kolmapäev, 7. oktoober 2020

Imeline, lihtsalt i-m-e-l-i-n-e!

Septembri lõpp ja oktoobri algus on pakkunud nii imeliselt ilusaid ja sooje päevi, et raske on sügist mitte armastama hakata! Vähemalt sellisel meeldival kujul. Tegin esmaspäevase tööpäeva maal kodukontoris ning veetsin kõik pausid väljas, päikese käes. Sooja oli kakskümmend kraadi ning õhk oli täis suminat ning liblikate lendu. Viimaseid oli tõesti palju - eriti admirale ja väikesi kärbtiibu, sekka ka mõni väike valge kapsaliblikas ning kollane lapsuliblikas. Teised meil talvituvad päevaliblika liigid on ilmselt siiski oma talvekorteritesse kolinud ning ei lasknud soojal ja päikesepaistel ennast meelitada. Näha polnud ei koerliblikaid ega päevapaabusilmi, keda suve lõpul muidu oli arvukalt. 

Tiirlesin oma imeliste astrite ja daaliate vahel kui liblikas ning nautisin magusaid lõhnu ja malbet ilma. Tõesti imeline!

Garden View
Oktoobrialguse aed/ Garden at the beginning of October
Symphyotrichum novae-angliae
Liblikad kaunil sügisastril/ Butterflies on Symphyotrichum novae-angilae
Symphyotrichum novae-angliae
Lilled ja liblikad/ Blooms and butterflies
Eelmisel aastal oli esimene öökülm juba 23. septembril ning see viis suurema osa õitest. Selle aasta sügis on leebem ning sageli suisa suviste nootidega. Külmad viivad hetkega daaliad, kuid mitte sügisastreid, neis on värvide jõudu ja tortsi vastu pidada halvimale.  Astreid peab aeda rohkem saama.

Aastaid tagasi suhtusin sügisastritesse teatava ükskõiksusega. Nad tundusid oma hilise õitsemisega suisa kohatud ja arusaamatud, nagu ballile liiga hiljaks jäänud tuhkatriinud. Milleks õitseda veel siis, kui kõik on möödas, suvi on jäädavalt läinud?! Nüüd näen asju vastupidi. Sügist tuleb muuta värvilisemaks, õiterohkemaks - kõigi võimalike moodustega. Astrid on selleks hea võimalus.

Symphyotrichum novae-angliae'
Hommikul olid õied veel pisut nuppus/ Blooms were bit closed in the morning
Symphyotrichum novae-angliae
Kaunis sügisaster/ Symphyotrichum novae-angliae
Symphyotrichum novi-belgii 'Marie Ballard'
Õiekas sügisaster/ Symphyotrichum novi-belgii 'Marie Ballard'
Aster dumosus 'Island Samoa'
Madal aster/ Aster dumosus 'Island Samoa'
Symphyotrichum 'Little Carlow'
Südajalehine sügisaster/ Symphyotrichum cordifolium 'Little Carlow'
Aster 'Nõmme Roosa'
"Nõmme roosa" aster on pärit ühest Nõmme aiast, Tii abiga. Jäi silma, Tii julges küsida tükikese. Kaks aastat hiljem on see perfektne roosa kera/ A perfect pink dome of Aster, collected from a garden in Tallinn. 
Symphyotrichum novae-angliae 'Marina Wolkonsky'
Kaunis sügisaster/ Symphyotrichum novae-angliae 'Marina Wolkonsky'
Päevasoe ja päike muutsid kauni astri põõsad, mis on mulle üle pea, seega kõrgemad kui meeter kaheksakümmend, sumisevateks nektarioaasideks. Nii tihedas konstenratsioonis päevaliblikaid näeb harva. 

Butterflies & Symphyotrichum novae-angliae
Liblikad ja kaunis aster/ Butterflies on autumn aster
Butterflies & Symphyotrichum novae-angliae
Liblikad/ Butterflies
Butterflies & Symphyotrichum novae-angliae
Liblikad/ Butterflies
Butterflies & Symphyotrichum novae-angliae
Liblikad/ Butterflies
Mõneti oleks tahtnud, et see ilus päev kestaks ja kestaks... Kuid päevad on aina lühemad ja soojad ei saa ka kestma jääda lõputult. Küllap selleks aastaks on nüüd sääraste päevadega ühel pool. Aga tulevad aina uued oma lugude ja elamustega. Igas ajas on midagi ilusat ja huvitavat!

Garden View
Aiavaade/ Garden View
Symphyotrichum novi-belgii 'Marie Ballard' & Eupatorium maculatum 'Phathom'
Aster ja vesikanep/ Aster & Eupatorium
Garden View
Aiavaade/ Garden View
 Lisaks soojale ilmale tekitas möödunud nädalal elevust punasesse uttu mattunud päike ja kuu. Suits põlevatest Venemaa ja Ukraina metsadest jõudis meie aladele ning hakkas varjutama valgust. Päikest võis vaadata ja pildistada palja silmaga. Ilu oli selleski! 

Smoky Sun 02.10.2020
Reedene päike, kuskl Türi ja Võhma vahel/ Smoky Sun on past Friday - smoke from forest fires in Russia and Ukraine painted sky red

6 kommentaari:

  1. Jaa, kui on ruumi, on sügisesed kõrged astrid lausa kohustuslikud. Mina tegin ka proovi, aga lõppes see sellega, et minu neli nova-angliaed kolisid poolest septembrist sõbra aeda ja piirdun pigem krüsanteemidega ning mõne madalama astriga. Hirmuäratavalt suureks kasvasid need kõrged astrid. Õite meri on sul seal tõesti. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No ruumi mul on ja parem saagu neid astreid rohkem. Juba mõtlen täiesti eraldiseisvale astripeenrale! :D:D:D
      Õisi paistab mul tõesti olema palju, hilissuvi ja sügis ongi vist kõige õierohkemad!

      Kustuta
  2. Tistou, you have very pretty collection of New England asters. I have only white ones. Now I dream of buying asters of other colors.
    I haven't heard about fires in Russia near Estonia borders. Your last picture is interesting.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. New England Asters are so beautiful and I hope to have some more! ;)
      Fires were far in Southern Russia and Ukraine, far away from our borders! But the easterly winds broght the smoke to the west!

      Kustuta
  3. Olen muide sama mõelnud-astreid peaks rohkem aeda saama. Väga armsad pildid-toonid-tegelased. Ja imeilus aeg on tõesti! See kaunis sügisaster oma nunnuroosasuses on ikka südamepaitaja! Kauneid sügissoojehetki Sulle sinna!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Õiged mõtted, õiged mõtted!
      Aitäh Sulle kenade soovide eest! ;)

      Kustuta