esmaspäev, 29. juuli 2013

Soojad ööd

Kesk-Euroopa kannatab kuumalaine käes, meil on soe. Ka ööd on soojad, mis on eriti tore, sest nii on hea kauemaks õue jääda ja vaadata (nii palju kui silm veel seletab, sest ööd on meil siin mustad!), mis ööelus toimub. Lillede vahelt ja põõsastest ronib lagedale rohu- ja kärnkonni, nii suuri kui selleaastaseid pisikesi, pea kohal lendab hääletult nahkhiiri ja õhk on ööliblikatest paks. Mõni kummaline ööhääl siit ja sealt ritsikate siristamisele lisaks.

Kui ma hiljutises postituses nentisin, et minu liblikapeenar ei ole eriti populaarne liblikate seas, siis ööliblikad on küll pakutavaga rahul. Koonuslaugud ja mesiohakad olid täis pisemaid heledaid liblikaid, sinistel floksidel oli maiustamas näha mõningaid surulisi. Tegelikult on ka päevaliblikad leidnud mu peenra kenasti üles. Näha on nektarit maitsmas admirale, päevapaabusilmi ja kärbtiibu. Kõige populaarsemad päevaliblikate seas on samuti koonulaugud. Tõelised liblikamagnetid budlejad näivad olema täiesti kolmandajärgulised, kuigi nende mesimagus hõng on täiesti tajutavalt õhus.

Polygonia c-album
Väike kärbtiib/ The Comma
Sel kevadel sai istutatud liblikapeenrasse üks floks 'Blue Paradise'. Kummaline, kuidas selle õite värvus muutub päeva jooksul, alustades päris taeva sinisena, muutudes päikeses ja soojas roosakas-lillakaks ja siis õhtul jälle tagasi siniseks. Värvide mängu pidavat mõjutama isegi temperatuur. Värskelt istutatuna on ta alles väiksekene, kuid loodan, et vanusega tuleb pisut enam ka kasvu. Sinaka tooniga floksid näivad enam meeldivat liblikatele, seega ka mulle!

Phlox paniculata 'Plue Paradise'
Phlox paniculata 'Blue Paradise'
Kevadel sai ostetud ka kalli raha eest üks David Austini roos. Täiesti emotsiooni ajel. Polnud valikus varemalt sellist näinud, meeldis ja ostsin. Ostsin suure poti, mõeldes, et taim on tublilt ette kasvatatud ja võib seega ka õisi loota esimesel aastal. Kõik näiski väga hea ja lootusrikas, kuid kui kodus istutama hakkasin ning taime oma uhkest potist välja võtsin, pudenes kogu turvas, paljastades keerdus juurtepuntra- taim oli lihtsalt paljasjuursena torgatud müügiks uhkesse potti. Algul oli väike põdemine ning esimene taimel olnud õiepung pudenes. Nüüd on siiski kenasti kasvma läinud ning õitseb teist nädalat ning õisi tuleb aina juurde.

Rosa 'The Lark Ascending'
Rosa 'The Lark Ascending'
 
Roosid on toredad, kuid selliseid, mida ma ise oma läheduses näha tahaks, on vähe. See aprikoosikarva pooltäidisõieline oli küll just midagi minu maitsele.

Rosa 'The Lark Ascending'
Rosa 'The Lark Ascending'
Summary: Warm Nights

News are saying that Central Europe is suffering with heat-wave. Temperatures are up to +40 'C. Our days here in northern corner are warm, and luckily, nights as well. So it is nice to stay out for little longer and look out for nightlife in garden. As the daylight fades, toads and frogs are coming out for a hunt, bats are quietly flying over and the air is full of moths.

Turns out that my butterfly bed is more popular among moths than butterflies. Drumsticks alliums and globe thistles are full of smaller moths as the bigger are more interested in blue shaded Phlox paniculata. It is nice to see that butterflies are also present more and more as the summer progresses.

In pictures are two purchases from Spring that are nicely flowering now. Fist is Phlox paniculata 'Blue Paradise' which hopefully will grow bigger bush in years and will attract lot of butterflies in my Butterfly bed. Another is my first English rose from David Austin - 'The Lark Ascending'. I have quite picky taste with roses but this one won my heart immediately with its peachy loose flowers. 

1 kommentaar: