kolmapäev, 17. juuni 2015

Esimesed maasikad ja viimased tulbid

Olin eile kodus ja mõtlesin, et miks küll see tuul nii tormab. Mitte ei taha ta vaibuda ja hõlpu anda. Tõttöelda juba väsitab. Vihma ei ole meil tulnud ja maa on kuiv. Lisaks on ööd külmad ja soojalembesemad aiaviljad ei taha tõusta. Aeduba näiteks tõusis kani viletsalt, osalt üldse mitte. Muugi justkui vindub.

Aga mai alguses ostetud õitsvad 'Venta' maasikataimed on kasvatanud punased viljad. Vana kasvuhoone kaitsvate müüride vahel on neil soojem ja tuulevaiksem olemine. Sellest siis see varajasus. Muidu maasikas alles õitseb. Kui kasta, saab ehk ka marju.

First strawberries
Esimesed maasikad 15.06.2015/ Strawberry 'Venta' giving first taste of the year
Öödeks ennustatakse jätkuvalt ka võimalikku külma. Kannad ja daaliad on küll pottidega juba kaks nädalat väljas õueeluga harjumas, kuid istutada pole ma neid veel jõudnud. Võib-olla ongi hästi, sest hilisele öökülmale neid kaotada ka ei tahaks.

Aias on aga siberi iiriste ja esimeste pojengide aeg. Kõik on õisi rohkelt täis. Ja kuigi vahepeal tundus, et kasv on püsikutel väga lopsakas, siis tegelikkuses on nad kõik siiski üpris kompaktsed. Võib-olla on see pideva tugeva tuule mõju - kuidagi tuleb elementidega hakkama saada.

Peony 'Rubra Plena'
Peony 'Rubra Plena'
Iris sibirica
Iris sibirica in my perennials bed
Garden border with blooming irises
Garden border with Siberian Irises along with bearded irises
Garden border with blooming irises
Siberian irises
Bearded iris
Kõrged aediirised/ Tall bearded irises
Ramonda myconi
Pürenee ramonda/ Ramonda myconi
Tulbid aga kestavad veel. Nüüd on jäänud küll tõesti viimased, sinised papagoid.

Tulipa 'Blue Parrot'
Very last of tulips still in bloom - Tulipa 'Blue Parrot'
Tulipa 'Blue Parrot'Last of tulips in mid June

Ma tõsiselt loodan, et pööripäev pöörab veidikenegi ilma, lõpetab need tüütud tuuled ja toob öösooja.


Summary: First Strawberries and Last of Tulips
(to be added soon)

16 kommentaari:

  1. Tuulutab jah kuidagi eriliselt hullusti sel aastal, isegi meil hakkab kõik kuivama kuigi lõunas ikka on vihma olnud. Ramonda on imearmas :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle on nad ka väga armsad. Väga südikad tegelased!

      Kustuta
  2. Ramonda hakkas tõepoolest naksti silma, ilus ja kompaktne. Siberi iiriste värvigamma on vastupandamatu. Ilusad ja vastupidavad. Maasikat tahaks isegi :) Mind toidab praegu kasvuhoone kuumaasikad.

    Ma mõtisklesin eile õhtul just tuule teemadel. Kui varem oli tuuline mõni üksik päev või äärmisel juhul paarikaupa, siis nüüd on taimed juba võtnud tuulesuunalise vormi. Ja see pidev tuul väsitab ära. Mul on üks külg tuultele ka täiesti avatud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja mina pean ühte kirsipuud hakkama sirgeks sikutama ja toestama. On viltu nagu rannamänd! See tuul on kurnav olnud kõigile.

      Kustuta
  3. Ööösooja oleks küll juba hädasti vaja, eile öösel nelja paiku oli meil 4 kraadi sooja. Ramonda on tõesti armsake.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ehk.. ehk nüüd jaaniga tõesti läheb soojemaks. Väga tarvilik oleks!

      Kustuta
  4. Mul on juba pikemat aega tuuleallergia.
    Iirised, pojengid, maasikad. Lõhnad ja värvid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sinna buketti läheb veel hästi ka jasmiin. Lõuna-Eestis juba õitsesidki koos roosade pojengidega.

      Kustuta
  5. Iirised avavad suvise õieuputuse hooaja. :) Kuna ma aedvilja ei kasvata, siis tegelikult mulle täitsa istub see jahedapoolne suveots. Lilled ei veni väga välja jne. Aga see tuul on küll jube.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mõneti ootan juba seda suve soojust ja õite küllust, kuid teine osa ihkab veel kevade jätkumist. Kevade värskus on asendamatu!

      Kustuta
  6. Isegi minusuguse rannatüdruku, kes tuulega harjunud peaks olema, ajas eile õhtul tuul tuppa, no lihtsalt nii külmad iilid, et lihtsalt vastik. Ramonda on nunnu. Meil on ka mõni üksik tulp ja nartsiss veel alles.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul endal küll pole, kuid kõige kauem pidid vastu pidama rohelised tulbid. Iseasi, kas neid rohelisi kroonlehti saabki kroonlehtedeks nimetada, sest välja näevad nad kui päris lehed.

      Kustuta
  7. Nii, kommentaar kadus muidugi ara, yhest keskkonnast teise logimisega :( However, kas neid siberi vohumookasid oli justkui looduses ka, Soomaal naiteks? Oleks nagu nainud loduheinamaal..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jajaaa, meie omadki on põhiliik. Kasvavad mitmel pool niisketel jõeluhtadel. Näiteks Tõramaal Soomaa keskuse kõrval!

      Kustuta
  8. Lovely white iris and peony Tistou. You're ahead of my garden: I have no strawberries yet. Can imagine how delicious they are!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh they are very sweet and delicious! But in general, strawberries are late this year. It has rained quite nicely now and hopefully there will be a nice crop.

      Kustuta