esmaspäev, 20. september 2021

Kiire pööre sügisesse

Ei saaks öelda, et viimased ajad eriti suvised oleks olnud, kuigi kalendrisuvi kestab siiani. Juba august oli õige jahe ja sügisilmeline, kuid nüüd, viimase nädala ja eriti viimaste päevasega, on ilma eriti külmaks ja kõledaks keeranud. Puud hakkasid kolletama justkui üleöö. Ei tea, kas olid need möödunud nädala uduööd või miskit muud, kuid umbes kesknädala paiku oli kollast juba märgata siin ja seal. Neljapäeval Tartusse kooli sõites muutus ümbrus aina puna-kollasemaks, mida lõuna poole jõudsin. Algas kool ja algas sügis. 

Dahlia Bed
Daaliad, pühaäeval 19. septembril/ Dahlias on September 19th

Külma ilma põhjustaja on põhja ja kirdesse keeranud õhuvool ja tugev tuul, mis aina enam jahedust meie aladele sisse kannab. Mitmel pool Eestis on olnud juba öökülma. Ka täna kuulsin inimesi sellest maaliini bussis kõnelemas. Meil oli enne nädalavahtust näpistanud paiguti kõrvitsalehti, kuid tänane selge öö jäi siiski öökülmata.


Dahlia Bed
Daaliapeenrad/ Dahlia Bed
Dahlia Bed
Daaliapeenrad/ Dahlia Bed
Dahlia 'Karma Choc'
Dahlia 'Karma Choc'

Dahlia 'Walzing Mathilda'
Dahlia 'Walzing Mathilda'
Dahlia 'Emory Paul'
Dahlia 'Emory Paul'
Dahlia 'Ragged Robin'
Dahlia 'Ragged Robin'
Dahlia 'Sunshine'
Dahlia 'Sunshine'

Viimane tõeliselt soe ja liblikaid täis päev oli laupäev, 11. september. Sooja oli 22 kraadi ja aed oli tõesti kõikvõimalikest liblikatest tulvil - suuri ja väikseid valgeid, admirale ja päevapaabusilmi, koerliblikaid ja leinaliblikaid, lapsuliblikaid. Tore oli seda rikkust vaadata ja imetleda.

Eilsel pühapäeval, mil taas tagasi maal olin, oli ilm ka küll päikeseline, kuid juba 10 kraadi jahedam - +12'C. Liblikatest olid jäänud vaid kärbtiivad, keda on sel aastal jälle palju, ja valged kapsaliblikad. Kõik teised on ilmselt talvituma pugenud. Tänase pilvise ja vaevu +8 ilmaga polnud enam ühtegi liblikat. Mõni üksik kimalane vaid. Õhtupoolikul hakkas üldse vihma sadama.

Polygonia c-album
Väike-koerliblikas/ The Comma
Polygonia c-album
Võib-olla selle aasta viimased?/ Maybe the last butterflies of this summer
Cosmos atrosanguineus
Šokolaadi kosmos/ Cosmos atrosanguineus
Miniatyrsolros 'Soluna Lemon'
Väikeseõieline päevalill/ Miniatyrsolros 'Soluna Lemon'
Aster dumosus 'Early Blue'
Madal aster/ Aster dumosus 'Early Blue'

Õieilu on niisiis üldiselt alles, kuid peenrad muutuvad juba sügiseseks. Välja arvatud daaliapeenrad, mis on oma parimas vormis. Kuid kes teab kauaks. Külm põhjavool ei taha lõppeda. Siiski on neist olnud juba küllaga ilu ja rõõmu.

Pikas peenras on värve vähemaks jäänud, sisse sigineb pruuni. Vaid tõeliselt hilised on õitsemas või alles oma aega ootamas. Kuum ja kuiv suvi pole sügisastrite õitsemist varasemaks toonud. Ju neil on ikka oma temperatuuri või päevapikkust vaja. Uutest huvitavatest taimedest on maruheinad õies. Neid on erinevaid liike ja sorte. Mul on pikas peenras kaks Vernonia fasciculata't, millel eestikeelset nime veel polegi. Maruheinad kasvavad väga kõrgeks ja seda on ka märgata, kuigi tegemist on alles noorte taimedega.

