neljapäev, 30. juuni 2022

Juuni teine

Ja ongi pööripäev möödas, jaanipäev läinud. Aeg-aeg, oh kuhu tõttad sa?!

Oleme elanud nädalapäevad kuumalaines. Algas jaanipäeval ning kestab siiani. Täna oli küll pisut jahedam, kõigest +28 'C, kuid palav ikka. Kõige kõrgemale tõusis temperatuur 26. juunil, mil oli pärastlõunal +31,5. Edasi on olnud kolmekümne kanti, pool kraadi siia-sinna. Ka veel järgmiseks neljaks päevaks lubatakse sama kolmekümne kanti kuumust. Sama kuum oli ju ka eelmise aasta jaanipäev ning kuumaks jäi kogu juuliks.

Üleeilsed-eilsed äikesesajud meieni ei jõudnud. Käisid kõik ühelt või teiselt poolt mööda. Päris tigedaks tegi, sest aed ja peenrad vajavad vett. Kõik kuivab selles kohutavas kuumuses nii kiiresti. Kuna vihma ei tulnud, siis hakkasin aiamaad lausaliselt kastma. Vihmuti abil, sest kannuga lihtsalt ei jõua. Käsitsi olen kandnud teistle janustele. Eeskätt roosidele ema roosipeenras ja värskematele istutustele.

Kui roosipeenar oli kuu alguses veel tulpides, siis kuu lõpuks on roosid ise avanemas. Arvestades, kui kehvakestena nad talvest välja tulid, siis on nad päris jõudsalt kasvanud ja õiepungi on palju. Kuum ja kõrvetav päike küll pleegitab ja närtsitab õied sellegi poolest kahe päevaga.

Rosa 'Tottering-by-Gently'
Esimesed roosiõied/ Rosa 'Tottering-by-Gently'

Rosa 'Lemon Fizz'
Rosa 'Lemon Fizz'
Mom's Rose Bed
Ema roosipeenar/Mom's Rose Bed
Rosa 'Molineux'
Rosa 'Molineux'
Rosa 'Vanessa Bell'
Rosa 'Vanessa Bell'
Mom's Rose Bed
Roosipeenar/ Rose Bed

Kuigi roosidel avanevad alles esimesed õied, siis üldmuljelt mulle peenra tulemus juba meeldib. Üldjoontes ma seda sellisena ette kujutasingi. Ehk vaid pisut tihe on istutus kokku. Ja kortslehed, mis pidid olema kompaktsemad ja madalamad kui põhiliik (pehme kortsleht), siis seda nad ometi pole. On suured ja lihavad ning kipuvad põhitegelasi lämmatama. No näis, vb võtan välja. Siiski laias plaanis tunduvad nad omal kohal olevat. Väikesed valged õied ja suured kollased roosiõied - see kõik loob ja on.

Rosa 'Tottering-by-Gently'
Rosa 'Tottering-by-Gently'
Rosa 'Molineux'
Roosipeenar/ Rose Bed
Rosa 'Lemon Fizz'
Rosa 'Lemon Fizz'
Garden View
Mom's Rose Bed and Long Border behind

Olen korduvalt öelnud, et ma pole suurem kollaste lillede sõber. Aga seni, kuni nad on hele- ja sidrunkollased, on nad mu suured lemmikud! :D Seega on esimeste rooside juurest kohane liikuda kollaste pojengide juurde, mis taamalt juba paistsidki. 'Bartzella' on õisi täis ja tema tooni fotole püüda on pea võimatu. Eelmisel sügisel otsin ühe Itoh hübriidi juurde - roosakas lilla 'First Arrival'i. Tegi sel aastal juba oma esimese õie lahti, aga ... ka kollane! Vale silt ja teine 'Bartzella', mis muud. Aga kompositsiooni mõttes ongi ehk parem. Taimed mahuvad ühte vaatesse ja olgugi siis parem ühte moodi. 

Garden View
Aiavaade/ Garden View
Paeonia itoh 'Bartzella'
Hübriid-pojeng/ Paeonia itoh 'Bartzella'
_6281427
Paeonia itoh 'Bartzella'
Paeonia itoh 'Bartzella'
Paeonia itoh 'Bartzella'

Ka pikk peenar on õide puhkenud. Seda ei tulnudki kaua oodata. Naistenõgestega käis see kähku, nagu üleöö olid äkki sinised. Sekka siginesid laugud, valged ja kollased. Nüüd on juba ka iirised ja tähtputked ja metssalveid. Ja nii ta läheb, suurde suvesse. 

