neljapäev, 7. oktoober 2021

Kärbtiivaline oktoober

Neljandad oktoobrid olid sel ja eelmisel aastal sarnased. Soojad, suviste nootidega ja liblikaid täis. Peaasjalikult kärbtiibasid, päris palju ka valgeid ja mõni kollane. Üksikeksemplaridena nägin leinaliblikat, päevapaabusilma ja kollast pajuliblikat. Viimast pole paar viimast aastat kohanud, selles mõttes oli tore leid!

Päikeselise nädalalõpu kõige soojem päev saabus tegelikult esmaspäeval. See oligi neljas oktoober. Siis oli sooja 18 kraadi. Vaatamata soojale, oli olemine siiski sügavalt sügine, kui pilku heita puudele ja metsadevööle. Kõikjal on rohkelt kollast, mõni laik ka oraanzi või punast. Vahtrad, saared ja pärnad langetavad hoogsalt lehti. Kui laupäeval õue peal riisumisega ühest otsast alustasin ja paari tunniga teise otsa välja jõudsin, oli esimene jälle tihedalt lehti täis. Ja see aina jätkus ja jätkus, saatjaks tugev idatuul, mis puudelt aina uusi lehti maha tõi.

Polygonia c-album
Väike-kärbtiib/ Comma on autumn aster
Aster dumosus
Kärbtiivad pikas peenras/ Comma butterflies in Long Border
Hylotelephium 'Herbstfreude'
Kõige populaarsem taim hetkel liblikate seas - kukehari 'Herbstfreude'/ Most popular plant at the moment among autumn butterflies - Hylotelephium/Sedum 'Herbstfreude'
Symphyotrichum novi-belgii 'Marie Ballard'
Õiekas sügisaster/ Symphyotrichum novi-belgii 'Marie Ballard'
Polygonia c-album
Tutt-liilia/ Eucomis comosa 'Pink Gin'
Eucomis comosa 'Pink Gin'
Eucomis comosa 'Pink Gin'

Väikesi kärbtiibu on teist sügist järgest minu aias väga arvukalt. Ja nad tulevad sügisel veel välja, kui on vähegi päikest ja sooja, kõige viimastena, veel ka siis, kui kõik teised üle talve elavad liigid on ammu talveunne suikunud. Mulle meeldib mõelda, et aed, mis sügisesi õisi täis, pakub neile head äraolemist. 

Sügisastrite õitsemine on mulle oodatud aeg, sest nad on nii kenad! Kui vaatan aastataguseid pilte, siis 4. oktoobril oli suurem osa astreid täisõies. Ja kuigi suvi oli seekord soe, siis ometi on sel aastal õitsemine hilisem. Kaunitel sügisastritel on valdavalt avanenud alles esimesed õied. Vaid üks sort, 'Eugens Tintenblau' õitseb juba pikemalt. Võib-olla oli see soe ise ja sellega kaasnenud kuivus, mis tekitas taimedes stressi ning arengu seisma pani. Aga võib-olla hoopis jahe suve viimane kolmandik? Igal juhul on sel aastal nii nagu on. Ja eks nende sügisastritega ongi nii, et kas jõuavad õitsema enne külmi või siis mitte. 

Symphyotrichum novae-angliae 'Violetta'
Kaunis sügisaster/ Symphyotrichum novae-angliae 'Violetta'
Symphyotrichum novae-angliae
Kaunis sügisaster/ Symphyotrichum novae-angliae
Symphyotrichum novae-angliae 'Eugens Tintenblau'
Kaunis sügisaster/ Symphyotrichum novae-angliae 'Eugens Tintenblau'
Symphyotrichum novae-angliae 'Purple Dome'
Kaunis sügisaster 'Purple Dome'-il on alles mõned üksikud õied/ Symphyotrichum novae-angliae 'Purple Dome' bears only few flowers
Symphyotrichum novi-belgii 'Marie Ballard'
Õiekas sügisaster/ Symphyotrichum novi-belgii 'Marie Ballard'
Aster dumosus 'Early Blue'
Madal aster/ Aster dumosus 'Early Blue'
Symphyotrichum novi-belgii 'Island Samoa'
Õiekas aster/ Symphyotrichum novi-belgii 'Island Samoa'
Symphyotrichum novae-angliae
Kaunis sügisaster/ Symphyotrichum novae-angliae
Aster dumosus 'Early Blue'
Madal aster/ Aster dumosus 'Early Blue

Sügisvärvid on sel aastal tõesti väga kenad. Sel on küll kindlasti oma osa kuumal-kuival suvel, mis nüüd sügisvärve võimendab. Näiteks on punakaks tõmbunud meil üks pirnipuu, millel muidu lehed sügiseti lihtsalt mustjaspruuniks muutuvad. Sel korral lõõmab temagi.

Long Border
Kuldsed sügise toonid/ Golden autumn colours
Long Border
Pikk peenar sügisese metsa taustal/ Long Border in front of the golden forest
Long Border
Pikk peenar/Long Border
Long Border
Pikk peenar/ Long Border
Long Border
Kas hiidpäevalill 'Sheila McQueen' jõuab õitsema?/ Does my Helianthus giganteus 'Sheila McQueen' will flower this autumn?
Acer pseudosieboldianum
Korea vaher/ Acer pseudosieboldianum
Acer pseudosieboldianum
Korea vaher/ Acer pseudosieboldianum
Hydrangea paniculata 'Limelight'
Aed-hortensia/ Hydrangea paniculata 'Limelight'
Autumn hostas
Sügisesed hostad/ Autumn hostas
Hydrangea paniculata 'Wim's Red'
Aed-hortensia/ Hydrangea paniculata 'Wim's Red'
Rosa 'Mõrsjaroos'
'Mõrsjaroos'/ Rosa 'Mõrsjaroos'
Nerine bowdenii
Üle paari aasta õitsevad taas pottides kasvavad neriined. Nad on külmaõrnad ning tuleb hoida ja hooldada nagu lembeliiliaid/ Over couple of years, my Nerines are in bloom again. They are grown in pots and overwintered in cellar as my potted Agapanthus plants.

Sooje päevi lubatakse veel, küllap on päikesepaistes ka kärbtiibu näha.

5 kommentaari:

  1. Your asters and Symphyotrichum novae-angliaeare very pretty Tistou.
    It's a pity that mine have fungus on leaves. I love golden colors in the woods!

    VastaKustuta
  2. Meil on ikka liblika - maailm, väga armas :) Sygise värvidega võib ju leppida, aga mulle lihtsalt sugis ei meeldi… Jään ootama kevadet ;)

    VastaKustuta
  3. Imeline korea vaher on sulle sattunud. Korea vahtra klooniga polnud mul õnne, kuid jaapani vaher on küll väga tubli värvuja. Sügisastrid on kaunid, kuid minu dumosused ka veel ei õitse, ju oli liiga pikk kuivaperiood suvel.

    VastaKustuta
  4. Minulgi ei õitse ainsamatki dumosust ega tegelikult muudki sügisesed ei kiirusta ja ju jäävadki need õied nägemata aga su ilutses küll mitmeid toredaid astreid seal. Ilus on sul ilmselt igal aastaajal

    VastaKustuta