teisipäev, 25. veebruar 2014

Iseseisuvuspäeval - Madisepäeval

Kuupäev: 24.02.2014, Eesti Vabariigi aastapäev, madisepäev
Temperatuur: +8,5 'C
Ilm: Selge, päike kerges vines, väga tuuline - edela kaarest

Olgu mis oli ja tulgu mis tuleb, aga eilne iseseisvuspäev oleks ajas justkui kuu või suisa kaks hiljaks jäänud. On ju veebruarid tavaliselt ikka kõige külmemad kuud, hoolimata ilma kõikvõimalikest vempudest. Eilne oli aga klassikaline aprilli keskpaik - soe, lumetu, taheneva maa ja esimeste kevadiste õitega. Rändel oli lõokesi, kiivitajaid ja luiki. Kuigi lõokeste häälitsused jäid valdavalt lihtsateks "lirtsudeks", siis vähemalt üks söandas korraks ka päris laulu valla lasta. Imeline kevadpäev!

Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Eelnevad päevad olid aga sootuks mornimad. Vahepeal maha sadanud lumi sulas kiirelt ja muutis kogu aia väga vesiseks, eriti püsikupeenra. Vesi püsis külmunud pinnase tõttu kaks päeva, kuid õnneks imbus eilseks maasse. Otsustasin kõik katted eemaldada ning vähemalt esialgu midagi halba või haudunut ei avastanud. Jätsin kuuseoksa vaid lavendlile veel varjuks peale. Maha said lõigatud buddlejad ja kärbitud hortensiad.

Võtsin ette ka kannade istutustöö. Kõik olid kenasti talvitunud. Nüüd said nad pottidesse värske mulla sisse.

Õitsema olid asunud lumikellukesed. Kui lihtõielised kergitasind alles päid, siis topeltõieline 'Flore Pleno' oli juba täisõies.
   
Galanthus nivalis
Galanthus nivalis
Galanthus nivalis
Galanthus nivalis
Galanthus nivalis
Galanthus nivalis
Muid õisi tuleb ilmselt mõnda aega nüüd veel oodata. Järgmisena ehk jõuavad selleni võrkiirised seinaäärses tulbipeenras. Millise soosiva mikrokliima loob üks seinaäär, on näha allolevatelt piltidelt. Reticulatad tulbipeenras on suure edumaa saavutanud püsikupeenras olevatega võrreldes.
Iris reticulata 'Harmony'
Iris reticulata 'Harmony' in tulips bed
Iris reticulata 'Harmony'
Iris reticulata 'Harmony'
Iris reticulata 'Harmony'
Iris reticulata 'Harmony' in perennials bed, way behind!
Tulbipeenras on lisaks ninasid selliseid ja teistsuguseid. Buddlejade talvekatte all olid kahjuks mõned ninad jõudnud ka kani pikaks venida. Peaasi, et suurt külma ei tuleks, mis need ninad vesiseks võiks võtta.
Tulips bed
Tulbipeenar/ Tulips bed
Tulips bed
Tulbipeenar/ Tulips bed
Mägisibulad talvitusid hästi ja ootamatult saabunud külm neile liiga ei teinud. Tuleb veelkord tänada ka usinaid abimehi, kes neile pisut lumekatet luua aitasid, sest seina äärde ei sadanud seda vähestki mis muidu mujale langes.
Sempervivum bed
Mägisibula peenar/ Sempervivums bed
Püsikupeenra puhastamise jätsin järgmisteks kordadeks. Ei ole veel põhjust sellega kiirustamiseks. Las maa taheneb, et kannataks jalaga peale astuda. Õrnemate talvekatted küll eemaldasin juba nüüd.
Seni, kuni pole midagi asjalikumat, käivad need pruunid varred ka kenasti.
Perennials bed
Püsikupeenar madisepäeval/ Perennials bed
PS! Tänase postituse õied on kõik mu kallile tädile Riinale, kellel on täna (25.02) sünnipäev! Palju-palju õnne!


Summary: Independence Day

24th of February is Independence Day in Estonia. Republic of Estonia was founded 96 years ago. Usually this day of celebration falls on the coldest time of the year. In some cases even the parade has been cancelled due to severe frosts. Yesterday, however, it was very warm and sunny, like mid april. Snow has melted completely and first migratory birds - skylarks and lapwings are already here. I have to admit that I can't recall a spring this early in my life. But it hasn't been that long either, heh!

Besides celebrating our festive day a little, I spent a whole day out in my garden. I decided to remove all winter covers from buddlejas, roses and new miscanthus plants (that were planted in fall). I also cut down buddlejas and trimmed my hydrangeas. Old flower stalks in perennials bed were left in place for couple more weeks. There's no hurry with these until April, as well with grasses. But what I did was that I planted my cannas into the pots to give them a good start for the new season.

I'm especially delighted by the snowdrops, our first bloomers of the year. 'Flore Pleno' is bit ahead of main species, Galanthus nivalis. Next in line could be Iris reticulata 'Harmony', which is looking nice with its spiky new growth.

4 kommentaari:

  1. Mõnus! Ma pean ikka ka kuskilt aja näpistama ja oma talvekatted (kuuseokste all on mul kohati adru) eemaldama. Aga homne keerati nässu keskpäevase esinemaminekuga. Ehk siis ülehomme...

    VastaKustuta
  2. Kuna meie viimaste aastate talved ongi sellised heitlikud, kus sula vaheldub külmadega, pole ma enam aastaid katnud mitte ühtki taime, et vältida niiskuskahjustusi, mis on kordades hullemad kui külma tekitatud.

    VastaKustuta
  3. Nii mõnus-mõnus , kordan juba mitmendat korda blogidesse jälle sattununa, näha neid aedade ärkamisi. Palju palju rõõmu Sullegi oma imeliste sõpradega.

    VastaKustuta