Long Border
Pika peenra ots/ One end of the Long Border
Long Border
Pikk peenar/Long Border
Long Border
Pikk peenar/Long Border
Long Border
Pikk peenar/Long Border
Veronicastrum 'Red Arrows'
Männasmailane/ Veronicastrum 'Red Arrows'
Salvia nemorosa 'Amethyst'
Metssalvei/ Salvia nemorosa 'Amethyst' 
Astrantia maxima
Suur tähtputk/ Astrantia maxima
Nepeta kubanica
Nepeta kubanica
Iris germanica 'Margarita'
Habe-iiris/ Iris germanica 'Margarita'
Iris germanica
Iris germanica 'Eleanor's Pride'
Long Border
Pikk peenar/ Long Border
Long Border
Pikk peenar/ Long Border

Selleks korraks kõik pika peenraga. Tema aeg ja pildid on ikkagi alles ju ees! Mõned üksikud nopped siit ja sealt veel jaanipäevajärgsest ajast. Kuumalainest. 

Iris germanica 'Edith Wolford'
Iris germanica 'Edith Wolford'
Iris germanica ssp. flavescens
Iris germanica ssp. flavescens
Trollius chinensis 'Goldkönigin' seedling
Hiina kullerkupu seemik/ Trollius chinensis 'Goldkönigin' seedling
Linum perenne
Püsilina/ Linum perenne
Rosa 'Leonardo da Vinci'
Rosa 'Leonardo da Vinci'
Paeonia lactiflora
Pojengid/ Paeonia lactiflora cv.
Garden View
Aianurk/ Garden Corner
Paeonia lactiflora cv.
Vana-vanaema pojeng/ Peony from my Mum's Grandmother
Paeonia 'Coral Charm'
Paeonia 'Coral Charm'
Candelabra primulas
Primula bullesiana
Geranium x magnificum 'Rosemoor'
Kurereha hübriid/ Geranium x magnificum 'Rosemoor'
Nymphaea 'Rose Arey'
Vesiroos/ Nymhaea 'Rose Arey'
Acer shirasawanum 'Aureum'
Acer shirasawanum 'Aureum'

Kes kevadel "Maalehe" ilmatarkade ennustusi suveks luges ja mäletab, see teab, et suurem osa ennustas tagasihoidlikku või mõõdukat suve, ilma eksteemsete temperatuurideta. Päris mitme ennustusest käis läbi, et sel suvel üle kolmekümne kraadist kuuma ei näe. No nüüd on ta juba olnud. Üle nädala kestev kuumalaine on pikk kuumalaine ja täidab ilmselt juba sooja suve kriteeriumi ära. Kes julgeb ennustada nüüd veel järgnevat? Kuuma vastu pole mul suurt midagi, antagu vaid vihma sinna sekka. Siiani pole antud ja see on nördimapanev. Kastan ja loodan taevaste luukide avanemisele. 

Iga päev on kukkunud kägu, pikalt. Nii ka täna. See on juba kuus päeva peale jaanipäeva! Kuus nädalat suvesooja sügist?!

8 kommentaari:

  1. Imeilus või peaks ütlema HIRMUS ILUS :D aga see viimane lause meeldis mulle enim :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mõni kägu võiks ka suve enda soojaks kukkuda! Vahepeal on ikka peris viluks keeranud!

      Kustuta
  2. Kas sa pikast peenrast tahaksid video teha ja ise juurde rääkida? Seal on nii huvitavad kooslused. Isegi aediirised on seal oma koha leidnud. Ja see viimane lause meeldis mulle ka. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Istu rongi peale, ma tulen vastu, pärast viin uuesti peale. Vahepeal teen kõik tutvustused laivis!

      Kustuta
  3. ma võin täitsa vabalt ennustada, et pärast jahedat pausi tuleb uus kuumalaine, ma nimelt arvan, et vihmased, jahedad suved on kauge minevik :( Pigem kisub sinna, et jahedad pikad kevaded. Sügis tuleb nagunii pikalt soe. Sul on seal nii ilus! See on hiiglama mõnus tunne, kui näed seda tulemust, mida rajades ette kujutasid. Nii romantilised kooslused! Pikk peenar on muljetavaldav. Vaja vaatama tulla.

    VastaKustuta