kolmapäev, 18. detsember 2013

Kannad 2012

Aasta veereb vankumatult lõpu poole. Detsember on juba üle poole saanud ja viimane aeg oleks teha mõningaid kokkuvõtteid aiandusaastast. Püüan teha mõned olulisemad sissekanded ja alustaksin ülevaatega kannadest, oma suvistest troopilistest lemmikutest.

Kannasid kohtab Eesti aedades võrdlemisi harva. Ju ei ole meil tekkinud sidet või armastust selle taimerühma vastu niivõrd, kui näiteks daaliate või gladioolide puhul. Vaid mõnel pool linnahaljastuses on need suursugused taimed silma jäänud. Hoopis teine pilt avanes sel suvel meie lähinaabrite leedulaste juures, kus kannad on väga sageli eesaedu kaunistamas. Küll paistis kõikjal vaid kahte sorti taimi- rohelise- ja pruunilehelisi, kuid ju räägib see pikaajalisest käest-kätte levikust.

Canna 'Duban' bloom
Õitsev kanna 'Durban'/ Blooming canna 'Durban'
Mina olen kannadega katsetanud mõned aastad. Kahjuks rikkusin teadmatusest oma esimese väikese mõnetaimelise kogu, tuues kollektsiooni viirushaigeid Hollandi taimi. Hoiatuseks kõigile, pea kõik masstoodetud kannad on tänaseks viirushaigustega nakatunud. Viirusvabasid taimi saab vaid üksikutelt kasvatajatelt, kes annavad sellekohase garantii.

Niisiis alustasin sellel varakevadel kolme uue taimega Inglismaalt. Valikuks said kuulsa Tropicanna sarja ('Tropicanna', 'Tropicanna Black' ja 'Tropicanna Gold') ekvivalendid Canna 'Durban', 'General Eisenhower' ja 'Pretoria' näol. Tegemist on sortidega, mis on tuntud eelkõige oma dekoratiivsete lehtede poolest. Eks tegemist on edeva valikuga, kuid sääraste troopiliste iluduste puhul on see ehk andeks antav.

Tellitud taimed saabusid veebruari pehmete ilmadega. 'Pretoria'l oli pakis juba sirgunud ka esimene leheke. Kahjuks just ilmselt seetõttu jäi tema aga põdema ja lõppkokkuvõttes teistest kasvus maha.

Cannas
23.02.2013







Cannas







'Durban' ja 'General Eisenhower' see-eest kosusid kenasti. Potid taimedega asetasin koridori, kus päikest ja valgust enam, temperatuur aga mõnevõrra madalam kui toas. Linnakoridori jäid kannad kuni juuni alguseni.

Cannas
Esimesed lehed/ First leaves
Cannas
17.03.2013
Canna collection
26.03.2013

Välja said esimesed taimed istutatud 02. juunil. Ilmselt saabus selleks hetkeks kindlus, et öökülmad on möödas. Teistest pisut maha jäänud 'Pretoria' pääses vabasse õhku kasvama nädalapäevad hiljem.

Canna 'Durban' & 'General Eisenhower'
02.06.2013/ Cannas 'Durban' & 'General Eisenhower' planted outside
 
Cannas
25.06.2013
Cannas
25.06.2013
Canna indica's
07.08.2013
Suvi oli sooja ja päikese poolest helde. Mõned kuivaperioodid said leevendatud kastmisega. Kannad tahavad palju süüa ja juua, et nad hästi kasvaksid. Esimesena jõudis õitsemiseni 'General Eisenhower', juuli viimasel nädalal. Esmalt avanenud õied olid oraanžikad, muutudes vananedes punaseks.
Canna 'General Eisenhower'
31.07.2013
Canna 'General Eisenhower'
31.07.2013
Augusti teises pooles jõudsid õitsema minna ka 'Durban' ja 'Pretoria'.
Cannas
Sept 2013
Cannas
Sept 2013
Cannas
Sept 2013
Ootasin kannade pärast pikka-pikka ja sooja sügist, mis kokkuvõttes ju tuligi. Kahjuks ühe saatusliku öökülmaga septembri kolmandal nädalal, mis viis hetkega kogu õite ja leheilu. Olen sellegi poolest väga rahul, et väikestest juurtejupikesteks nii ilusad ja suured taimed kasvasid ning isegi kaunite õiteni jõudsid.

Peale öökülma võtsin taimed üles, lasin pisut juurepallidel taheneda ning seejärel paigutasin kastidesse ning nendega kuiva keldrisse. Viimane kord pisut kastsin neid ja lisasin niisket turvast, kuid olen juurikaid varasemalt ka täiesti paljaste ja kuivadena hoidnud. Siiski on soovitatud risoome veidi niiskes turbas talvitada, et need liialt ei kuivaks ja elujõudu kaotaks.

