esmaspäev, 15. juuni 2020

Äike ja vihmad ja juuni pool

Selle nädala lõpuks saab päike oma kõrgeimale kaarele, et siis jälle samm-sammult madalamalt käima hakata. Häbematult kiiresti läheb see päikese- ja aastaring! Kuigi kevad on kohati ju olnud lõputult pikk, siis mõttega sügise poole liikumisest ei tahaks veel leppida. Aga ööd on nüüd tõesti valged ja hommikud nii varased!

Viimane nädal on olnud saduderohke. 7. juuni õhtul oli esimene päris äike ja järgneval õhtul veelgi korralikum piksetorm. Viis meilt pooleks tunniks elektrigi. Mitte tuulest, vaid ilmselt välgust elektrivõrku. Õnneks taastus vool kiirelt.

Äikesed ise on sel aastal omamoodi. Hiilivad vaikselt ligi halli pilvena, ei mingit kurjakuulutavat musta taevakaart ega kõuemürinat. Hakkab vaikselt vihmutama, kõmmutab mõned kõvemad paugud ning siis jääb pikalt sadama. Lausa tunniks-paariks. Laussajuna. Näis, kas nii jääbki kogu suveks. Hea on see, et äiksega on ilmad ja ööd soojemaks läinud, maa niiskeks saanud ning taimedel on lust kasvada. Murul ja heinal on muidugi topeltlust.

Nectaroscordum tripedale
Pärsia mesilauk/ Nectaroscordum tripedale
Allium 'Gladiator'
Lauk 'Gladiator'/ Allium 'Gladiator'
Allium 'Purple Sensation'
Lauk 'Purple Sensation'/ Allium 'Purple Sensation'
Allium obliquum
Viltune lauk/ Allium obliquum
Soojus ja niiskus on ka aiavilja kasvama pannud. Kartul edeneb päevadega. Põldoad samuti. Üle aastate idanesid vist kõik pastinaagid ja nüüd tuleb neid harvendama hakata. Hästi on ka peedi ja porgandiga. Aga hernes idanes ehk 40% ja sai korduskülvi. Aedubadest ka üks sort ei tõusnud. Nii et liblikõielistega pole ehk parim aasta. Aga kõike jõudis veel uuesti külvata. Sibul on ilus. Kõrvitsalised said kompostihunnikule.

Hosta 'First Frost'
Hosta 'First Frost'
Hosta Bed
Hostapeenar/ Hosta Bed
Tulipa Viridiflora Group
Viimased/ Tulipa Viridiflora Group is last tulips in bloom
Aed on üle käidud ja suuremjaolt kõik korras. Taimed kasvavad nii hoogsalt, et kus kevadel vaatasin ruumi olevat, kipub nüüd kitsikus tekkima. Üht-teist oleks vaja ümber istutada, kuid maa ettevalmistamine läheb vaevaliselt. Pikk peenar sai küll uljalt kaevatud, kuid kes seal neist mätastest lahti saab?! Püüan siiski veel juunis ehk esimesed taimed sinna maha saada. Plaan on laiguti istutama hakata, sest nii pikale peenrale täidet korraga ei jagu nagunii.

Euphorbia griffitii 'Fireglow'
Piimalill/ Euphorbia griffitii 'Fireglow'
Viburnum opulus 'Roseum'
Lodjapuu/ Viburnum opulus 'Roseum'
Minu kevadpuhkus lõppes esimese juuniga. Olen nüüd kaks nädalat ka rohkem kontoris käinud ja linnaõhku nuusutanud. Aiailu leiab siitki!

Japanese Garden, Tallinn
Jaapani aed, Kadriorg/ Japanese Garden, Kadriorg Park, Tallinn
Japanese Garden, Tallinn
Jaapani aed, Kadriorg/ Japanese Garden, Kadriorg Park, Tallinn
Japanese Garden, Tallinn
Jaapani aed, Kadriorg/ Japanese Garden, Kadriorg Park, Tallinn

Japanese Garden, Tallinn
Jaapani aed, Kadriorg/ Japanese Garden, Kadriorg Park, Tallinn
Kadriorg, Tallinn
Kadriorg Park, Tallinn
Järgmine kord ilmselt jaanijutud. Kui needki mööda ei torma.

8 kommentaari:

  1. Esimesed Hostalehed mis äsja maa seest välja tulnud, on puhas ime. Nii ideaalsed ja veatud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tõsi ta on. Aga hostadega on mul mingi jama. Kõik polegi üles tulnud siiani. Mõni tuleb väga vaevaliselt. Peab kuskilt targematelt pärima võimalikke põhjuseid. Jama igal juhul!

      Kustuta
  2. You said very well: The thunderstorms themselves are sort of this year. I love your words Tistou. The plants are pretty as always they wait for rain, here we had not rain for weeks. I love the Tallinn park, would like to visit some time.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. If you ever decide to visit, I'll give you a grand tour in Tallinn Parks! ;)

      Kustuta
  3. Oi, seda Kadrioru Pargi Jaapani aiaosa ma armastan - sinna võib ennast tükiks ajaks uitama unustada ja ikka leiad mingi uue ja huvitava vaate/mõte - imeline koht! :)

    VastaKustuta
  4. Ootan huviga pilte su uuest suurest tööst, ehk juba järgmise postituse aeg on mättad puhtaks klopsitud :) Jaapani aed on muidugi imeline ja need valge tüvega kased. Mul on sirgumas üks jacquemonti kask, noorena muidugi koor valge ei ole. Esimesel jaapani aia pildil jäi mul silma üks raagus puu. Kas vaatasid, mis puu on ja kas on kuivanud või veel lehtimata?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See paistab olema mingi vahtrakene, kuid ei ma ei märganud, et ta kuivanud oleks. Kuid võib-olla jäi ka kahe silma vahele. Ma lähen vaatan äkki järgmine nädal üle.

      Pika peenra tegu on üks TÖÖ! :D Aga ma ikka liigutan mättaid ja toksin neid ja arvatavasti hakkan ka nüüd laiguti istutama. :) Panen siis ka pilte! :)

      Kustuta