laupäev, 20. mai 2023

Mai vigurid

Tegelikult tahtsin tänase postituse pealkirjaks panna midagi hoopis krõbedamat. Vigurdamine viitab kelmikusele, heatahtlikule trikitamisele. Maikuu on siiani olnud aga kõike muud. Pigem kiuslik ja ebasõbralik. 

Kuu alguse tugevad öökülmad tegidki ikkagi omajagu kahju. Nüüd on meeletu kuivus. Oli juba enne ja nüüd vaid see süveneb. Teisipäevaks prognoositud sadu käis kergelt üle, kuid seda vihmakogust, mida ilmaportaalid lubasid, ei tulnud. Sadas täpselt ühe tuntud isase kodulinnu suguakti jagu!

Anemone nemorosa 'Lismore Blue'
Võsaülane/ Anemone nemorosa 'Lismore Blue'
Anemone nemorosa 'Vestal'
Võsaülane/ Anemone nemorosa 'Vestal'
Anemone nemorosa 'Gigantea Rubra'
Võsaülane/ Anemone nemorosa 'Gigantea Rubra'
Anemone nemorosa 'Hilda'
Võsaülane/ Anemone nemorosa 'Hilda'

Külmast. Kahjustusi oli igasuguseid. Kasvuhoones sai paar tomatit näpistada. Väljas kannatasid need, kes kaugemale arenenumad, kuid paraku külmaõrnemad. Eriti kahju on suurelehisest hortensiast, kes tuli talvest välja peaaegu täiesti tervete võrsetega, mis kenasti lehtisid, kuid nüüd külmusid. Alt juurekaelalt ajab küll uued võrsed, kuid kasv ja õitsemine võinuks olla palju rikkalikumad ehk. 

Tugevalt said pihta teleekiad, kirburohud, päris paljud hostad. Muidugi murtudsüdamed, kuigi üks, mida katsin kattelooriga, pääses kergemalt. Näpistatuid on siin ja seal. Täna avastasin, et metsa all on ka noortel saartel võrsealgmed krõbe-mustad. 

Eupatorium sp.
Üks vesikanepi liik, millel võrsed suuremad, kaotas need öökülmale. Tulevad aga juba uued/ Strong night frost at the beginning of May caused damage to many advanced perennials, like to this Euphatorium.
Persicaria amplexiacaulis 'Rosea'
Kaelus-kirburohi/ Persicaria amplexicaulis 'Rosea'
Ligularia denata 'Monja'
Hambuline kobarpea/ Ligularia dentata 'Monja'
Hosta 'Liberty'
Hosta 'Liberty'

Kui palju kahju sündis kirssidele, ploomidele ja marjapõõsastele, selgub ajapikku. Murel oli juba täitsa õies. Tikritel paistsid täna küll juba väiksed nupsukesed otsas olema - ju jõudis enne ära õitseda või siis ei karda nad nii külma. 

Aga nüüd on siis samahästi kui põud. Olen külvanud aiavilja peale teisipäevast "sadu", kuid maa on täiesti kuiv. Lisaks on olnud väga tugevad tuuled, mis kuivatavad paljast pinda veelgi. Külvasin kõik vajalikud asjad ära, panin sibulad maha ja nüüd vihmutasin kõik üle. Loodetavasti piisavalt, et seemnetele niiskust ja jõudu anda. Väike lootus on tekkinud, et ehk esmaspäeval tuleb ka vihma uuesti. No näis, lootma peab ikka!

Aias jõuab kätte õievaene aeg. See on suhteline, sest eks midagi õitseb ikka. Hetkel suurelt näiteks õunapuudki! Aga nartsisside ja tulpide aeg hakkab läbi saama. On veel vaid hilised sordid puhkemas-õitsemas.

Narcissus rupicola
Kaljunartsiss - eelmisel sügisel istutatud sibulad õitsevad juba nii rikkalikult!/ Narcissus rupicola planted last autumn blooming so profusely!
Narcissus rupicola
Kaljunartsiss/ Narcissus rupicola, just some 8-9 cm tall
Narcissus cv.
Hiiumaa nartsiss on kaljunartsissi kõrval kõrge hiiglane/ This daffodil from island Hiiumaa is tall giant compared to N. rupicola
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed in morning sunshine
Tulipa 'Spring Green'
Tulipa 'Spring Green' - one of my favorites!

