teisipäev, 16. aprill 2024

Suvesoe pole kevadlilledele!

Jätsin aia ja kevadlilled möödunud teisipäeva hommikul maha lootuses, et kui reedel naasen, siis saan veel nende ilu nautida ja parimaid pildistada. Reedel naastes aga leidsin, et enamjagu neist oli õitsemise lõpetanud - lumikellukesed, lumekupud, esimesed koerahambadki. Ka sinililled olid oma parima juba minetanud. See oli siis kevadsoe teisipäev ja suvesoe kolmapäev (10.04 Võrus 25,6 kraadi sooja, meie aias ilmselt u 22-23 kraadi samal ajal), mis õitsetasid õied kiiräkäigul. 

Kogen ja mõistan üha uuesti ja uuesti, et Eesti (muutuv?) kevadilm ei soosi tegelikult varajasi tärkajaid ja esimesi õisi. Kui kesk- ja lääne-euroopas õitsevad need taimd jaanuaris-veebruaris, siis seal pole kunagi selliseid temperatuure kui meil siin aprills. Sealne kevad on varajane, jahe ja väga pikk, siin pigem hiline (aga nihkub varajasuse poole) ja on hästi kiire ja intensiivne. Tänavune temperatuuride virr-varr pole kindlasti soodne ja väga soojad temperatuurid on liikvele ärgitanud ka hiliseid taimi, keda nüüd öökülmad võivad ohustada. Oh mu väiksed vaesed jalglehed, pidage vastu! Ei ole lihtne aia ja aednike elu siin maanurgas!

Hepatica nobilis
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis

Sinililli kasvab mul nüüd igal pool ümber maja. Ja seemikuid tekib absoluutselt igale poole - peenardesse, puude alla, murusse, sillutise vahedesse ning kuhu iganes. Püüan neid säästa ja säilitada, kuhu iganes nad tekkinud on. Alates sellest kevadest jõudis neist juba väga palju ka õitsemiseni. Tore on vaadata, kuidas kuskile tekivad roosad, kuskile sinised. No ikka need esimesed, mida ma ise meie metsast ja pargist aeda toonud olen. Kas ja kunas ka välismaised sinililled siin levima hakkavad, näitab aeg. Aga oleks tore ju seegi! Mul nii vahvaid lehtdekoratiivseid sinililli nüüd ka. 

Spring Bed
Kevadpeenar/ Spring Border
Spring Bed
Kevadpeenar/ Spring Border
Chionodoxa cv.
Kevadpeenar/ Spring Border
Hepatica x media 'Ballardii' & Hepatica nobilis
Hepatica x media 'Ballardii' & Heparica nobilis
Hepatica nobilis
Hepatica nobilis maiden form, purple
Hepatica nobilis
Hepatica nobilis maiden form, dark blue
Hepatica nobilis
Hepatica nobilis maiden form, blue
Hepatica nobilis
Hepatica nobilis maiden form, blue
Spring Bed
Kevadpeenar/ Spring Bed
Hepatica x media 'Ballardii' & Hepatica nobilis
Kõige väiksemad ja kõige suuremad/ Midget & Giant 
Hepatica x media 'Ballardii'
Keskmine sinilill/ Hepatica x media 'Ballardii'
Spring Bed
Kevadpeenar/ Spring Bed
Spring Bed & Galanthus 'Amy Doncaster'
Hilised lumikellukesed/ Late snowdrops - Galanthus 'Amy Doncaster'
Spring Bed
Kevadpeenar/ Spring Bed

Minu parimad kirgaslilled pärinevad siit samast lähedalt, ühest maha jäetud aiast. See aed on kohe mõisa kõrval ja majagi mõisa ajast. Võib-olla kasvasid kunagi need kirgaslilled mõisaaias ja siis sattus sibulake ka mõistöölise aeda... ja nüüd on selline ilus tihe taevasinine punt ka minu aias. Suurimad õied, parim sinine värv. Mõnest sibulast on kasvanud tihe puhmas. Mida ühelt sibullillelt veel tahta?!

Spring Bed
Minu mõisaaia kirgaslill/ Chionodoxa cv - probably from local manor garden, probably a century old 

Möödunud sügisel tellisin kirgaslillede sorte juurde, näis kas neist saab ka konkurente sellele kohalikule iludusele. 

Eelmises postituses panin pildi kahelehisest sillast. Kõrvutades pilti varasematega näiteks Tallinna botaanikaaiast ja ka internetist leitavatega, ilmnes, et tegelikult on tegemist kirgassillaga, ehk siis kahelehise silla ja kirgaslille hübriidiga. Palju haruldasem, vähemlevinud, kenam, sügavam sinine - miks mitte rahul olla sellise tarnijapoolse eksitusega Seekord ma kindlasti ei kaeble!

