pühapäev, 29. november 2020

Kõrsi ja varsi ja viimaseid õisi

Isegi selline hall ja pime kuu kui november läheb kiirelt! Kuu algus oli tegelikult veel ilus ja värviline. Aga siis tuli pisut krõbedam külm ja tegi oma töö rohtsete taimedega aias. Lõpetas õieilu ja langetas värvilised lehed. Viimased paar nädalat on olnud juba õige pruunides toonides. Ja halli taevaga. Vahel siiki on ka päikest olnud, kuid sajuseid päevi on vist olnud enam. Sadu siiani ikka vihmana, vaid selle nädala reedehommik tõi valgeid lörtsihooge, millest Tallinnas ei jäänud midagi maha, kuid mõnikümmend kilomeetrit lõuna poole oli maa valge. Meiekandi maa on aga siiani olnud nendes toonides, mis ta parasjagu on, kuid mitte valge. Siin pole tõsisemat valget sadu siiani olnud. Võib-olla täna öösel tuleb, nagu lubatakse. 

Kuu alguse plaan pildistada üles kõik õitsejad oleks kujunenud liigseks priiskamiseks. Külmad olid siis vee olemata ja aias leidus palju õitsejaid. Nüüd, kuu eelviimasel päeval, on õitsejaid ühe käe sõrmedel lugeda, ja needki on normist veidi kõrvale kalduvad. Tegelikkuses on õite aeg praeguseks ikkagi läbi.

Erigeron annuus
Kõige veenvamalt, värskete õitega, õitseb hetkel üheaastane õnnehein. Tegelikkuses meie oludes pigem kaheaastane taim sättis pika sooja sügise peale nüüd siiski esimesel aastal õitsema. Väga hilja, kuid siiski. Külmad ööd pole teda siiani heidutanud/ I was looking for late November blooms from my garden. What I found was Erigeron annuus, which acts rather biennial in our climate. However, long and rather warm autumn triggered it to bloom on first year.
Erigeron annuus
Üheaastane õnnehein/ Erigeron annuus or tall fleabane
Tanacetum parthenium
Lõhnav neitsikummel on teine selline kaheaastane rohttaim, mis võib vahel ka esimesel aastal õitsema minna ja vahel vastu pidada ka kolmanda suveni. See eksemplar sai kasvama küll möödunud aasta, kuid on unustanud end õitsema/ Tanacetum parthenium or also known as Feverfew is another biennial, that can bloom on its first year or last out to third summer. This one germinated last summer and started to bloom a year later but has carried on until today.
Geranium 'Rozanne'
Viimane kurereha. 'Rozanne' võiks õitseda vist lõputult, kui talv vahele ei tuleks/ Last of Geranium 'Rozanne' which could go on endlessly unless, if there wasn't the winter!
Helianthus 'Sheila McQueen'
Minu hiljapeale jäänud päevalill 'Sheila McQueen'. Järgmine aasta ehk juba õigel ajal ja täisõies!/ My poor late Helianthus 'Sheila McQueen'. She's been late in its first year here, in my garden. Hopefully next year she will be on time and will carry tons of vibrant lemon yellow flowers.
Aster 'Little Carlow
Sügisastrid on läbi. Vaid viimased, juba närbuvad 'Little Carlow' õied, näitavad veel omast sinist värvitooni/ Autumn aster are over. Only this withering Aster 'Little Carlow' is still showing its blue colouring.
Berberis thunbergii 'Orange Rocket'
Mõne kirkama värvilaigu võib pakkuda hoopis Thunbergi kukerpuu oma tulipunaste marjadega. Siin 'Orange Rocket'/ Some bright splash of colour might come from Berberis thunbergii, here cultivar 'Orange Rocket'.

Niisiis, mõni hetk veel, ja ongi vaid kõrred ja varred, mõni hetk veel ja on detsember! Detsember ehk jõulukuu, kõigi oma tähtpäevade ja pidustustega. Millistega küll sel aastal?

