reede, 11. märts 2022

Veereb-veereb märtsikene

See oli täpselt nädal aega tagasi kui Sieberi krookus esimest punga ja värvi näitama hakkas. Mõtlesin, et miks küll ja kuhu ta kiirustab. Selline külm nädal ees ootamas. Aga kus siis ka nemad seda ette teavad, pole neil ei ilmaportaale ega päevauudiseid käepärast. Tuleb minna selle järgi, mis on, ja taluda seda, mida antakse.

Aga täna olid esimesed õiekesed paokil.

Crocus sieberi 'Tricolor'
Esimene krookus lõunapoolse seina ääres, ikka Sieberi krookus/ First crocus of the season - Crocus sieberi 'Tricolor' enjoying sun close to south facing wall despite cold day.
Crocus sieberi 'Tricolor'
Crocus sieberi 'Tricolor'

Sieberi krookused kasvavad aastaid lõunaseinaäärses tulbipeenras. Seal on nad õies ikka esimeste seas, seekord edestades ka Danfordi iirist. Teine pesakond on majast paari meetri kaugusel ning õitseb alati paar nädalati hiljem. Hetkel on seal veel lumi. 

Aga seina ääres soojas tärkab muugi elu. Tulbid kergitavad ninasid ja lumikellukesed on õies. Varsti lisanduvad ka väiksed iirised. 

Galanthus nivalis
Danfordi iirised ja lumikellukesed. Kobarhüatsintide lehemass on juba sügisest. Habeiirised kah/ Iris danfordiae is soon in bloom like snowdrops close by. Muscari leaves are from Autumn.
Galanthus nivalis
Harilik lumikelluke/ Galanthus nivalis
Galanthus nivalis
Harilik lumikelluke/ Galanthus nivalis
Tulip Bed
Varakevadine tulbipeenar/ Early Spring in Tulip Bed

Aednikul on aga nimetatud ilmakanalid kõik teada ja pidevalt jälgitud. Päris murelikuks tegid need nädalatagused ennustused, mis lubasid päikest ja miinsukraade isegi päevaks, rääkimata öistest -15. Selline käre külm näpistab tugevamaidki näitas möödunud kevad ning ei tahtnud mitte kallimatega riskida. Nii ma siis otsisin välja suuremaid potte ja papist kaste, et lumikellukestele katted pähe panna. Nii nad nädala pimedas ja külmas istusid. Täna said jälle välja ilmaelu kätte. Ehk oli abiks.

Protecting snowdrops
Lumikellukeste katmine/ Covered snowdrops for cold protection
Protecting snowdrops
Katted said kaugemale jõudnud isendid/ Covered were most advanced snowdrops as these are more vulnerable to very low temperatures
Protecting snowdrops
Mõnel pool oli ka maa juba paljas/ In some places snow had melted, which made situation even worse. Snow protects from cold!
Galanthus 'Magnet'
Valla päästetud/ Uncovered! Galanthus 'Magnet'

Kevad läheneb aga vääramatult ja kõigest kümne päeva pärast ongi ta kohal. Mõnel pool mujal on ta aga ammu käes ja inimesed toimetavad aedades. Täna algab Inglismaal"'Gardener's World" uus hooaeg, ikka Monty Don'iga Longmeadow's, Carol Kleini, Adam Frosti ja teistega. Loodetavasti saadet ikka jagatakse YouTube'i, kuigi see pole päris legaalne. 

Olen YouTube'st vaadanud talvel ka ühte teist toredat saadet - 'Great Brithish Gardens Season by Season' Carol Kleini esitluses. See on esimene täielikult minu ootustele vastav kajastus, mis jälgib aeda läbi aasta, aastaajast aastaaega. Tavaliselt on kõik tutvustused ja artiklid koos piltidega aia kõrghetkest ja teadmata jääb, kuidas üks või teine aiaosa näeb välja muul ajal. Niisiis see on vahva. Soovitan soojalt.

Mis aga mulle nendest suurtest Inglise aedadest on silma jäänud, on flokside nappus. Ma ei tea kuidas ja mispärast see nii silma hakkas, aga tõespoolest, pea ei kusagil flokse. Ju pole nad siis seal moes. Või tabanduvad enam jahukastest ja neid lihtsalt ei taheta seetõttu. Kes teab. Aga flokse pole. Ja kui toredalt palju on neid siinsetes aedades! Minulgi!

Lund on veel päris palju, aga ta taandub, taandub ja kahaneb, õitsvad lumikellukesed sulavad välja. Polegi justkui nii varem olnud. Võib-olla seetõttu, et valdavalt jäi maa sulaks?!

Snow in the Garden
Aias lumi sulab, aga väljadel on teda veel palju/ Snow is melting slowly in the garden but there is a lot on the fields.
Galantus nivalis 'Flore Pleno'
Lume serv/ On the edge of snow
Galanthus 'Bill Bishop'
'Bill Bishop' pistab ninasid lumest välja/ Galanthus 'Bill Bishop' is pocking out of snow
Galanthus elwesii 'Big Boy'
Suureõieline lumikellike 'Suur Poiss'/ Galanthus elwesii 'Big Boy'
Galanthus 'John Gray'
'John Gray' on vaatamata külmale nädalale enam lumest välja sulanud/ Despite of very cold week, Galanthus 'John Gray' have melted out of snow compared to last week.

Lisaks lumikellukestel tuleb juba ka teisi. Sel aastal läheb õitsema minu esimene Amuuri adoonise seemik. Ta võib ehk neli või viis aastat vana olla. Ja nüüd siis esimest korda kaks õit. Pole päris ema suust kukkunud, aga seda vahvam. 

Adonis amurensis seedling
Väike Amuuri adoonise seemik/ Little seedling of Adonis amurensis
Adonis amurensis
Emataim/ Mother plant to above seedling

Selline siis märtsi esimene kolmandik. Kümne päeva pärast on kevad!

8 kommentaari:

  1. 10 päeva on täiesti köki-möki :D Õnneks ei läinud need külmad ennustused täide, ikka palju soojem on olnud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Õnneks tõesti. Ja päevad on soojemadki kui lubatud! Usun, et nüüd enam ei väära kevade saabumist miski. Linnud juba saabuvad ka massiliselt.

      Kustuta
  2. What a pretty post Tistou. My soul rested.
    These times are sad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Dear Nadezda! Be strong!
      There will be better days and goodness will win!

      Kustuta
  3. Ilus päikesepaisteline märts sel aastal siiani,kuigi ööd on külmad olnud.Sul on ikka väga korralik ja põnev lumikellukeste kollektsioon.Loodan,et näitad meile neid ka täisõitsemise ajal,ootan põnevusega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jagan kindlasti siis, kui täisõies ja enne jooksvalt ka! Ma ju ise ka väga elevil! :D

      Kustuta
  4. Jep, inglaste aiasaated aitavad aedlejal meite (liig)pika talve üle elada. vaatasin minagi eile õhtul YouTube`st seda GW-i hooaja avasaadet, aga enne poole peale jõudmist hakkas uni nii hirmsasti murdma - nii et täna õhtul saan teise poole saatest vaadata. :D Head asja ei maksa ju kohe ühe õhtuga "ära raisata"! :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ühtpidi rahuldavad ootusäravat meelt, teisalt kütavad elevust veelgi enam üles! :D

      Kustuta