esmaspäev, 9. november 2020

Õitsejad novembris

Olin aiast kaks nädalat eemal. Piisab ühest nädalavahetusest, et mitte siia jõuda, ja juba ongi pool kuud möödas. Aeg läheb ikka nii kiiresti. November on sügav sügiskuu juba ja aed kuhtub ja kolletub nüüd juba kiiresti, ka ilma öökülmadetagi. Seetõttu mõtlesin, et tulles pildistan üles kõik õied, mis aiast veel leian. Aias oli õisi aga palju ja igat neist pildistada oleks olnud liigselt suur ettevõtmine. Nii sai pildile püütud ikkagi parimaid palu.

Paljud praegused õitsejad on uues pikas peenras. Seal on väga palju taimi, kes hilissuvel alustasid uut kasvutsüklit ja on nüüd jõudnud teistkordse õitsemiseni. Mõned on aga on õitsenud ja õitsenud, vahet pidamata. Näiteks kaelus-ussitatar, ehk kaelus-kirburohi, ehk kaelus-kirbutatar. On ühele taimele pandud ka palju nimesid!

Persicaria amplexicaulis'JS Caluente'
November pikas peenras/ November in Long Border
Persicaria amplexicaulis 'JS Caliente'
Kaelus-ussitatar/ Persicaria amplexicaulis 'JS Caliente'
Persicaria amplexicaulis 'JS Caliente'
Persicaria amplexicaulis 'JS Caliente'

Suure tähtputke tõin kevadel Järvseljalt. See oli mai lõpus. Taimeke oli väike, 7x7 cm potis. Pisut enam kui kuu oli ta potis ootel, istutatud sai juuli algul, esimeste taimede seas, kes pikka peenrasse koha leidsid. Õige pea ta ka õitses, päris mitme õievarrega. Imestasin, et nii väiksest taimest niipalju õieilu kasvas. Nüüd on käimas teine õitsemisring ja taim tundub juba väga suur. Vanu õievarsi ma ei eemaldanud, nii et sellega ma teist õitsemist ei meelitanud. Kõik omast tahtest.

Astrantia major var. Rosea
Suur tähtputk/ Astrantia major var. Rosea was planted to Long Border at the beginning of July. Initially a small plant from 7x7 cm pot put on a strong flower show. Now on its second round, it is even more lush blooming. 
Astrantia major var. Rosea
Suur tähtputk/ Astrantia major var. Rosea
Astrantia major var. Rosea
Astrantia major var. Rosea
Astrantia major var. Rosea
Astrantia major var. Rosea

Vägev päevalill Helianthus 'Sheila McQueen' saabus kevadel aga hoopis Austriast, 9 x 9 cm potis ja on nüüdseks kasvanud ilmselt pika peenra kõige suuremaks taimeks. Nime vääriline - vägev. Kahjuks aga ei jõudnud ta sel aastal õitsema minna. Ilmselt vintsutused reisil ja pikalt potis veedetud kevad pärsisid algset kasvujõudu, nii et peenras oldud aeg jäi lihtsalt liiga lühikeseks. Arvasin, et nuppudest ei jõua üldse midagi tulla, kuid püapäevaks näitasid nad siiski juba pisut kollast tooni.

Helianthus 'Sheila McQueen'
Vägev päevalill/ Helianthus 'Sheila McQueen'
'

Muidugi annavad pikas peenras tooni hetkel veel ka sügisastrid, keda on kõrgemaid ja madalamaid. Sel aastal veel suhteliselt väikesed, küll nad jõuavad tulevikus kosuda ja end veel näidata. Mõned tublimad siiski olgu välja näidatud. 

Symphyotrichum novae-angliae 'Eugens Tintenblau'
Kaunis aster/ Symphyotrichum novae-angliae 'Eugens Tintenblau'
Symphyotrichum 'Little Carlow'
Aster 'Little Carlow'
Symphyotrichum novae-angliae 'Violetta'
Symphyotrichum novae-angliae 'Violetta'
Aster dumosus 'Island Samoa'
Aster dumosus 'Island Samoa'
Hydrangea paniculata 'Diamant Rouge'
Hortensiad on kasvatanud veel mõne uue värske õisiku/ Hyrangeas have some fresh blooms in November/ Hydrangea paniculata 'Diamand Rouge'
Phlox paniculata 'Blue Evening'
Floks/ Phlox paniculata 'Blue Evening'
Long Border
Pikk peenar 08.11.2020/ Long Border Nov. 8th 2020
Long Border
Pikk peenar 08.11.2020/ Long Border Nov. 8th 2020
Long Border
Pikk peenar 08.11.2020/ Long Border Nov. 8th 2020
Long Border
Pikk peenar 08.11.2020/ Long Border Nov. 8th 2020

Sinine peenar on oma nime väärt ennekõike kesksuvel, kuid ka nüüd leiab veel paar päris sinist laiku. Üks hilisem madal aster on ja lõputult õitsev kurereha 'Rozanne'. Viimane on tõesti uskumatu tegelane, kes jaksab õitseda kesksuvest alates külmadeni välja. Minul on ta siin pisut teiste asjade vahele ja varju jäänud, kuid avatud kohas kasvades on 'Rozanne' tore sinine mütsakas. 

