Fritillary name indicates to undersides of this beautiful large butterfly

Niisiis tuleb vahel imede nägemiseks kodust välja minna ja vahel võivad nad juhtuda päris omal õuel. Teine ime juhtus eile. Mõneti oli see lihtsalt suure ootuse realiseerumine. Olin ju külvanud kevade poole harilikku tilli floksipõõsastele lähemale just selle mõttega, et ehk tuleb pääsusaba uuesti ja muneb oma munad taaskord minu valdustesse. Ja ta tuligi. Tuli siis, kui mina kodus, ja munes minu nähes, et ma ikka teaks, et nüüd ei või tillipõõsastelt võtta enam mitteüks oks - sest sel võib olla hinnaline muna, ja iga roheline lible kulub tulevikus ablastele röövikutele.

Vot sellised lood. Liblikapeenar valmistub suureks õitsemiseks ja peosöömaajaks. Puned juba õitsevad, ogaputked ositi ka. Floksidel on ka esimesed õied lahti. Hiidiisopid on oma sinised küünlad taeva poole sirutanud. Kimalasi on palju ja herilasi ka. Ma pole eales näinud, et nad nii isukalt ogaputkedel toimetaks. Eks nüüd, kui kõik kirsid on nahka pistetud (linnud ja herilased), tuleb mujalt magusat suutäit otsida.

Telekia speciosa & bumblebees
Kimalased teleekiaõitel/ Bumble bees on telekia flowers
Oreganum vulgare & bumblebees
Otsi pildilt kimalast!/ Find a bumble bee!
Pieris rapae on Lavendula angustifolia 'Aromatico Blue'
Väikeste kapsaliblikate lemmikud on lavendlid/ Lavenders are favorites for small cabbage whites
Oreganum vulgare & butterflies
Suvised nõgeseliblikad on mustad/ The Maps are black in summer
Eryngum planum & wasps
Sellised tegelased ka/ That kind of creatures too!
Suur liblikasuvi on alles ees ja vaatame, mida põnevat sel veel pakkuda on!

10 kommentaari:

  1. Kas ei ole rohetäpikuid sel aastal tavaliselt rohkem? Ka mina nägin oma aias kahte isendit Pskeemi laugul poseerimas ja pole varem selliseid meie aias kahte korraga küll näinud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, see mõte oli, aga jäi kirjutamata. Ilmselgelt peab neile väga hea aasta olema, sest nii massiliselt pole ka mina neid kunagi näinud.

      Kustuta
  2. Selliseid liblikaid pole ma oma aias küll kunagi varem näinud - kuid ma käin ka süüdimatult tilli peenrast toomas, ups.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täpikuliigid on enam metsa kui aiaelanikud. Siin on neid varasemalt aeda ikka vahel üksiti sattunud, kuid sellist pilti pole kunagi varem näinud. Tilli ja porgandilehti tasub jälgida, äkki on mõni pääsusaba Sullegi oma pojad usaldanud! :)

      Kustuta
  3. Ju need täpikud ja muud tiivulised teavad, kelle aeda nad külastama peavad.
    Mina jälle ütleksin, et nii vaest liblika-aastat kui tänavu polegi varem olnud. Aga eks meil nüüd sajab ka vahetpidamata, nad ei saa lennatagi ju.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Viimastel nädalatel on olnud palju vilusi ja vihmaseid ilmu- siis liblikad ei lenda. Oma aias ma liblikavähesuse üle kurta ei saa - on teisis päris palju ja liigirohkus on ka lai. Päris mitu uut leidu on, keda polegi varasemalt aias näinud. Rääkimata päeva-paabusilmadest ja koerliblikatest, kes viimaste päevadega on välja ilmunud.

      Kustuta
  4. Mina olen seda toredat liblikat ikka näinud aga nüüd tean nime ka :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täpikuid on päris palju liike, kuid kõige suurem ja levinum neist peakski olema rohetäpik. Küllap on olnud samad. :)

      Kustuta
  5. Kyll on tore pilt see vorstirohi mesimummudega, andis kohe otsida :) Samuti tuli mulle mote, et meil on pollul ju ohakaid kyll, mahe pold ikkagi. Ja seda juba aastaid. Kuigi jah, naaberpollud ju myrki tais puha...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina leidsin vorstirohupildilt kaheksa mummu.
      Ohakaid meil ka tõepoolest ülekraavi põllul on. Just täna vaatasin aiamaad kõblates. Aga seal tuule käes liblikaid polnud - ja miks peakski, kui selline pidulaud aias kaetud. Kahel viimasel soojal päeval on palju liblikaid juurde tulnud - päeva paabusilmi ja koerliblikaid. Täna käis jälle ka pääsusaba.

      Kustuta