kolmapäev, 13. oktoober 2021

Samm sammult sügavasse sügisesse

Või siis tegelikult suisa hüpetega. Nii palju juhtub nii kiirelt. Vaid nädalaga sai kuldne sügis läbi ja asendus pruunikamaga. Või siis lihtsalt enam raagus sügisega. Jah, meie pärn on täiesti raagus, saared on raagus, vahtrad on praktiliselt lehitud, veel eelmine nädalalõpp erakordselt punanud pirnipuu on lehtedest täiesti lage. Eks neid lehti tuli juba robinal nädal tagasi ja lõputult neid ju kesta ei saagi. Pisut koristasin neid kokku, kuid väga sellele enam ei keskendunud, last tulevad alla ka viimased, siis saab kõik korralikult puhtaks riisuda. 

Garden View
Oktoobrikuine aed/ Garden in October
Garden View
Juba pooleldi raagus/ Half bare trees
Püsikupeenar
Püsikupeenar/ Perennials Bed

Selle nädalavahetuse pühendasin uue peenra kaevamisele ja taimede istutamisele. Pottides oli veel ootel küllalt palju taimi, mida kuhugile vahele ei olnud võimalik sokutada. Minu aias ja minu peenardes lihtsalt ei teki vahesid ega auke. Aga need vaesekesed oli vaja maha saada. Mõned olid ootel möödunud sügisest juba, teised selle aasta ostud. Enamjagu emotsioonide pealt. Nagu ikka! No ja mõni asi oli oma aiast potti pistetud ootele. Niisiis, sündis veel üks lillepeenar. Päris valmis ta ei saanud, aga no enam-vähem. Ja suurem osa taimi maha. Selle üle oli väga hea meel.

Iseloomult on uus peenar väga sarnane pikale peenrale. Seal on mitmeid flokse ja astreid, palju kõrrelisi. Peenral peaks olema ka hilissügist ja talvist atraktiivsust, kuna seal on juba varasemast mitmed värvilised kontpuud. Oma kirevate talviste võrsetega on nad vahvad. Püsikute vahele poetasin kevadisi sibullilli.  

Long Border
Sügisesed püsikud/ Perennials in autumn
Garden View
Sügisesed meeleolud/ Autumnal moods
Hosta 'Rainbow's End'
Paljud hostad on juba kuhtunud, kuid ikka veel õitsevad. Nagu see 'Rainbow's End' hosta, mõjub nüüd kui sügislill/ Many hostas have lost their leaves to first frosts but still bear blooms, like this 'Rainbow's End' hosta. Looks like colchicum or autumn crocus in flower.
Hosta 'Early Times'
Mõni teine hoiab veel lehti ja õisi, nagu 'Early Times'. Kõik 'Halcyon' hostast põlvnejad on hilised kaunid õitsejad ja peavad ka kenasti esimestele külmadele vastu. Some hostas are doing still great and are blooming profusely, like this 'Early Times'. All hostas related/sporting from 'Halcyon' are late bloomers and withstand first frosts well.
Dahlia Bed
Daaliad kaotasin öökülmale septembri viimases kolmandikus, kuid maja ääres on siiski veel õisi/ I lost my dahlias to first frosts already in late September but there are still some blooms on plants growing next to south facing wall of our house. 
Dahlia 'Lilac Time'
Dahlia 'Lilac Time'

Aga ennekõike on ikkagi astrite aeg ja iga päevaga on nad rohkem õies. Mitmete sortide õisi tuleb aga veel oodata. Oleks vaid päikest ja pisukest sooja ning mitte liiga külmi öid!

Symphyotrichum novae-angliae
Kaunis sügisaster väärib oma nime - on tõeliselt kaunis! Nime ei tea, saadud ühest talust Läti piiri äärest/ New England aster, Symphyotrichum novae-angilae
Symphyotrichum novae-angliae
Symphyotrichum novae-angilae
Symphyotrichum novae-angilae
Symphyotrichum novae-angilae

Amellastrid on Eesti aedades vähe levinud. Või siis üldse eriti mitte. Aga nad on väga tänuväärsed astrid. Õitsevad varem, ja ikka astritele kohaselt rikkalikult. Neile tuleb vaid pisut aega anda, et nad kasvaks ja koguks end ning siis tänavad nad rikkaliku õitsemisega.

