pühapäev, 24. mai 2020

Suutäis sooja

Meil on moodi läinud ampsutamine. Ampsame siit ja ampsame sealt. Peasjalikult ampsatakse tööd, viimasel ajal eriti koroonapausitajad. Tahaks asendustööd küll, kuid ampsukaupa. Ei saa minna kogu suveks maasikaid korjama või lehmalauta lümpsma. Sobiks vaid ampsata, kui aeg paras ja tahtmine piisav. Ja palk olgu muidugi korralik.

Ilmaga paistab, et on samad lood. Sooja saab meil ampsudena. Täpsemalt, kahepäevaste ampsudena. Siis on kevad, siis on hea. Muule, vahepealsele ajale, ei oskagi mingit nimetust anda. Külm, tuul, vihm ja lörts. Pigem märtsile kohased eptieedid. Ebameeldivad ajad. Ei kutsu välja, ei innusta tegutsema.

Aga jääme parem meeldiva juurde.

Matteuccia struthiopteris
Laanesõnajalg/ Matteuccia struthiopteris
Matteuccia struthiopteris
Laanesõnajalg/ Matteuccia struthiopteris
Matteuccia struthiopteris
Laanesõnajalg/ Matteuccia struthiopteris
Matteuccia struthiopteris
Laanesõnajalg/ Matteuccia struthiopteris
Sõnajalgade lahtirullumises on paljude jaoks midagi maagilist. Väike vurr tõuseb maast ja aina sirgub, laotub lõpuks lahti laiaks sulgjaks lehvikuks. Milline ilu ja graatsia! Ja üldse, sõnajalad on kuidagi teistmoodi. Ja nad ongi!

Et siis kaks päeva sooja. Reedel ja laupäeval. Tegelikult polnud tänaselgi viga, aga päev oli pilves ja paar kraadi jahedam ning seetõttu ikka kohe teine. Lubatud vihma ei tulnud. Või kas teda nii lubatigi?! On ju sadanud küll ja maa üldiselt ka niiske, kuid aiamaa paljad pinnad kuivavad kiiresti ning külvid vajaks värskendust sellegipoolest.

Aiavili on nüüd kõik maas, esimestena tärkavad põldoad. Aedoad ja lattoad said külvatud täna. Nemad tahavad sooja ja nullilähedased ööd ning lörtsisajud ei sobi neile mitte. Nüüd neid mõnda aega ei paista ning tundus õige hetk. Aga külviauke juba igaks juhuks kastsin ette.
 
Brunnera 'Diane's Gold'
Hommikune päikesekild, Brunnera 'Diane's Gold'/ Piece of morning sunshine
Muscari botryoides
Mulle meeldivad pikalt õitsevad taimed. Harilik kobarhüatsint pisut varjulisemas aiapeenras seda just on/ I love long-blooming plants, as this grape hyacinth in shady corner.
Pulmonaria 'Blue Ensign'
Veelgi pikema õitsemisega samas peenras on kopsurohi 'Blue Ensign', mille esimesi pilte postitasin kuu aega tagasi, 23. aprillil/ Even longer blooming is Pulmonaria 'Blue Ensign' in the same shady bed. It has been blooming over a month now, as I posted first pictures on April 23rd.
Tulipa cv.
Ja mulle meeldivad tulbid, mis tulevad tagasi, aasta aasta järel. Isegi sellisel varjulisel asukohal/ I also love tulips, which keep on coming back, year after year, like this purple one. Also in a shady spot.
Tulipa 'Spring Green'
Ning mulle meeldivad tulbid, mis paljunevad hästi. See on ühest sibulast pärinev puhmas, ilma kordagi üles võtmata. Tulp 'Spring Green'/ And also, I love tulips, which act real perennials and keep on multiplying. This tulip 'Spring Green' was planted as a single bulb some years ago, now a strong patch.
Tulipa 'Daydream'
Mõnd tulpi lihtsalt armastan. Sest nad on kõike eelnevat ja veel midagi lisaks! Tulipa 'Daydream'/ Some tulip is just endlessly adorable, like this 'Daydream', featuring all the good aspects mentioned with previous ones, has some extra charm.

Tulipa 'Daydream'
Tulipa 'Daydream'
Tulipa 'Daydream'
Tulipa 'Daydream'
Tulipa 'Daydream'
Tulipa 'Daydream'
Tulipa 'Daydream'
Tulipa 'Daydream'
Tulipa 'Daydream'
Mõni on nii suur ja teine nii väike, kas üldse märkad väikest?/ Some are so big as others are very small? Do you notice small at all?
Tulipa batalinii 'Bright Gem'
Tulipa batalinii 'Bright Gem'
Tulipa clusiana 'Pappermint Sticks'
Veel üks väike iludus/ Another dainty beauty - Tulipa clusiana 'Peppermint Stick'
Tulipa Parrot Group
No ja siis on edevusi, mis üksiti ehk oleks liig mis liig, kuid kui need kõik kokku panna, siis tekib vastupandamatu virr-varr! Papagoitulbid / And then there are these flashy ones, which in solo might be bit too much, but clashed together, they compose irresistible mixture. Parrot tulips.
Tulipa Parrot Group
Papagoitulbid/ Parrot tulips
Tulipa Parrot Group
Papagoitulbid/ Parrot tulips
Tulipa Parrot Group
Papagoitulbid/ Parrot tulips
Puhkus on poole peal. Need kevadpuhkused on ikka nii õigel ja vajalikul hetkel. Annab võimaluse loomulikult kibekiired aiatoimetused ära teha, aga ka võimaluse kuulatada linnualulu ning märgata kevade tulemist ja olemist. Sel aastal sedamoodi, nagu ta on, aga ta siiski on! Eelmisel kahel kevadpuhkusel muide, oli suvi mis suvi, kuid aastad polegi vennad.

Lõpetuseks traditsiooniline linnujutt. Reedel saabusid kihulased, laupäeval sääsed. Ametlikult.

4 kommentaari:

  1. Nii kaunis! Kevadine värskus ja värv! See jah tore, kui leiad tulbid, kes püsivad ühel kohal ja jäävad ja paljunevad. Tegelen ise selle "paika jäämise-ülesvõtmise" teemaga. Kas kaunitarid papagoid võtad iga aasta üles? Kopsurohi on ka sul tõesti tore, jätan nime meelde. Mul siin on valge õiega, kah tore, aga olen mõelnud teiste peale ka. Vihma ja päikest sinna! Meil korra tuli pool päeva selist peent, veidi just kastis külve, aga jah, ootame siin ka teda.

    VastaKustuta
  2. Wonderful your 'Daydream' tulips! I agree the weather is not warm enough, Tistou. Today it was heavy rain, as English people say 'cats and dogs'. I spend much time at my 'dacha' planting, watering and weeding there.

    VastaKustuta
  3. Ka varvasadiantumid rullivad ennast väga põnevalt lahti, aga sõnajalgade vastu muidugi ei saa. Võtsin ka see aasta prooviks mõned Darwini tulbid, et on`s ka uue aja omadel kombeks ise peenras hakkama saada? Jah, nõus, kevad on kõige ilusam aastaaeg. :)

    VastaKustuta
  4. oo, milline prassimine! :) Käin siin silma nuumamas, kevad rullub su piltidel nagu polekski seda lörtsilaadset vihma. Mul ka sel aastal tulbid :D eks siin ole sinu suur roll. Põhiliselt botaanilised ja siia-sinna pillutatult, uus värk mu jaoks.

    VastaKustuta