Vernonia fasciculata
Maruhein/ Vernonia fasciculata

Vernonia fasciculata
Vernonia fasciculata
Long Border
Maruhein kõrgumas kõige muu kohal/ Vernonia towering above all in Long Border
Long Border
Hiid-päevalill on pika peenra kõrgeim, kuid veel ei õitse/ Helianthus 'Sheila McQueen' is the tallest plant in Long Border, but not in bloom yet.
Bistorta amplexicaulis 'J.S. Caliente'
Kaelus-ussitatar/ Bistorta amplexicaulis 'J.S. Caliente'
Long Border
Pikk peenar/ Long Border
Phlox paniculata
Veel on õitsvaid flokse/ Some phloxes are still in bloom
Symphyotrichum 'Samoa Island'
Õiekas aster/ Symphyotrichum novi-belgii 'Island Samoa'
Aster amellus 'Rosa Erfullung'
Amellaster/ Aster amellus 'Rosa Erfullung'
Aster amellus ‘Mira‘
Amellaster/ Aster amellus 'Mira'

TAIMEJUTT

Istutasin tuttliilia sibulad sel kevadel juba maikuus peenrasse. Varem kui daaliad. Just selle pärast, et nad jõuaksid hakata aegsasti juurduma ning lehti ja õisi kasvatama. Kas oli see jaheda kevade või millegi muu süü, kuid tõusid nad siiski hilja, mõned isegi alles juulis. Õitsevad alles nüüd ja ilmselt lõpuni seekord ei jõuagi, sest külmad on tulekul. Tavaliselt on nad olnud ikka varasemad. 

Eucomis comosa 'Pink Gin'
Tuttliilia/ Eucomis comosa 'Pink Gin'

Tuttliiliate sibulaid olen hoiustanud üle talve keldris. Tavaliselt kastis või plastnõus, vähese kuiva turba sees/ülepuistatult. Olen kirjanduse põhjal aru saanud, et neil võivad juured täielikult kuivada ja igal aastal kasvavad uued. Mõni kevad on aga juured olnud ka lihakad ehk siis kuivamata. Äkki siiski peaksid juured säilima üle talve? See viis mõtteni, et peaks proovima vahelduseks neid kasvatada pottides nagu näiteks lembeliiliaid ja hoidma nii ka üle talve. Peab proovima. Võib ju jagada seltskonna ka kaheks, sest mul on neid juba päris palju. 

Eucomis comosa 'Pink Gin'
Eucomis comosa 'Pink Gin' in bloom

Veel mõned aiavaated. 

Garden View
Aiavaade/ A Garden View
Garden View
Septembri õied/ Blooms of September
Eupatorium maculatum 'Riesenschirm'
Vesikanep/ Eupatorium maculatum 'Riesenschirm'
Garden View
Madalas valguses/ In low light
Garden View
Minu "väike kullake"/ My "Little Darling"
Garden View
Vesikanepid/ Eupatorium cultivars

Üks väike asjaolu veel, mis selgelt sügist kuulutab. Päikese kaar on ühtäkki madalaks jäänud. Varjud pikaks kasvanud. Aias on kohe valgust ja päikest vähem. 

No ja nüüd siis juba langevad robinal ka lehed... ja lähevad haned...

Ja ma korjasin kokku oma kõrvitsasaagi... 


Pumkin Grop 2021
Selleaastane kõrvitsasaak/ Pumpkin Grop 2021
Pumpkin Grop 2021
Kõrvitsad/ Pumpkins

8 kommentaari:

  1. Sinu ilusad daaliad on nyyd kindlasti kylmunud… Minule on sygis alati kurb…

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No vot, ei tea, aga küllap vist. Pole nüüd juba nädalapäevad maale saanud. Aga jah, eks sügis on igal aastal lõpuks vääramatu... :)

      Kustuta
  2. Aga kõrvitsakuhil on igavesti uhke - vaatame siis hoopis neid!!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, ja neid peab ka sööma hakkama! Vist võiks põhimõtteliselt iga päev läbi talve kõrvitsasuppi süüa ja siis ka vist ei saaks otsa! :D

      Kustuta
  3. Awesome pumpkins Tistou! I love them all. I agree the weather changes and temps fall down fast. Here was +10 C. Your dahlias are beautiful till now, mine finish to grow and bloom. I will store their roots in the city because there is no basement in the garden.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you Nadezda! Yes, pumpkin crop is very good this year!
      My Dahlias are probably frost bitten by now too - so I also have to lift and store them in cellar.

      Kustuta
  4. Imeline ja mulle tundub, et sügis sobib sinu peenardesse veel eriti hästi. Muidugi pead sa igal aastal hullutama daaliatega. Tuttliilia on äge tegelane. Ja lõpuks, miks sinu kõrvitsad on palju suuremad kui meie omad. Rohkem on neid ka :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sügis peab olema peenardes rõõmu ja värbirohke. Seepärast on mulle väga astrid meeldima hakanud. Pole minagi suur sügise fänn, aga ta tuleb enda jaoks meeldivaks muuta, niipalju kui võimalik.
      Kõrvitsad oli kompostihunniku otsas ja ma pisut vahel suvel kastsin neid, kuid mitte väga palju. Äkki oli see lihtsalt soe? See on seitsme taime saak! :)

      Kustuta