teisipäev, 14. mai 2013

Kirsiõied Tallinnas

Olen kahes postituses kõnelenud kirsiõitest Stockholmis Kungsträdgardenis. Pöörates säärast tähelepanu kaugetele õitele oleks lihtsalt patt jätta kiitmata kohalikke, koduse Tallinna kirsiõisi. Meil küll ei ole ehk nii uhkeid jaapani kirsi alleesid nagu naabritel, küll aga on ka meil päris oma jaapani kirsid, mis pärit Jaapanist, Jaapani suursaatkonna kingitusena. Kenasti on nad siiani vastu pidanud meie karmides talvedes. Eks mere ääres ja linna tingimustes on talve teravikud pehmemad.

Jaapani suursaatkonna ees Harju mäel on kena kirsisalu. Pea igal kevadel magan ma nende õitsemise maha, sest nad õitsevad varem kui aiakirsid (hapud ja magusad). Seekord läks õnneks!

Cherry trees in Tallinn
Cherry trees on Harju hill in Tallinn
Varblase kohvik lõikab oma kasu Jaapani saatkonna kirsipuudest. Kellele ei meeldiks istuda selliste puude all!? Mulle küll ...
Cherry trees in Tallinn
Cherry trees on terrace of Sparrow Lounge
Cherry trees in Tallinn
Harju mägi/  Harju hill in Tallinn
Cherry trees in Tallinn
Harju mägi/ Harju hill
Cherry trees in Tallinn
Kirsiõied peale sadu/ Cherry blossoms after rain
Cherry trees in Tallinn
Vaade vanalinnale Harju mäelt/ A view from Harju hill to Old Town
Tore kirsipuu on Shnelli pargis, Shnelli tiigi ja Balti jaama vahel.

Cherry trees in Tallinn
Shnelli Park in Tallinn
Cherry trees in Tallinn
Cherry blossoms
Cherry trees in Tallinn
Cherry blossoms
Cherry trees in Tallinn
Cherry blossoms
Vahva "kirsibulvardi" võib leida sadama kandist, Ahtri tänavalt. Tuultele valla paigas kobrutab roosa õievaht kui mägine jõgi.

Cherry trees in Tallinn
Kirsid Ahtri tänavas/ Cherry trees on Ahtri Steet in Tallinn
Cherry trees in Tallinn
Ahtri tänav/ Ahtri Street
Summary: Cherry blossoms in Tallinn

In my two previous posts couple of weeks ago I wrote about cherry trees in Stockholm. There is a famos Kungsträdgarden park with Japanese cherry alleys. I just happened to visit Stockholm for twice. However, even if we don't have that impressive cherry garden in our town, there are some worthy corners with some very nice Japanese cherry trees. One have to keep in mind that climate in Estonia is harsh and it is rather suprising that these trees are thriving here. No matter if in Japan, Sweden or in Estonia, cherry blossoms have a same effect on people everywhere - they capture our attetion and make us stop and forget time, leaving just that breef moment full of timeless beauty. 

5 kommentaari:

  1. Fantastilised pildid! Seda hetke tasus jahtida :)

    VastaKustuta
  2. Õitejaht:) Vaated roosade kuhilatega on seda väärt! Kas Kadrioru aias polegi kirsse?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kadriorus nüüd käidud ja ka mõned kirsid tuvastatud. Mõned võivad olla ka sellest Jaapani partiist. Muidugi on ka kirsse Jaapani aias ning ka need õitsesid kenasti.

      Kustuta
  3. Paar aastat tagasi jäid Ahtri tänava kirsid tolleaegsest tööaknast vaatevälja. Kui märkasian äkki nende roosatamist, käisin all lähemalt vaatamas - et kas ikka on. Ei pidanud ju meil päris külmakindlad olema ja just üsna külm talv möödunud. Uhke pilt.
    Kuigi mu meelest väärivad ka kõik teised viljapuuõied alates ploomist ja lõpetades õunapuuga samasuurt imetlust. Eriti tore veel, et sügisel kannavad nad boonusena ilusaid ja maitsvaid vilju :) Avalikus kohas olgu siis pealegi need, mis ainult õiteilu pakuvad.

    VastaKustuta
  4. Jaapani saatkonna kingitud 200 jaapani kirssi on minu teada Harjumäel saatkonna ees, botaanikaaias ning loomaaias. Võib-olla ka kuskil mujal, aga ei meenu, et neid Kadriorus oleks. Seal on luige tiigi ääres üks suur-suur maguskirsipuu, mis on kevadeti üleni valges rüüs ning talle on juurde istutatud mõned uued kompanjonid. Ka jaapani aias on vist paar väikest noorekest. Aga mis siin arvata, tuleb hoopis üle vaadata!

    VastaKustuta