Istusin täna hämaras veel aias. Olin lõpetanud lehtede riisumise ning mõtlesin, et nüüd võiks talv tõesti tulla. Selline korralik ja lumega. Mitte liiga külm, aga piisavalt lumine ja valge. Et saaks lund kühveldada ja suusatada. Ei pea muretsema maja ja toataimede pärast, siin ollakse kohal. Kuid siin ja sealpool maakera sünnib aina uusi soojarekordeid... kas nii seda talvegi ...?!

Eupatorium & Grasses
Kõrsi ja varsi/ Some straw and stems
Eupatorium & Grasses
Kõrred ja vesikanep/ Eupatorium maculatum 'Riesenschirm'
Eupatorium & Grasses
Vesikanep/ Eupatorium atropurpurea
Eupatorium & Grasses
Vesikanepid/ Eupatoriums

Kas ma olen talveks siis täiesti valmis? Võiks ju põhimõtteliselt öelda, et jah. Ja samas on ikka üht-teist veel ka teha. Potitaimed on veel talveks kokku pakkimata. On teised täitsa lageda taeva all veel. Põhiliselt sügisel tellitud ja potistatud floksid. Ja sinililled. Osa tuli neist ju alles paar nädalat tagasi. Lembeliiliad on keldrisse tõstmata, pole teistel veel pealsed kõigil ära läinud. No ja mõne lehekese annaks siit ja sealt veel kokku riisuda ning komposti viia. Vanad kompostiaunad peaks ka veel läbi kaevama. Nii et jagub siin jõuluni tegevusi veel küll! Võib-olla saab lundki kühveldada! 

Pikk peenar sai täna muide veel täiendust - aiamaalt kokku korjatud lõhnavate neitsikummelite ja sõrmkübaralilledega. Neid tärkab kompostist, siit ja sealt. Suuri taimi korjasin kokku hernepeenrast, mille kevadel kompostiga katsin. Pikk peenar ise aga jääb kevadeni nii, nagu on.

Long Border
Pikk peenar/ Long Border
Long Border
Pikk peenar/ Long Border
Long Border
Pikk peenar/ Long Border
Moninia arundinacea
Mõned roogsinihelmikad vannuvad juba alla sügisele ja tuultele/ Some Molinias are flopping due to stormy wether and because of the end of season. What a shame they do not stand well into winter!
Molinia grasses
Samas mõned teised seisavad veel vapralt ja säravad kuldselt- 'Skyracer'/ Some are standing still, like this golden Molinia arundinacea 'Skyracer'.
Grasses in Garden Bed
Veel mõned kõrred ja varred aiast. Kuivanud õiedki!/ Some more straw and stems from the garden. Even some dried flowers!

4 kommentaari:

  1. What beautiful pictures of last fall. Mid December, Teestow, there are no flowers in my garden. Of course yours is sleeping too. I like herbs that look neat and contrasting at this time.
    Hugs!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you for your kind wishes! Winter is a challenging time for garden to look good. Some tidy up all borders, some leave everything to stand through winter, for wildlife, for winter interest. I tend to be the latter one.

      Kustuta
  2. Nùùd on siis ikka läbi see soe aeg, nii tundub. Oleme juba nädal aega miinuses, maa kòva ja minu salatid lavas kùlmunud :) Sinu viimased òitsejad pidid ka alla andma... ainult lòvilòug kanna potis ikka jätkab kangekaelselt keldris :) Tegin täna piparkoogitainast, nii et Jòuluaeg on alanud. Näis kas lund ka tulema hakkab, siiani on kuiv.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, külm oli ootamatul pikk ja krõbe. Kaanteas veekogud nii, et väiksematel sai juba uisutada (tehtud). Eks nüüd tuleb jääda ootama uut sooja ja uut aiahooaega tuleval kevadel. :)

      Kustuta