kolmapäev, 20. juuli 2016

Lühterpriimulad

Inglastele meeldib igasugu eriilmelisi ja isemoodi tingimustega aedu luua. Sooaedu ja kuivi kruusaaedu, metsa- ja varjuaedu, valgeid-siniseid-kollaseid aedu, vee-, lõhna- ja loodusaedu. Nimekiri võiks olla pea lõputu. Tegelikkuses on pigem tegemist aia osadega või ruumidega, tihtilugu vaid pisikeste peenarde või soppidega.

Vee- ja sooaedade lahutamatuks osaks on seal niiskuslembesed taimed, mis ka meie suuremate aianduspoodide valikus eraldi sektsioonina viimastel aastatel esindatud on. Ajakirjades on sooaiad tihtilugu esitletud kevad-suvisel perioodil, mil on kandelabra tüüpi ehk korruspriimulate õitseaeg. Sellisteks on jaapani-, soo-, Beesi ja Bulley priimulad ning kahe viimasevahelised hübriidid - lühterpriimulad. Kuna Eestis polnud ma sääraseid priimulaid ealeski näinud, uskusin need meil külmaõrnad olevat. Seda kuni möödunudkevadise Tartu BA püsilillepäevani, mil Lepiku-Mardi taimevalikust leidsin need imelised taimed. Peremehelt, kes tol hetkel taimi müüs, sain kinnituse, et need on meie oludes igati vastupidavad. Võtsin prooviks ühe Beesi priimula, ühe lühterpriimula ja ühe tiibeti priimula, kes kasvutingimuste eelistuselt kuulub samasse gruppi.

Primula x bulleesiana
Minu esimene lühterpriimula - õrnroosa, kollase kiirja südamikuga/ My first Candelabra Primrose, soft pink with yellow eye
Kuna ma neid kohe istutada kuhugi ei osanud, olid priimulad pikalt pottides ja tegid seal oma esimese õitsemisegi ära. Vahel kuivasid potid läbi ja taimed närbusid täiesti, kuid alati taastasid turgori vett saades. Sellega tõestasid nad oma sitkust. Lõpuks otsustasin neile pesa teha maja lääneküljele, kus pinnas on niiske ja jahe ning päike hakkab paistma alles õhtul nelja-viie ajal. Kirjanduse põhjal pidid sellised tingimused olema optimaalsed. Pinnasesse, mis meil loomupoolest savine, lisasin tublisti neutraliseeritud turvast. See aitab niiskust hoida, samas andes pinnasele kergust.

Vastu möödunud sügist külastatud Lepiku-Mardi kollektsioonaed andis aimu, millises rikkuses lühterpriimulad Eesti tingimustes tegelikult kasvada võivad. Leppisime juba siis kokku, et priimulate õitemisaegu tulen uuesti vaatama ja siis saan ka erinevaid toone endaga kaasa viia. Nüüd siis käisingi ja uusi taimi kaasa ma tõin. Priimulapeenar sai pikenduse ja uued taimed kõik kenasti kokku ühte gruppi istutatud. Värve on nüüd koos igasuguseid, pea terves vikerkaare spektris.

Primula x bulleesiana
Lühterpriimula/ Primula x bulleesiana
Primula x bulleesiana
Lühterpriimula/ Primula x bulleesiana
Primula x bulleesiana
Lühterpriimula/ Primula x bulleesiana
Primula x bulleesiana
Lühterpriimula/ Primula x bulleesiana
Primula x bulleesiana
Lühterpriimula/ Primula x bulleesiana
Primula x bulleesiana
Lühterpriimula/ Primula x bulleesiana
Et mul nüüd oleks oma sooaed, ma päris öelda ei julgeks. Koosneb uus peenar vaid priimulatest ja neile taustaks olevast päideroost, mis seina ääres kasvanud juba aastaid. Paar hostalast on ka. Nimetagem teda pigem lihtsalt priimulapeenraks.

Lühterpriimulad ja nende esivanemad on omavahel head risttolmlejad, andes lõputuid värvitoone. Viljugu nad hästi ja saagu neid palju! Plaanin tellida Inglismaalt veel soopriimula seemet, et siis ka nendega katsetada. Soopriimulad on kaunid tibukollast värvi korruspriimulad.

Primula Bed
Priimulapeenar/ Primula Bed
Primula Bed
Priimulapeenar/ Primula Bed
Primula Bed
Priimulapeenar/ Primula Bed

14 kommentaari:

  1. ..üks lill jälle nii toredaks loodud. Tore seltskond juba sul juba koos. Ja mõni ikka niiiii pikk!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kirjanduse andmeil võivad ka meetri kõrgusteks kasvada. Minu kõrgemad on eelmise aasta istutatud Beesi priimulad - neil on kuus korrust õisi.

      Kustuta
  2. Vastused
    1. Korrus-korruse haaval nad kõrgemaks kasvavad, kuni seitse korrust, kui ma õigesti mäletan. Ja õitseaeg on tänu sellele pikk. Aga tiibeti priimula on nad kõik sel aastal üle löönud - alustas esimesena ja on praegugi täisõies.

      Kustuta
  3. Mulle lapsena meeldisid vaga nurmenukud, vanaema ytles et saksa pyksid. Ei teadnud ma siis ei rahvustest ega harrastest, aga kujutasin ette kui ilusad voivad olla sellised pyksid. Oli ju onnistus, et sain mangida ehani "kyll lille - heinaga"... Olgu taevas armuline neile tsementkastide vahel kasvanud lastele. Motlen et kooliaiad tuleks kohustuslikus korras taastada :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma arvan, et see pole üldse paha mõte! Aga kui aiakujunduskoolgi ei suuda suvel oma aeda korras hoida, siis ... (nagu me Suuremõisas nägime).
      Nurmenukul on sakste pükste satsid täitsa olemas!

      Kustuta
  4. Üldiselt jätavad priimulad mind külmaks, aga on siiski mõned liigid, kes mulle väga meeldivad. Lühterpriimulad ja vialii priimula peavad meie aeda kindlasit tulema, sest nüüd on neile olemas sobiv kasvukoht.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma arvan, et see on väga hea plaan. Nii ilusad lilled väärivad ka meie aedades laialdasemat kasutamist.

      Kustuta
  5. Mulle meeldib sinu lähenemine taimedele - ikka süvitsi :) Saagu neid tõepoolest palju ja ootan huviga uusi postitusi sellel teemal. Saab ka end harida.
    Uhke perekond see priimula :) Mulle kobatasid nad juhuslikult ja linnukas õitsesid ka nii märkamatult, et magasin maha. Nüüd tõin nad rohkem nähtavale ja luban end ka kurssi viia, mida kokku hamsterdasin.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja mulle meeldib Sinu arvamine minust! ;)
      Mõni taimeperekond köidab niipalju, et sellega on tõesti huvi tõsisemalt tegeleda. Kuidagi kujunevad "omad taimed" ja lühterpriimulad said hoobilt omaks!

      Kustuta
  6. Nii toredalt värviline peenar, ma alles poolel teel - jaapani, ehmes, tsungeni olemas. Ristandid on vahvad!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See peenar näitab oma tõelist toredust alles hetkel. Möödunud aasta oli rajamise aasta. Aga järgmine postitus saabki olema neist, sest pildidki juba tehtud ja ootel! :)

      Kustuta