Aster dumosus 'Blaubox'
Madal aster/ Aster dumosus 'Blaubox'
Blue Border in November
November sinises peenras/ November in Blue Border
Symphyotrichum novae-angliae
Kaunis aster/ Symphyotrichum novae-angliae
Symphyotrichum novae-angliae
Symphyotrichum novae-angliae

Daaliad võttis külm kolm nädalat tagasi. Kuna ilmad olid soojad, ma nende ülesvõtmisega siiani ei rutanud. Eile oli siiski lõpuks siis see päev. Lehed olid läinud, kuid mõni üksik õis punnitas veel ennast poolenisti avada. Oma ilu selleski. 

Dahlia 'Emory Paul'
Dahlia 'Emory Paul'/ Three weeks after first frost and generally blackened, some dahlias still try to open their blooms,
Dahlia 'David Howard'
Dahlia 'David Howard'

Pean möönma, et viimane öö, ehk siis öö vastu esmaspäeva, tõi aeda olulise muutuse. Varasemad öökülmad olid olnud sellised kerged ja jätnud kõik püsikud puutumata. Nüüd siis lõpuks oli aga selline, mis näpistas juba tugevamalt. Ussitatrad, mis eile veel lõõmasid pikas peenras, olid kahjuks hommikul kõik longus ning lehed läbipaistvad. Ka sinine aster 'Blaubox', mis oli eile veel veatu sinine puhmas, oli täna juba kahjuks pruunilaiguline. Ja nii veel mitmed teisedki. Eile oli viimane värviline sügispäev. Täna on kõik pruun ja hall, Eestimaa hilissügis. 

Golden Grasses
Kuldsed kõrred/Golden Grasses
Golden Grasses
Kuldne loojang/ Golden Sunset
Golden Grasses
Õhtu/ Evening


 

10 kommentaari:

  1. Ussitatar on pikas peenras tõeline hitt. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi jaa, praegu dominieerisid kaks punast, aga mul on istutatud ka kaks valget ja kaks roosat ning üks eriti pontsakas punane 'Fat Domino'. Usun, et juba järgmine aasta on ka nemad enam pildil. Kui talve ikka üle elavad.

      Kustuta
  2. Astrantiad on imekaunid kui õitsevad, ma peaaegu loobusin neist, sest nad on hullud isekülvajad ja nende välja rohimine on töö. Nüüd mõlgutan mõtteid, et ma võin neid võsa-parki istutada, igasugused tolmeldajad hindavad neid kõrgelt ja nad on tohutult fotogeenilised :) Mul on küsimus kaelus-ussitatra kohta - kas tema on ka vilgas laieneja või tubli külvaja? Õite värv on küll kaunis.

    Mulle ka meeldib see daaliate lahkumise kontrast. Imetlesin seda karvase kõreliilia puhul - kogu taim oli pärast külma prrun, aga siis vapustav kontrast salatiroheliste seemnekupardega.

    Nüüd kestab veel kõrreliste pidu

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Noo nii! Minul pole varasemalt olnud ei tähtputki ega ussitatraid. Kõik tulid esmakordselt sel aastal koos pika peenra loomisega. Nii ei oska ka ma midagi ussitatra käitumise kohta öelda. Olen kirjanduse ja kirjelduste alusel aru saanud, et mõned punased sordid on laiuvamad, roosad-valged pigem kompaktsemad ja enam kõrgusesse kasvavad. Kuna taim ise on nii pehmekene, et kui ta ka külvab, siis on ilmselt väga lihtne rohida.

      Üheaastane ussitatar ehk Persicaria orientalis külvab ja hoiab ennast elus küll ise.

      Eks järgmine aasta hakkab paistma, kuidas nendega läheb. Eesti aedades on üldse väga vähe ussitatraid ja nende kasvatamise kohta ka vähe kogemusi. Ja Sa oled teretulnud vaatama! ;)

      Kustuta
  3. Mul Astrantiatega sama seis ja mõlgutused nagu Tsiilil, imeilusad aga kuhu panna, ikka võsaveerde kui mujale ei saa :). Pikast peenrast on saanud tõeliselt tore peenar. Hea on jälgida mida iganes rajamisest või täitsa algusest, see asjade arenemine on huvitav.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma mõtlen, et kui nende tähtputkedega nii hullusti on, eks siis peab õievarsi lõikuma hakkama? See kindlasti kindlustabki teiskordse õitsemise sügisel.

      Rohimise vastu pole mul üldiselt midagi, aga mõnede taimedega on see probleem, et nad külvavad oma puhmiku sisse ja siis kaob sordiehtsus. Seda nagu küll ei tahaks. Teiste taimede sees/puhmikutes muidugi ka ei taha näha võõraid asju! :)

      Pika peenraga olen ise ka rahul ja üks jutt selle aasta aregutest nüüd ühel pimedal novembri või detsembriõhtul ka tulla võiks! :)

      Kustuta
  4. It's not a surprise Tistou that grasses and other plants faded after frost came at night. Lovely Aster dumosus 'Blaubox', they do bloom until cold days. My New England asters are faded and I cut them out for compost. Your dahlias are struggling with winter, well done

    VastaKustuta
    Vastused
    1. I have learned to appreciate autumn aster more and more. What a lovely late season colour they provide?!

      Kustuta
  5. Väga ilusad vaated - ussitatar on küll tore üllatus ja astrantia peale olen ise ka mõelnud. Sellel päevalillel on ka väga huvitav, piklik leht ning astrite värvid on toredad :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, kõik mainitud on toredad ja väärivad katsetamist! ;)

      Kustuta