teisipäev, 14. september 2021

Introducing: Mom's Rose Bed

Minu kallil emal on täna sünnipäev. 

Ühel suvepäeval, kui ta ise oli kaugel Inglismaal, teatas ta, et tema tahab oma sünnipevaks, st juubeli kingituseks roosipeenart. Oli näinud, et kuningannal on Buckinghami palee aias kollaste rooside peenar ja tema soovib ka. Lisaks sellele, mina olin oma pika juubelipeenra saanud, et miks ei võiks ka temal nüüd olla. 

Käsk on vanem kui meie! Nali naljaks, kuid kuidagi tuli seda soovi täitma hakata. Esmalt oli kimbatus suur, et kuhu ja kuidas, millistest roosidest ja kust? Palju rohkem küsimusi kui vastuseid. Kuid siis, veidi mõleldud ja asja seedituna, tuli selgus ja lahendus - peenar peab tulema esinduslikuna, keset muruplatsi, seni veidi võõrkehana tundunud lipumasti ümber.

Mom's Rose Bed
Kollased roosid emale/ Yellow rose bed for my mother
Mom's Rose Bed
Tutuvstame: ema roosipeenar/ Introducing: Mom's Rose Bed

Kõigepealt hakkasin uurima aiandeid ja nende roosinimekirju. Õnneks oli värv ette antud ja sellega ei pidanud enamat peamurdmist tegema. Kollane - see on suurepärane valik. Mulle endale ka meeldivad kollased roosid. Sümpaatsed on küll ka veel roosad ja valged, kuid see peenar pidi saama kollane. Emalt tuli ka impulss, et too kuninganna peenar olla olnud kooslus teiste taimedega, mitte puhtal kujul roosipeenar. Seega tuli hakata mõtlema samal ajal ka kaaslejatele. Otsustasin, et roosid peavad jääma domineerima, ja teiste taimede rolliks jääb oma tagasihoidlikul moel neid veelgi enam esile tuua. Valikusse jäid valged väikesed õied ja kortslehed.

Augusti alguses alustasin töödega. Peenra mahamärkimine ühe kindla posti ümber pole keeruline ülessanne. Nöör ja rauast vai sirkliks ning muudkui ringe joonistama. Neid sai veetud päris mitu korda, sest esimene ring tundus liiga suur. Teine sai silma järgi paremasse proporstsiooni ümbritsevaga ning maha märgitud joontega järgi sai murukamarat keerama hakata.

Making of Mom's Rose Bed
Roosipeenra kujunemise esimesed sammud/ First steps of making a new rose bed. Outlining future bed with piece of twine and a peg.
Making of Mom's Rose Bed
Tööd hoos!/ Work in progress!

Uule peenrale jäi ette üks ebamäärane laiguke murus, kus olin kasvatanud suvikuid tuttliiliatest daaliateni. Sel aastal said sinna varakevadel leitud tulbisibulad ja hiljem nende vahele väikeseõielised päevalilled. Nüüd tuli tulbid üles võtta ja päevalilled ümber istutada. Päris üksühele uus peenar vana ära ei katnud, seega tuli ka murukamarat siirdada. Aga see kõik õnnestus hästi ja peenar sai oma vajaliku vormi. Keeratud mättaga maa jäi nädalaks kuivama-tahenema.

Nädala sees oli ülesanne leida roosid. Veidike eeltööd interneti abil ja ei enamat kui parim roosimüüja Eestis polnudki vaja. Seadsin oma teed Garden.ee-sse. Aiandi roosivalik on tohutu suur, sealhulgas palju kollaseid sorte, millest minul oli juba ka nimekiri näppus. Mitmed väljavalitud sai õitsvana üle vaadata, sinna juurde veel häid soovitusi eksperdilt. Valisin kokku 14 roosi. See tundus üüratu hulk, kuigi kõhutunne ütles, et võib minna vaja 16. Mõned sordid said topelt, et oleks natuke kordusi, mõned üksiti. Mõnda oligi vaid viimane saada. Müüjad muhelesid ja arvasid, et sellest saab üks uhke peenar.

Making of Mom's Rose Bed
Rooside istutamise päev, 15. august/ Planting day, 15th August
Making of Mom's Rose Bed
Uued roosid on maha saanud/ New roses are planted

Kõhutunne oli õige. Vaja läkski 16 roositaime. Niisiis jäi alguses peenrasse kaks auku sisse, mille täiteks nädal hiljem Tallinnast kaks taime juurde tõin. 

Roosid on tõesti kõik kollased. Pea valkjast 'Vanessa Bell'-ist kuldkollaste 'Molineux'i ja 'Golden Celebration'-ni välja. Kahel aksentroosil on kollasel kroonlehel roosakas äär. Muidu on ikka kõik kollane! Suurem osa on David Austini inglise roosid, mõned on ka Kordese aretised. 

Hetkel on roositaimede vahele istutatud veel kipslilli ja kortslehti. Sel nädalavahetusel lisasin peenrasse täidisõielist lõhnavat neitsikummelit ja plaanis on istutada veel ka valgeõielist käokanni. Ja 40 kollast tulpi. Või siis 65?

Rosa 'Molineux'
Rosa 'Molineux'
Rosa 'Poet's Wife'
Rosa 'Poet's Wife'
Rosa 'Liane Foly'
Rosa 'Liane Foly'

Kollane peenar sobib meie suhteliselt sinistes toonides aeda suurepäraselt. See on nüüd üks särav-soe kuldne laik muidu jahedapoolsetes toonides aias. Tore on ka see, et lihtõielised sordid (kokku 5 taime 16-st) pakuvad huvi mesilastele ja kimalastele. Sorte püüan tutvustada enam edaspidi.


Mom's Rose Bed
Roosipeenar aias/ New rosebed in our garden
Mom's Rose Bed
Mom's Rose Bed - as she named it! Nimi nii, nagu ema ise nimetas!
Mom's Rose Bed
Mom's Rose Bed
Rosa 'Poet's Wife'
Rosa 'Poet's Wife'

Emale veelkord palju õnne sünnipäevaks! 💗💗💗


6 kommentaari:

  1. Nii armas, soovin minagi su emale õnne!

    VastaKustuta
  2. Tistou, your mom visited my blog in 2014 and wrote 'I was looking my son's pictures (Tistou) and without any division, suddenly appeared Your ones... So I came to see Your site. After seeing Your introduction, I might visit Kew Gardens!'. Your gift as mom's rose bed is wonderful. My congratulation to 'Stranger', happy birthday!

    VastaKustuta
  3. Tõesti armas! Nii ilus sünnipäeva kink. Ka minu lemmikud roosid on kollased ja siis roosad.

    VastaKustuta
  4. Imeilus!! Nii ilus, et ainult jääb yle tunnistada - minu lapsed täiendavad mind parimal võimalikul viisil :) Olen yks õnnistatud ema… Tuhat tänu!!!

    VastaKustuta