neljapäev, 20. veebruar 2014

Näppude rahustuseks

Vaatan, et paljud aednikud nii meil kui mujal on tõsises kevadrahutuses. Sõrmed sügelevad mulla ning kõige elava ja rohelise järele. Nii ka minul. Eks oma osa selles on plussis ilmal ja ära sulanud lumel, kevade hõngul õhus. Paljudel on juba aedades esimesed lumikellukesed ja muud tärkavad ninakesed, tehtud esimesed külvidki. Oma väliaedadesse pole ma mitme nädala vältel saanud, nii püüan suuremat tegutsemistungi rahustada tubaste tegemistega.

Orhideedel on algamas uus kasvuperiood. Seda on kõige esmalt märgata aktiivsete juuretippude järgi. Minu arvates on just siis kõige õigem aeg tegeleda ka ümberistutustöödega. Töö on vaja ette võtta siis, kui pott on juuri tihedalt täis kavanud või on tekkinud mingi probleem juurte või substraadiga. Kuna mul on kastmisveeks kasutada vaid kraanivett, siis kipuvad potipinnad ja juured substraadi piiril soolduma. See ei ole mitte meeltmööda taimedele. Nii ongi üks võimalus asja parandamiseks kas ära vahetada substraadi ülemine kiht või sootuks kogu poti sisu, sealjuures siis ka taime juured puhtaks pesta.  Sellel nädalal olengi mitmed orhideed ümber istutanud, sealhulgas oma kõige esimese väikseõielise roosa kuukinga, kes on juba 10 aastat vana. Taimel oli ligi 15 cm pikkune vars, mis ulatus poti põhja. Et saaks teda sügavamale istutada, otsustasin ligi poole alumisest osast eemaldada, niiviisi taime noorendades. Päris alumine ots oli kuivanud juba nagunii. Nüüd aga istub taim jälle ilusti potis ja võib  loodetavasti uute õitega rõõmustada juba õige pea.

P1010439_1
Aktiivsed rohelised juuretipud annavad tunnistust puhkeperioodi lõpust/ Green root tips are sign of start of new growing season on phalaenopsis
Phalaenopsis
Esimene kuuking kingituseks emalt 2004. aastal, pidistatud 2005/My first phalaenopsis - gift from my Mum in 2004, pictured in 2005

Eile olla aga nähtud esimest kiivitajat Läänemaal ning nelja põldlõokest Sõrves. Kevad ei ole enam kaugel!


Summary: Itchy green fingers

From the gardening blogs all over the northern hemisphere can be seen a certain restlessness and wait for a spring. Green fingers are itchy everywhere, longing for aromatic soil, planting and sowing. If North America is still in strong grip of winter and snowstorms, then Europe is enjoying an early spring. Even here in our northern country snow has melted and first reports of arriving migratory birds are coming in.   

I have stayed in a city for weeks now and really don't know what's happening in my garden. To calm down my own itchy fingers a bit I have started to repot my indoor phalaenopsis orchids. In my opinion, its best to repot them just after the first signs of new growing season have emerged - the fresh green root tips. Phalaenopsis orchids should be repotted if roots have filled all space in pot or some problem with roots or substrate have emerged. Commonly known, it's best to water orchids with rain water but unfortunately I have only tap water for the job. So over the couple of years salts tend to bulk up on the surface of the substrate. To get rid of it, it's good enough to change the top layer of the substrate or repot the whole plant.

This week I replanted my very first phalaenopsis plant, a gift from my Mother back in 2004. So the plant is 10 years old now! Freshly planted now, I hope it puts up another glorious flush of blooms like in all the previous years.

2 kommentaari:

  1. Väga huvitav! Ma olen orhideedest ikka kaugemale hoidnud, aga nad tulevad mulle ikka järele. Peaksin hakkama kirjandust uurima ja sinu postitus on minu jaoks praktilise väärtusega, tuleb oma kuukingad üle vaadata.

    VastaKustuta
  2. Tore! Ja kuukingad on ka ütlemata toredad!

    VastaKustuta