Mul ei ole veel kuigipalju metsataimi, kuid need mis on, rõõmustavad väga! Eelmine aasta hakkasin istutama kuutõverohtusid. Tavalise aed-kuutõverohu tõin ühest vanast lähedasest taluaiast, kus hooneid pole enam pea 50 aastat, aga mõned aiataimed püsivad, nende seas kuutõverohi. Mul on hea meel, et osake on ka nüüd minu aeda kaunistamas ning kes teab, vb on temagi kord veel alles, kui siinsed majad juba unustusse vajunud. 

Polygonatum x hybridum
Aed-kuutõverohi/ Polygonatum x hybridum
Polygonatum x hybridum
Aed-kuutõverohi/ Polygonatum x hybridum

Väga tore on aed-kuutõverohu sort 'Betberg'. Teama aeg on just praegu - tärkamisest õide puhkemiseni, selline ploomikarva. Hiljem muutub ta juba tumeroheliseks. 

Polygonatum x hybridum 'Betberg'
Aed-kuutõverohi/ Polygonatum x hybridum 'Betberg'
Polygonatum
Aed-kuutõverohi/ Polygonatum x hybridum 'Betberg'

Kuutõverohtudel on nii palju huvitavaid ja eriilmelisi sorte. Neid kindlasti tasub jahtida! Kirjusid ja kollaseid lehti, punaseid varsi... 

Veel "metsalisi" ehk varjutaimi...

Epimedium cv.
Epimedium, mille nime Tsiil mulle meelde tuletama peab.../ Epimedium cv.
Brunnera macrophylla 'Variegata'
Suurelehine brunnera/ Brunnera macrophylla 'Variegata'
Trillium flexipes
Põlv-kolmiklill/ Trillium flexipes

Reede hommikul käisin Türi lillelaadal. See on alati tore käimine. Kuigi palju rahvast ja siginat-saginat, on tore ikka näha tuttavaid aednikke,vaadata nende pakutavaid taimi, puhuda mõni hea sõna juttu, maitsta laadatoitu. Aeg läheb niiviisi kiirelt. Mul on hea meel, et meil on nii suur aianduslaat, kuigi me ise pole nii suur aiandusmaa, kui ehk meie naabrid. Aga laat on vägev ja see, kuidas siia tuleb busside kaupa ka välismaalasi...

Minu enda saak kujunes päris rikkalikuks. Lisaks üks windspinner!

Plants from Türi Flower Fair
Türi lillelaada saak/ New plants from Türi Flower Fair

Ja lisaks kõigele on kevadpuhkus. Nädal veel!

4 kommentaari:

  1. Need külmad ööd keerasid palju käkki (tahaks ka teistsugust sõnakasutust aga kasvatus ei luba ) , õnneks o taimed tublid ja taastuvad tasapisi. Nüüd siis kuutõverohtude kius, kust sa neid küll leiad, neid imeasju. Õnneks on samas üsna vähe vaja. Mul õitseb esimest korda kanada juudapuu. Muidugi mitte nii külluslikult kui googlis näha aga olen sellegi üle õnnelik. Eks rõõmusta sinagi selle üle mis kõige kiuste õitseb ja õilmitseb. Aednike elu on põnev nagu ameerika raudtee.

    VastaKustuta
  2. Hiiumaal areng nii väga hoogne polnud, sestap öökülmad suurt hullu ei teinud, isegi siin sisesaares. Erandiks kreeka pähklipuu. Aastaid lootusetu maikülmade tõttu. Vahepeal suutis üle pea sirguda, nüüd siis jälle puhkenud võrsed kutud...

    VastaKustuta
  3. It's also dry here, we have to water all the plants, Tistou. I sowed peas, beans, cucumbers - they require water every day. The flowers overwintered well, but the hydrangea also suffered. I had to cut it short, new eyelids come from the roots. You're right, flowering will be late.

    VastaKustuta
  4. 'Moonlight' :) Rooside ring on võrratu!

    VastaKustuta