Chionoscilla allenii
Kirgassilla/ Chionoscilla allenii
Chionoscilla allenii & Galanthus 'Marjorie Brown'
Chionoscilla allenii & Galanthus elwesii 'Marjorie Brown'

Ühe kahelehise silla alamliigi või vormi tellisin veel:

Scilla bifolia 'Taurica'
Scilla bifolia 'Taurica'
Scilla bifolia 'Taurica'
Scilla bifolia 'Taurica'
Kahju, et koerahambad nii kiirelt ära õitsevad, olgu ilm siis soe või normaalselt kevadine. Aga see lühike hetk on kõike väärt, mida nad pakuvad!

Erythronium sibiricum from Kisjelov
Siberi koerahammas Kiseljovilt. Eelmisel nädalal näidatud taimed olid juba ära õitsenud, siinsed oli pisut enam varjus/ Erythronium sibiricum from Kiseljov
Erythronium krylovii
Krõlovi koerahammas/ Erythronium krylovii
Erythronium sulevii
Sulevi koerahammas/ Erythronium sulevii
Erythronium krylovii
Krõlovi koerahammas/ Erythronium krylovii
Erythronium siburicum from Kiseljov
Erythronium sibiricum from Kiseljov
Ja lõpetuseks veelkord ka mõned lõokannusekrantsid. Nad on ikka vahvad. Aga kuidas mul küll nii palju punaseid on sattunud, kuigi valisin justkui erinevaid?! Eks nad lihtsalt paistavad rohkem välja. On ka roosakaid ja lillakaid. 
Corydalis seedlings
Lõokannuse seemik/ Corydalis seedling
Corydalis seedlings
Heleroosa/ Light pink
Corydalis seedlings
Seltskond õunapuude all murus (sillad on kohalikud, isetekkelised)/ Corydalis seendling in grass under the apple trees
Aia koristamisega olen jõudnud lõpusirgele. Pealsed on kõikjalt lõigatud, vaid pool püsikupeenrast on veel. Aga see on sihilikult viimane ja sellega ei ole kunagi kiiret. Suvelõpu püsikud tärkavadki hiljem. Puhastatud peenardele oleks vaja laotada veel komposti rammuks - sest, mis võetud, peaks ka tagasi jõudma. Kõik pealsed olen ma juba aastaid ilusti kompostiks teinud. Mul on juba viis kompostihunnikut!

Siis on vaja teha peenart. Peenart floksidele ja teist peenart sügisastritele. Need on kohustuslikud, sest taimed on olemas ja pottides ootel. Muuga võib unistada ja jõudu omades ka jõudumööda tegeleda. Ehk siis kõrrelised...

Pühapäeval sadas nii kõvasti ja puhus tuul veel kõvemini... keeruline oli miskit teha. See on nöök kõige kiiremal kevadisel hetkel. Aga võtame järgi, sest kevad pannakse vist nüüd suisa pausile?! Reedel päeval üks kraad sooja keskmiselt?!

Kas ma ka kõike jõuan? Ei jõua, õunapuud on mitu aastat lõikamata... lisaks nendele puuduvatele peenardele. Aga hooaeg on ju ees alles! 

4 kommentaari:

  1. Jah, ilmade poolest eelistaks tõesti jahedat ja lauget kevadet, mis maini välja kulgeks. On ju selliseid olnud ja pole viga midagi. Õnneks ei jõudnud selle soojaga veel priimulad õitsema, minna, sest kui neile lumi peale sajab, siis on õied mokas.

    VastaKustuta
  2. Hea, et Hiiumaa nii suvekuuma särtsu ei saanud, aga ikkagi.. Igal aastal on nii kahju, et krookused nõnda käbedalt läbi saavad.

    VastaKustuta
  3. Pausil pandi vist tõesti :( Aga sa oled oma kevadega meist tükk maad ees. Meil pole koerahammastest veel miskit. Mis imeline S. bifolia sort. Ja küll sa jõuad ja kui kõike ei jõua tee pool aga tee rõõmuga.

    VastaKustuta
  4. Kevadlillede peenar on sul imeline! Värvi ja vormi ja lopsakust. Mul on ka sinililledel palju tittesid. Üks valgeõieline on enda ümber sisuliselt seemikute muru tekitanud, siia pole sipelgad sattunud, et oleks, kes neid edasi külvaks. Kevadilmast ... Mõne üksiku erandiga on Tartu tudengitepäevade ajal alati jõle ilm, et neil oleks paadirallit ikka hea jäises jões korraldada. :)
    Mis sul kevadlillede peenras suvel toimub?

    VastaKustuta