neljapäev, 9. juuli 2020

Nädalavahetusel tegin ma peenart

Kuum sai otsa ja vihm tuli. Palju kohe. Nüüd on sadanud nii, et küll ja küll. Olukord andis ka lõpuks võimaluse hakata asustama uut pikka peenart. Mõned aktsenttaimed pagasinkus, nii ma istutamismõtetega reedel teele asusin. Laupäev kulus veel peenra ettevalmistamisele - soputada mättaid, vedada neid komposti, siluda, tasandada... Vastu õhtut aga sai veel paika ka peenra telg - viis aedhortensiat. Paar neist olid pottides oodanud kaks talve ja kaks suve. Piinlik lugu küll, aga usun, et seda hoogsamalt nad nüüd oma uues heas asupaigas kasvama hakkavad.

Pühapäeval sai aga potid välja toodud ja nendega taimemalet mängima hakatud. Tõsi, suurem osa jäid sinna, kuhu nad esimese hooga said paigutatud ning ümbertõstmisi oli vähe. Eks mul ikka mingi ettekujutus peas oli ka. Aga vist sai veel parem! :D Taimed laiali laotatud, läks istutamiseks. 60 püsikut ja kõrrelist. Ühe hooga! Mõnele istutusaugu komposti, teistele sõmerat kruusa, mõni niisama. Püüdsin vajadusi ja soove ette aimata. Muld on üldiselt väga hea, endine aiamaa ju.

Creating the Long Border
Uue peenra loomine/Creation of new Long Border
Toonilt on peenar valdavalt sini-roosades värvides, siin ja seal vahel mõni sidrun- või valkjaskollane aktsent. Eeskätt moodustavad selle grupi möödunud sügisel Leedust tellitud päevaliiliad. Metsast tahan tuua veel kullerkuppe ja istutada ümber viltused laugud. Et värvid särama hakkaks, on vaja lisada kindlasti ka pisut valget. See võiks olla õrn ja õhuline, kuid mis täpsemalt, ma välja mõlenud veel pole. Kõik ettepanekud teretulnud! Punast hetkel pole ja praktiliselt ka ei tule, vaid paar ussitatart on mõttes.

Creating the Long Border
Taimemale/Chess game of plants
Kui nüüd mõelda, et ootel on veel umbes 40 taime pottides, siis täis see peenar juba ongi. Mängumaad nagu ei jäägi, mis oli muuhulgas ka algselt planeeritud. Peenar pikemaks? Laiemaks? Teine lisaks? Oh seda lugu. Aga selline ta pühapäeva õhtuks sai. Kastmise lõpetasin pisut enne kümmet. Vihmas ja tuules tehtud kaunike.

Creating the Long Border
Pikk peenar/Long Border
Pean möönma, et piltidelt paistab kõik pisike, peenar ise, taimed. Eks see on perspektiivilt pildistatuna nii. Tegelikult kõrguvad kastikud ja Mandžuuria naistenõgesed juba paregu rinnuni. Ja ümber peenra annab kõndida!

Eks ma hakkan nüüd peenart ja selle asukaid ajapikku lähemalt tutvustama. Pildid said tehtud uduvihmas kella kümne paiku, pea olematu valgusega, nii et ega siin hetkel suurt sotti saagi, kuid selle hetke kinnistamiseks sobilik siiski. Loomulikult olen ma nüüd järgnevatel päevadel juba mõelnud, mida kõike ikka veel võiks sinna vahele panna. Pisut ruumi siiski on ja üht-teist istada saab. Aga jah, see kartus, et taimestus alguses vaid laikudena saab olema (taimede vähesuse tõttu), jäi küll kindlalt olemata.

Päeval tegin paar iluklõpsu ka, et ikka oleks.