Cannas
Septembiri lõpp 2013/ End of Sempetmber 2013
Kannade uus aastaring ei olegi enam kaugel, pisut veel puhkust ja siis tuleks nad jälle pottidesse panna ning ette kasvama sättida. Võib-olla ehk selle tõttu nad meil polegi väga populaarsust kogunud, kuna pisut enam vaeva nõuavad. Samas, kui soov on aeda luua pisut eksootilise olemisega troopilist lopsakust, siis minu arvates on kannad selleks sobilikuimad. Järgmiseks kevadeks on plaan tellida veel mõned kaunid sordid, sellega peakski juba tegelema hakkama.

Summary: Cannas 2012

December is already half way through and it's the latest time to make some summaries and conclusions from past gardening year. I try to post some of the most important subjects from last summer, that have influenced me most. I begin with cannas, my tropical treasures.

One have to admit that cannas can be seen quite rarely in Estonia. Gladiolus and dahlias seem to be far more popular, though with very similar requirements. In one of our neighbouring country Lithuania on the other hand quite often cannas can be seen in front gardens.   Nevertheless, only 2 different cultivars are spread - one with green leaves and red blooms and another with bronze leaves. Probably these have spread from hand to hand over a long period.

I have experimented with cannas some three years now and unfortunately I managed to ruin my little collection of plants by purchasing some virus infected plants from Holland mass production. There's a warning for all, nearly all mass produced cannas are virus infected these days. Virus free plants are available from few specialist crowers in limited amounts.

To start all over again, early this year I made an order from England to three canna cultivars - 'Durban', 'General Eisenhower' & 'Pretoria'. These are equivalents to Tropicanna series. Quite lavish joice one could say but their incredible colours and overall beauty is my excuse.

I planted rhizomes in pots in late February. They started out nicely; only 'Pretoria' was little slow at the beginning. By the end of March plants already showed their characteristics. It was 2nd of June when I planted 'Durban' and 'General Eisenhower' out, 'Pretoria' week later. By that time the threat of late frost was over.

First to bloom was 'General Eisenhower', by the last week of July. Shortly 'Durban' and 'Pretoria' followed. I hoped for long and warm autumn for cannas sake, which actually happened but only with one early frosty night in Semptember that ruined the whole glory. Oh well!

I dig up rhizomes in last week of September and now they are stored in boxes and mildly moist peat. New cycle is not far away, but for now, let them rest. For the next year I plan to order some more cultivars and set up a really hot tropical border.  

3 kommentaari:

  1. Suur tänu kannadest kirjutamast.
    Ma olen ka nendega aastaid katsetanud ja kogemused ning tulemused on täpselt samad. Väga kahju, et Hollandi masstootmise aiad rikkes taimi levitavad, mul on mitme oma taime suhtes kuri kahtlus, kuna ebaühtlased triibud ja täpid ei ole liigi- ega sordiomane, vaid pigem haiguse moodi asi. Ja seda nii ostetud potitaimede kui pakijuurikate osas.
    Sinu taimed on väga ilusad ja lopsakad. Kanna on tõesti väärt oma eriliselt lopsaka ja troopilise oleku poolest meie aedu kaunistama, isegi kui nendega on ettekasvatamise jm näol rohkem janti, aga mina teen seda janti hea meelega. Tore, et Sinu kannad nii rammusad on, see julgustab imeasjadega edasi katsetama, kui kellelgi veel õnnestub. :)
    Sai oktoobri keskel kasvumajas ilusa pika suve saanud , aga siis kergelt külmavõetud taimed tuppa talvituma toodud, aga näe - paaril taimel juba uue kevade ootuses võrsed väljas. Ilmselt tuleb veel jahedam koht otsida, sest eesootav pime talv ei lase niikuinii taimel ilusaks suureks kasvada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Kaaren. Mul on väga kahju, kui oled pidanud ka kannatama suurtootjate vastutustundetu viirushaigete taimede müügi tõttu. See ei ole mitte õnnetus vaid pigem sihilik kuritegu. Igasugused heledamad triibud ja pigmentatsioonihäired nii õitel kui lehtedel viitavad kanna viirusele. Sellest ei vabane ja haiged taimed tuleks koheselt hävitada, sest kahjuritega levib viirus kiirelt ka tervetele taimedele. Viiruse kohta leiab palju infot ja pilte internetist.

      Kustuta
  2. Mul Kaarnaga sama kogemus, paaril korral kohapealt ostetud kotijuurikatest kasvasid rääbakad. Kui tellimiseks läheb, ühineks hea meelega, ülaltoodud kolme kaunitari sooviks küll:)

    VastaKustuta