kolmapäev, 12. märts 2014

Ärkav tulbipeenar

Õigupoolest võiks seda peenart samahästi kutsuda kevadiseks sibulillepeenraks või suviseks laugu ja buddleia peenraks, või üldse, üheks klassikaliseks sega- ehk Tootsi peenraks. Aga no jäägu ta siiski tulbipeenraks, sest tulbid olid eelkõige meelel, kui seda peenart rajama hakkasin. Olid ju tulbid seal seina ääres pikki aastaid kasvanud ja vastu pidanud ka siis, kui peenrast enast polnud jälgegi järel, vaid üks lõputu võilillemeri.

Tulbipeenras tärkab elu varem kui mujal, sest lõunapoolses seinaääres kaob lumi kõige kiiremalt, liigniiskust ei ole kunagi ja maa taheneb kiirelt. Pühapäeval tegin seal põhjalikuma puhastuse ja esimese mulla kobestamise. Ka allolevad pildid pärinevad sellest päevast.

Tulips bed
Tulbipeenar/ Tulips bed/ 09.03.2014
Mis siis toimub tulbipeenras? Tulbid on juba täitsa pildil, kuid esimeste õite au saavad siiski varajased iirised -  Iris reticulata ja Iris danfordiae. Usun, et nüüdseks ongi nad juba õied valla löönud.

Iris reticulata 'Harmony'
Iris reticulata 'Harmony'
Iris danfordiae
Iris danfordiae 
Dandordi võrkiiristelt ma õisi tõttöelda oodata ei osanudki, sest kirjanduse põhjal need tavaliselt paaril aastal peale esimest kevadet ei õitse. Minu omadel on õisi sama palju kui möödunud ehk siis nende esimesel kevadel. Mõnel aediirisel aga nagu poleks talve vahepeal olnud. Puhmad on rohelised ja värsked nagu sügisel.

Tulips bed
Tulbipeenar/ Tulips bed/ 09.03.2014
Tulips bed
Tulbipeenar/ Tulips bed/ 09.03.2014
Tulpidest on kõige suuremaks sirgunud turkestani tulbid. Ka teised on kenasti kasvamas. Ainus mure on kaljutulpidega, osa nendest tärkas juba sügisel ja kasvatasid lehed, mis talvega muidugi hukkusid. Eks näis mis neist edasi saab.

Tulips bed
Tulbipeenar/ Tulips bed/ 09.03.2014
Tulipa turkestanica
Turkestani tulp/ Tulipa turkestanica
Tulips bed
Tulbipeenar/ Tulips bed/ 09.03.2014

Summary: Waking tulips bed

My tulips bed could easily be called as spring bulbs bed or summer Allium and Buddleja bed or just a mixed border. But these were tulips that were in my mind when I decided to start that bed. Actually this south facing side of the house once had a flowerbed by the wall with ordinary red and yellow tulips, but it had neglected for years, and tulips were only ones that had survived. These red and yellow tulips have their prouud place in new bed too.

But these are not tulips who will steal the first show of the season in this bed. First blooms will be from early irises - Iris reticulata and Iris danfordiae. I didn't expect blooms from the last one as danfordiaes are not reliable bloomers in consecutive years. But they seem to be as good as in last year which was their first in my garden.

However, tulips are waiking from winter break as well. Tulipa turkestanicas are perhaps the most grown by this moment. Other species and cultivars are little behind but nicely apparent!

Above are some pictures taken from my tulips bed last Sunday. Spring is early!

2 kommentaari:

  1. See kevadine ootuse aeg on mu lemmik. Esimesed õied tunduvad pärast talve ikka kõige väärtuslikumad.

    VastaKustuta
  2. Väga põnev peenar.:) Mul on selle koha peal (maja seina ääres) liiliad.

    VastaKustuta