esmaspäev, 22. juuli 2013

Sibulavõtt

Eelmise nädala soojade ja tuuliste ilmadega, enne veel kui vihm kosutust tõi, jõudsin üles võtta hüatsindisibulad, mõned metsikud tulbid ja krookused lisaks, kes oma kohtadel juba mõnda aega olnud. Üldiselt hüatsindid mul paljuneda ei taha, vaid mõni üksik tütarsibul on vahel tekkinud. Sel aastal on aga tütreid mitmetel, eriti tublilt oraanžil 'Gipsy Queen'il. Oli ka üks mädanenud sibul - punane 'Jan Bos', haises vängelt nagu mäda kartul. Kui nüüd päikest ja sooja ikka veel tuleb, siis saab sibulad ka kenasti "küpseks". Maha lähevad nad taas septembri lõpul - oktoobris.

Spring bulbs
Värske saak/ Freshly lifted hyachinthus, crocus & tulipa bulbs

Summary: spring bulbs lifted

Last week's sunny and windy days were good for lifting spring bulbs like hyacinthus, crocus and some species of tulipa. Hyacinthus bulbs are lifted, dried and stored in warm dry conditons annualy, otherways blooming will withdraw in our climate. Hyacinthus bulbs need a baking in a warmth that our summers are lacking, at least in deep heavy soil level. In reacent years hyacinthus bulbs haven't devided much, but this isn't the case this year - quiete many have additional bulbs. Hyacinthus 'Gipsy Queen' has doubled in numbers! I will wait until late September or October before planting them again. Some gardeners despise lifting bulbs as bothersome work, but I find it rateher exciting! 

10 kommentaari:

  1. Nii suured ja ilusad hüatsindisibulad. Ole hea räägi veidi oma kogemustest metsikute tulpidega. Kas nad väga laiali ei kipu minema, püsivad kenasti määratud kohas? Kas Sa võtad nad igal aastal üles ja kasvatad korvidega või ilma? Ma pole metsikuid enne kasvatanud, kõik puha hollandi hellikud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul ju kogemusi pikemalt vaid mägisibulate ja kuukingadega! :D Aga mõned tulbiliigid on ka ikka juba mõned aastad olnud. Siiani on nad kenasti käitunud ja rändama pole läinud. Mõned (T. batalinii ja T. tarda) on väga usinalt paljunenud ja sibulapesad seetõttu tihedaks läinud. Seetõttu ma arvan, et vähemalt neid, mis paljunevad hoolega, oleks mõistlik aegajalt üles võtta ja laiali istutada. Metstulp (T. sylvestris) vist võib küll aastakümneid samal kohal kasvada ja laiali minna nii seemnete kui sibulatega. Aga teda mul polegi. :D

      Kustuta
  2. Nii tore, et keegi meelde tuletab:) ja hea vaadata nii korralikku hooldust.

    VastaKustuta
  3. Tegelikult tuleks hüatsindisibulad maha panna suhteliselt vara soojasse mulda, parim aeg selleks on augusti lõpp. Oktoober passib tulpidele

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hmm... ja minul on justkui mitmelt poolt meelde jäänud, et hüatsindid tuleb võimalikult hilja maha panna, sest pikk sügisene mullasolek soodustab mädanike teket ja juurdumine algab alles madalatel temperatuuridel. Olen selle järgi toimetanud ja siiani on hästi läinud.

      Kustuta
    2. Sulev Savisaar soovitab hüatsindid maha panna septembri lõpus või oktoobri alguses 16-18 kraadi juures. Liiga varajane istutus pole hea, sest hüatsindisibulate juurdumine algab alles mullatemperatuuril alla 10 kraadi - seni seisavad sibulad lihtsalt mullas ja võivad liigniiskusega mädanema minna. (Tsitaat jällegi entsüklopeediast, teisi sibulilleraamatuid mul pole)

      Ise olen tavaliselt septembris pannud koos tulpidega, mul siin nagunii kuiv muld ja siis tulpidega koos üks ettevõtmine

      Kustuta
    3. Nonäedsa, siis ma pole veel päris lootusetu juhtum ja asju päris ise välja ei mõtle! :D

      Kustuta
  4. Mina panen ka hilja maha. Suurem osa allikaid seda ka soovitab (muld alla 15 kraadi, 6-8 nädalat enne tugevaid külmasid jne), kuid leidub ka teistsuguseid soovitusi. Eks kumbki taktika on millekski hea.

    VastaKustuta