Aster amellus 'Rosa Erfullung'
Amellaster/ Aster amellus 'Rosa Erfullung'
Aster amellus 'Mira'
Aster amellus 'Mira'
Aster amellus 'Veilchenkönigin'
Aster amellus 'Veilchenkönigin'

Teisi astreid...

Astrer dumosus
Üks varajasem suure õiega, kuid nimetu madal aster Svetlanalt/ Aster dumosus
Aster dumosus 'Early Blue'
Madal sügisaster/ Aster dumosus 'Early Blue'
Symphyotrichum novi-belgii 'Marie Ballard'
Õiekas sügisaster/ Symphyotrichum novi-belgii 'Marie Ballard'
Symphyotrichum novae-angliae
Kaunis sügisaster/ Symphyotrichum novae-angilae

Pühapäevaks lubas ilusat päikselist ilma, kuid hommik oli pilves. Ka lõunaks veel olukord ei paranenud ja sooja oli napilt 10 kraadi. Alles pärastlõunal tuli päike välja ja kohe läks ka oluliselt soojemaks, temperatuur tõusis +15ni. Pühapäeval nägin kahte liblikat - väikeseid kärbtiibu. Esmaspäev oli juba hommikust selge, kuid tuuline. Temperatuur tõusis +12ni, kuid oli siiski tuntavalt jahedam eelnevast õhtupoolikust. Siiski oli aias näha veel kahte kärbtiiba ja mõnd suurt kapsaliblikat. Siiski oli tunne, et need on aasta viimased liblikad.

Polygonia c-album
Väike kärbtiib/ Comma
Pieris brassicae
Suur kapsaliblikas/ Great cabbage white

Oodata on jahedamaid ja sajusemaid ilmu. Eks see sügis teeb selle peale ilmselt veel mõne hüppe. Langetab viimased lehed, muutub halliks ja poriseks. Aga võib-olla ka veel mitte. Mul on teha aiatöid. Ostsin eile roosipeenra tulbid, need on vaja maha panna. No ja mõni sibulille pakk tuli veel iseenesest lisaks, sest sibulillede soodustused on alanud. Külastage aiapoode, hinnad on all 50-70%. 

Hydrangea paniculata 'Limelight'
Aedhortensia/ Hydrangea paniculata 'Limeliht'
Garden View
Aiavaade/ A Garden View

9 kommentaari:

  1. Sügisesed astrid on võimsad, kui neid suurel pinnal eksponeerida saab. Mina pidin kaunist astrist kahjuks loobuma, ta lihtsalt ei mahtunud ära, aga mõni siiski on, ilma ei saa mitte. Nad õitsevad ju novembrini välja, sest see mõni kraad öökülma ei tee neile midagi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle sügisastrid väga meeldivad! Ma ei kujuta ette, mis võiks aias sügisel enam värvi anda, kui neid ei oleks! Jah, muidugi on kõik need kirevad lehed, kuid sügis näitas, et need langevad nädalaga.

      Kustuta
  2. What a funny hosta you have with both dead leaves and flowers in bloom :-o
    Greetings, Lisbeth

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you, Lisbeth! A lot of hostas are late with blooming this year. Even without leaves, they push forward!

      Kustuta
  3. Your garden has a wonderful natural look to it that I find very agreeable.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you David! I like it natural, but I have raked the leaves by now! Some tidiness is needed. That's whats make garden to a garden!

      Kustuta
  4. Tistou, Autumn is getting colder and windier here too. Love your Symphyotrichum novae-angliae and Sedum blooms. These are truly autumn plants.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. We have stormy days - yesterday and today even worse. Mixed with rain it brings the depth of autumn.

      Kustuta
  5. Sul on seal mõnusat avarust! Mul on kokku 5 sügisastrit :) Olen mõelnud, et nad võiskid mul siin ilma teha, aga ma ei taha olemasolevat veel laiendada, siis läheb küll lappama.

    VastaKustuta