teisipäev, 31. märts 2020

Krdi külm on!

Ja ma mõtlesin laupäeval veel laululise pealkirjaga postitusele "Kui märtsis algas mai"...

Tõepoolest, paaril päeval oli soe kui maikuus ning põõsastele nii aias kui metsas hakkas juba kerge roheline jume tekkima. Rääkimata lindudest-liblikatest, mida lisandus iga päevaga juurde. Ja siis see kõik lõigati kui noaga - läind, lõppend! Jälle väga külmad ööd ja vaevu plussi kerkiv temperatuur päevasel ajal. Kuid kui kenad olid need "mai päevad" märtsis!

Prunus padus
Toomingas metsa all on juba pakatamas!/ Bird cherry is already sprouting
Lonicera tatarica
Tatari kuslapuu/ Lonicera tatarica
Berberis thunbergii 'Orange Rocket'
Thunbergi kukerpuul ka juba pungad puhkevad/ Berberis thunbergii 'Orange Rocket' is adding a splash of flaming colour to my Tulips Bed
Gonepteryx rhamni
Lapsuliblikad/ Mating Brimstone butterflies
Möödunud ööl oli meie kandis 7 kraadi külma. Paiguti Eestis isegi miinus 10. Väga palju, kui mõelda kõigile neile pakatavatele pungadele ja verivärsketele lehekestele. Tänane öö võib aga tuua lume ja lume juba tõi eilne päev Lääne-Eesti saartele. Hiiumaalt postitati lustakaid suusavideosid! Terve talve polnud talve, kuid nüüd kevadel teeb siis mis tegemata. Nörritab!

Seina-äärsed buddleiad sügise ja talve jooksul õieti raagu ei läinudki ning nad on siiani kenasti lehes. Tagasi lõikasin neid vaid minimaalselt. Just et näha, kas rohelised leherosetid kasvavad kevadel edasi. Võib-olla saavad sel aastal eriti kõrged põõsad olema?!

Buddleja davidii 'Black Knight'
Davidi buddleia on lehes sügisest saati/ Buddleja davidii 'Black Knight' has retained its leaves from last year and is still very green!
Berberis thunbergii 'Orange Rocket'
Berberis thunbergii 'Orange Rocket'
Soojad olid siis läinud nädala reede ja laupäev, mõlemal päeval sooja +14'C. Kõik arenes tõesti tundidega. Aeda lisandusid meemesilastele lisaks ka kimalased, mitmed kirjud liblikad - päevapaabusilmad ja kärbtiivad. Ka linnulaulukoor sai hääli juurde, reedel ühines sellega metsvint.

Sinililledest paistavad roosad pisut nobedamad olema kui sinised. Kuid metsa all on ka siniseid esimesi õisi näha. Nagu peenardeski. Nad on ikka nii armsad kevadlilled!

Hepatica nobilis
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis
Hepatica nobilis
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis
Hepatica nobilis
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis
Esimestele raporteeritud tulpidele järgnesid kohe teised. Nüüdsed külmad ilmad hoiavad aga õied suletuna.
Tulipa polychroma
Neitsitulp/ Tulipa polychroma
Tulipa bifora
Kaheõieline tulp/ Tulipa biflora
Tulipa pulchella 'Violacea Group'
Kaunis tulp/ Tulipa pulchella
Ja siis on kõik muu, mis vahepeal kaunis olnud...
Adonis amurensis
Amuuri adoonis/ Adonis amurensis
Adonis amurensis
Üks teine, pisut hilisem/ Another Adonis amurensis, bit later blooming
Crocus cv.
"Vana Valge" aedkrookus/ Old white blooming crocus cultivar
Crocus cv.
Õite küllus/ Abundance of crocus blooms
Crocus 'Flower Record'
Crocus 'Flower Record'
Perennials Bed
Kevadised sibullilled/ Spring bulbs blooming
Perennials Bed
Varakevadine püsikupeenar/ Early Spring in Perennials Bed
Homme on aprill, eks näis millise naljaga ta meid hommikul üllatab. Soovin, et läheks soojemaks ja lõppeks teravad öökülmad. Lustakat naljapäeva kõigile ses suhteliselt koroonamorjendavas olukorras! :)

6 kommentaari:

  1. Postimehel ilmus täna 32.märtsi leht :P
    meil oli hommikul lumi maas, aga väike kiht ja nüüd paistab päike juba, nii et sulab, sulab. Ma tüdisin ka vahepeal neist öistest miinustest. Tulpe mul veel pole, ka neid varasemaid, otsad ainult. Kevadlilled on puhas rõõm!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma arvan, et kevade esimestest lilledest on suurim rõõm üldse aias! :)

      Kustuta
  2. Naljakas võiks olla ehk see kuidas mu lõunamaa pojengil öösiti (ja ka mõnel külmemal päeval) müts peas on, aga loodame, et nüüd lõpuks läheb soojaks ja pole vaja ausat lille rohkem narrida. :)
    Jah, berberiste lehed on nagu väikesed õied. Ilus. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellele lõunamaa pojengile oli nüüd küll see talv kui kingitus. Olgu tal veel ka hea suvi jätkuks! ;)

      Kustuta
  3. 1. aprili hommikune lumekiht külastas meidki aga sulas ruttu ära. Need kevadised õied on ikka imelised ja mida kõike nad välja ei kannata. On jah krdi külm olnud ja nüüd hakkab jälle tuulutama aga nii tahaks ilma suure pakkimiseta toast õue astuda. Noh, päris öösärgist ma veel ei unista aga ilma raskete vattideta. Piisaks tollestki. Tulpe mul ka veel ei ole ja nii ohtralt lehealgeid ka mitte.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Külmad võtsid mu kirgaslilled päris ära. Õied siis, lehed ikka jäid. Päris kahju vaesekestest, nad jõudsid olla vaid päeva või kaks.

      Kustuta