teisipäev, 13. oktoober 2020

Suvelillede viimane nädal

On selge, et suvi lõputult kestma ei jää, niihästi kui öökülmad tulemata. Sügis on olnud siiani helde ja pakkunud nii soojust, päikesepaistet kui priiust miinuskraadidest. Nüüd on see paraku pöördumas - nädala lõpuks on ennustatud öökülmade saabumist ning tuleval nädalal võivad hommikudki veel pikalt härmas olla. Seda siis kõike tänu põhja keeravale tuulele ja arktilistelt aladelt saabuvale külmale õhumassile. 

Mõneti on ju kahju. Kõik on veel nii ilus, õisi täis. Kuid kõigel on oma aeg. Ka sellel suvellilleaastal.

Dahlia Bed
Daaliate küllus/ Abundance of Dahlias
Dahlia 'Otto's Thril'
Dahlia 'Otto's Thrill'
Dahlia 'Fascination' & 'Lilac Time'
Daaliapeenar/ Dahlia Bed - 'Lilac Time' & 'Fascination'

Aastad pole daaliatele ühtviisi head. Tundub, et neile sobib kõige paremini selline keskmine, mõõdukas, parajalt niiskust ja päikesepaistet pakkuv suvi. Võiks arvata, et troopilise taimedena naudivad nad kuuma ja teravat päikesti, kuid see pole nii. Kesksuvine kuumalaine kuivatab ja närtsitab kiirelt õied ning võib panna arengugi seisma. Nii võivad ka juba juuli lõpus puhkenud taimed näidata oluliselt paremat toonust ja õite rohkust augusti lõpul ja septembris. Näiteks sordi 'Blue Bayou' puhul pole suvel kunagi loota ilusaid õisi, täidlaseks ja kauniks muutuvad nad just septembri teises pooles.

Dahlia Bed
Daaliapeenar, 'Blue Bayou' vasakul, lilla/ Dahlia Bed, beautiful purple 'Blue Bayou' on left
Dahlia Bed
Daaliapeenar/ Dahlia Bed, 'Darkarin' in front

Sort 'Emory Paul' on mul olnud nüüdseks kolm aastat, kuid õitseb ta korralikult alles esimest korda. Olles daaliamaailma gigant (ilmselt suurim), on ta ka hiline ja vajab pikka kasvuaega. 2018. aastal jõudis taim õie osaliselt avada 6. oktoobriks aga seda tingimustes, kus esimne öökülm oli juba jõudnud näpistada lehti. Eelmisel aastal lõppes daaliasuvi juba septembri viimasel nädalal ja 'Emory Paul' õitsemiseni ei jõudnud. Sel aastal seina äärde istutatuna ehk sai ta sellest tuge ja ka soe sügis aitas kaasa puhkemisele. Hetkel on tal juba mitu õit avanenud, kuid pildid siin on oktoobri esimestest päevadest.

Dahlia 'Emory Paul'
Dahlia 'Emory Paul'
PA051986
Dahlia 'Emory Paul'
Dahlia 'Emory Paul'
Dahlia 'Emory Paul'
Dahlia 'Fascination' & 'Lilac Time'
Daaliad/ Dahlias on 04.10.2020

Kui öökülmad viivad daaliatel õied ja pealsed, on hea neid veel nädalapäevad mullas hoida. See pidi andma taimedele impulsi valmistuda talviseks puhkeperioodiks. Edasi järgneb sildistamine, ülesvõtmine, kuivatamine, keldrisse hoiustamine - selleks, et kevadel uut ringi otsast alata!

Dahlia Bed
Leekivad õied/Flaming blooms
Dahlia Bed
Õite küllus/ Abundance of blooms and colours
Dahlia Bed
Põlludaaliad/ Field/Veg-plot Dahlias
Dahlia Bed
Põlludaaliad/ Field/Veg-plot Dahlias
Garden View
Aiadaaliad/ Garden Dahlias
PA051912
Aiadaaliad/ Garden Dahlias
Dahlia Bed
Aiadaaliad/ Garden Dahlias
Garden View
Aiavaade/Garden View
Dahlia 'Walzing Mathilda'
Dahlia 'Walzing Mathilda'
PA031880
Napilt, kuid õies on lõpuks ka kannad/ Finally some blooms on canna plants aswell
PA051907
Sügisõied/ Autumn Blooms

2 kommentaari:

  1. It's pity the warm days go away Tistou. Your dahlias are wonderful especially I liked 'Walzing Mathilda'. And yes, we are expecting night frosts, which are forecast next week. You are lucky to have a basement to store them.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yes, it is pitty, but every summer has to come to an end eventually! ;) We had first frost on Thursday morning, so dahlias are over now. Until next year! ;)

      Kustuta