Cosmos atrosanguineus
"Šokolaadikosmos"/ Chocolate Cosmos/ Cosmos atrosanguineus
Cosmos atrosanguineus
Cosmos atrosanguineus
Cosmos atrosanguineus
Cosmos atrosanguineus
Campanula latifolia
Laialõhine kellukas kõigis oma värvides/ Campanula latifolia in all its shades
Lilium candidum
Madonnaliilia oli eelmisel aastal kahe varrega, seekord on juba neli. Ja nad on jälle kõrgemad!/Lilium candidum
Lilium candidum
Madonnaliilia/Lilium candidum

Praegu kogu lugu! :)

14 kommentaari:

  1. I love your Lilium Candidum, Tistou. I see you're hard-worker, all weekend you dedicated the new bed. Well done! It's long one, I think it will look pretty soon.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you for your kind comments. Yes, it was a full labour, but well worth it!

      Kustuta
  2. Ei paista see lühike midagi ega taimedki väikesed :) Äge triip tuleb. aga kauakestva valge aktsenttaime leidmine on paras hiromantia. Peale valgeõielise karpaadi kelluka ei tule kohe nagu midagi pähe aga kindlast on see olemas :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ega ta polegi tegelikult lühike, ikka päris pikk! :D
      Karpaadi kellukas jääb selle peenra jaoks vist väheke madal ja väike. Aga ma usun, et ikka leian need valged pitsid-satsid sinna vahele! ;)

      Kustuta
  3. Uue peenra rajamine on nii nauditav ettevõtmine. Valget õhulisust lisab mu peenardesse viimasel ajal võsaraudrohi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nauditav, kuid väga suur töö siiski! :)
      Võsaraudrohi käis mul peast läbi, sest ta on mul olemas ja õitseb tõesti pikalt, sügiseni välja. Aga ta on nii pagana invasiivne levija, et ma ei julge teda peenrasse lahti lasta.

      Kustuta
  4. Valget õhulisust saab valge käokanniga (suvik) või siis täidisõielise tulikaga (Ranunculus aconitifolia ´Flore Plena ´). Liatrised on toredad püstised lilled, valget leidub ka. Valge delawayi ängelhein, valge kurekell-ängelhein, trompetparadiisea, valge moosesepõõsas. Kipslille unustasin, see ka siis. Kui need kõik sul juba ei ole ael peenras... Väga põnev saab olema, hiiglasuur objekt. Kindlasti arvestasid õitseaegu ja kõrgusi, huh, nagu diplomitöö. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga häid ideid! Tänud!
      Diplomitöö on vahva võrdlus. Tõepoolest, eks ta nii ongi. Kaheksa aastat on proovitud ja õpitud ja nüüd siis tõesti selline suurem ettevõtmine! :) Ja enamuses saavad sinna asjad, mis läbi proovitud ja lemmikuteks kujunenud.

      Kustuta
  5. Üks tore valgeõieline on veel piiskenelas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud meelde tuletamast. Piiskenelas on üks soovitud taim ja sobib sinna kindlasti väga hästi. Aitäh!

      Kustuta
  6. Kurekell-ängelhein "Album" on ka väga ilus.

    VastaKustuta
  7. Oo, mis mõnus hetk neid seal paigutada ja istutada, selline eeltöö tehtud :) Virgiinia tonditupik on ilmselt ka liiga invasiivne. Mul on ühes peenras valgust andmas hall käokann, valgeõieline. Tänavu on eriti suur ja uhke ja toob valget sisse, aga ta on muidugi lühiealine. Seemnest külvasin ja nüüd külvab ise. Kevadel vaatasin, et paljuks läheb ja viskasin mõned komposti. Katsetan ka hariliku kukesaba valge vormiga, teine suvi, pole veel aru saanud kui vägevaks minna võib. Küllap su hydrangead löövad helendama, nad on suve teisel poolel nii uhked ja kaunid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma arvan, et see käokann võibki olla võitja! Mul on aastaid olnud punane ja see mulle meeldib. Alati nägus taim, ka ilma õiteta. Ja õied närbuvad "viisakalt". Just sel aastal juhtus aga ühte kohta valge puhmas. Küllalt isoleeritud paigas. Võtan seemneid ja vaatan, kas tulevad ka edaspidi valged! :)

      Kustuta