esmaspäev, 12. mai 2014

Soesajune

Sajab, sajab, sajab. Kolm päeva mõnusat sooja sadu. Õnneks algas vaiksemalt ja vesi jõudis rahulikult maasse imbuda. Hiljem tuli hooti juba tugevamalt ka. Aga no las ta tuli, sest väga vaja oli. Mullad olid vahepeal tuhkkuivaks saanud ja taimed kitsikuses, nüüd said kõik leevendust.

Püsikupeenras on tulpide kõrgaeg, hüatsindid lõpetavad. Tänu väljajuuritud ebaküdoonia põõsale tekkis peenrasse hoopis uus vaba nurk, kuhu sai sügisel maha pandud ühed minu lemmikud tulpide seas - 'Daydream'. Nüüd nad juba säravad kollaselt, varsti aga oraanzilt. Kooslust täiendavad topeltõieline 'Blue Diamond' ja Tulipa clusiana 'Lady Jane', nemad on peenras juba varasemast, nagu ka mõni kollasepõhjaline punane. Kui need on lõpetanud, on valgete lõhnavate nartsisside ja 'Queen of Night' tulpide kord - oluliselt külmem kompositsioon, kuid loodetavasti vaheldust pakkuv.
  
Perennials Bed
Õhtul vihmasajus/ Rainy evening in Perennials Bed
Perennials Bed
Hommikul aga paistis veel päike/Püsikupeenar/ Sunny morning, same day/ Perennials Bed
Perennials Bed
Tulipa 'Daydream'
Tulipa 'Mysterious Parrot'
Tulipa 'Mysterious Parrot'
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials bed with tulips in full bloom
Seinaäärses tulbipeenras on seevastu järel vaid mõni üksik papagoitulp, ülejäänud on kõik juba lõpetanud. Vaid veel väga hilist 'Blue Parrot'it on oodata, seejärel peavad suvised õitsejaid üle võtma. Liblikapeenar aga alles ärkab. Seal on valdavalt suve teise poole õitsejad ning hetkel rohelised lehetutsakad kui köögiviljaaaias. Aga rõõmu on neistki - ikkagi elus ja olemas.

Laupäeva öös kuulsin Orisaares ööbikut!


Summary: Warm and rainy

It has been raining for three days now. It started out as slow showers but there have been heavier downfalls as well. However, it was much anticipated as it was dry for weeks and soil had turned literally to dust. Relief have arrived and plants can fully enjoy warm spring now.

In my perennials bed it is high season of tulips cultivars. Particularly are shining 'Daydream' tulips, which I planted last fall. They are complemented by bluish 'Blue Diamond', adorable Tulipa clusiana 'Lady Jane' and some ordinary reds. Nice and warm setting, which will turn little more dramatic later on, if 'Queen of Night' and Narcissus poeticus will take over. Tulips in my species tulips bed have finished by now. After a little break summer bloomers like buddleias will set the tone there. 

5 kommentaari:

  1. rõõm lugeda, et kuskil sel aastal tulbid ennast ka hästi tunnevad ja kaunilt õitsevad :)

    VastaKustuta
  2. Võimas tulbipeenar tõesti, mul on hilisemad tulbid kõik alles ootel, varasemad hakkavad varsti lõpetama.

    VastaKustuta
  3. Imetlen tulbikasvatajate kannatlikkust ja tulemusi. Tulp on ikka väga kaunis.
    Mul lohistavad neljajalgsed need vähesedki laiali. Üks on jõudnud lõunalohust lohuaeda nagu naksti ja on ka ainule tulbiõis, kui metstulbid välja arvata.

    Vihma oli vaja.

    VastaKustuta
  4. Mitmepäevane normaalse tugevusega sadu on Aiale elu sisse puhunud.
    Tulbid on kaunid, mulle on hingelähedaseks jäänud siiski vaid liigid ja kaufmannid, kuigi kõiki teisi sordirühmi vaatan teiste peenardes ka meelsasti.

    VastaKustuta
  5. Minul on lõpetanud alles kõige-kõige varasemad, hilisemad veel päris rohelised. Aga haigeid on lisandunud :(

    VastaKustuta